Erişilebilirlik

“Harris, İsrail’e silah ambargosunu görüşmeyi kabul etmedi”


ABD Başkan Yardımcısı Harris’in, İsrail’e silah sevkiyatının tamamen yasaklanmasını tartışmaya açık olduğu iddialarına noktayı, ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon koydu.
ABD Başkan Yardımcısı Harris’in, İsrail’e silah sevkiyatının tamamen yasaklanmasını tartışmaya açık olduğu iddialarına noktayı, ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon koydu.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, ABD'nin Gazze savaşı nedeniyle müttefikine yönelik politikasında değişiklik yapılmasını isteyen Filistin yanlısı aktivistlerle yaptığı görüşmede, İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını tartışmayı kabul etmediği açıklandı.

Başkan Biden'ın İsrail politikalarına muhalefetten doğan “Bağlılık Göstermeyenler Hareketi’nin liderleri, Harris'in Çarşamba günü Detroit'teki kampanya mitingi sırasında hareketin kurucularıyla yaptığı kısa bir görüşmenin ardından İsrail'e silah ambargosunu tartışmak üzere bir toplantıya açık olduğunu gösterdiğini söylemişti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir yardımcısı ise, Harris'in silah ambargosunu tartışmaya istekli olduğunu ifade etmediğini söyledi.

Bir kampanya sözcüsü ise, başkan yardımcısının Müslüman ve Filistinli toplum üyelerine, İsrail ile Hamas arasındaki savaş konusunda, kendileriyle iletişim kurmaya devam edeceğini söylediğini belirtti.

Harris'in ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon da X'te yaptığı paylaşımda, "Başkan yardımcısı her zaman net olmuştur: İsrail'in İran ve İran destekli terörist gruplara karşı kendisini savunabilmesini sağlayacaktır. İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını desteklemiyor. Gazze'deki sivilleri korumak ve uluslararası insancıl hukuku desteklemek için çalışmaya devam edecek" dedi.

Bağlılık Göstermeyenler Hareketi’ni örgütleyen iki isim Leyla Elabed ve Abbas Alawieh, Gordon'un paylaşımına cevaben yaptıkları açıklamada Harris ile bu konuda konuşmaya istekli olduklarını belirtti.

Açıklamada, "Başkan Yardımcısı Harris'e Michigan'daki toplumumuzun onlarca ve yüzlerce aile üyesini İsrail'in Gazze'deki saldırılarında kaybettiğini söylediğimizde, bize 'Bu korkunç bir şey' diye karşılık verdi. Başkan Yardımcısı Harris'in ülkemizin Gazze politikasını daha insani bir noktaya taşıyabileceği açıktır. Silah ambargosunu görüşmek üzere ilerleyebilmemiz için bizimle görüşeceğini umuyoruz" denildi.

İki isim, hem Harris hem de yeni başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz ile ABD'nin Gazze'de savaş yürüten İsrail'e silah sağlaması konusundaki endişeleri hakkında kısaca konuştuklarını söyledi.

Alawieh Perşembe günü yaptığı açıklamada hem kendisinin hem de Elabed'in “özellikle İsrail'e silah ambargosu uygulanması talebini görüşmek üzere” bir toplantı da talep ettiklerini ve "her iki temasta da Başkan Yardımcısı Harris'in bunu takip etmeye açık olduğunu ifade ettiğini" savundu.

Alawieh, Harris'in ofisiyle yaptığı görüşmelerin kendisini çok cesaretlendirdiğini ve görüşmelerin verimli geçmeye devam edeceğini umduğunu kaydetti.

Grup, Biden’ın İsrail’e verdiği güçlü desteğe karşı çıkmak için örgütlendi.

Gazze'deki insani felaket, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana diğer tüm ülkelerden daha fazla ABD dış yardımı alan İsrail'e sağladığı milyarlarca dolarlık askeri fon ve diğer yardımlara koşullar getirmesi konusunda Washington’a yapılan çağrıları tetikledi.

ABD Mayıs ayında, Gazze'de yaratabilecekleri etkiye ilişkin endişeler nedeniyle 900 kiloluk ve 225 kiloluk bombaların sevkiyatını durdurdu.

Biden’a bağlılık göstermeyenlerin hareketi Michigan, Minnesota ve Hawaii'deki başkanlık adaylığı ön seçimlerinde önemli oy toplamlarına ulaştı ve en az 25 delege kazandı. Delegeler, bu ay Chicago'da yapılacak Demokratik Parti Ulusal Kurultayı’nda nüfuzlarını kullanmak istediklerini söylüyorlar.

Bir grup Filistin yanlısı protestocu da Harris'in Çarşamba günü Detroit'te yaptığı konuşmayı kısa bir süreliğine keserek "Kamala, Kamala, saklanamazsın, soykırıma oy vermeyeceğiz" şeklinde slogan attı.

Harris, demokrasiye ve her sesin önemine inandığını söyleyerek bir an durakladı ve ardından "Ama şimdi konuşuyorum" dedi.

Sloganlar sürünce ise, " Eğer Donald Trump'ın kazanmasını istiyorsanız, o zaman bunu söyleyin. Aksi takdirde ben konuşuyorum" ifadelerini kullandı.

ABD'deki en büyük Arap Amerikan nüfuslarından birine evsahipliği yapan Detroit, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle gerilim ve huzursuzluğun odak noktası haline geldi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamalardan kısa bir süre sonra ise Harris, Michigan'ın en büyük ilçesindeki en yüksek rütbeli Arap Amerikalı yetkili olan Wayne County yönetici yardımcısı Assad I. Turfe'nin desteğini kazandı.

Trump ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu, Hamas'ın 7 Ekim saldırısını gerçekleştirmesine olanak sağlayan güvenlik zafiyetleri nedeniyle eleştiriyor ve savaşın bir an önce sona ermesi için çalışacağını söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG