Erişilebilirlik

İsrail Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu


29 Temmuz 2024'te güney Lübnan'daki Kafr Kila köyü İsrail ordusu tarafından vuruldu
29 Temmuz 2024'te güney Lübnan'daki Kafr Kila köyü İsrail ordusu tarafından vuruldu

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada Lübnan'ın güneyindeki yedi bölgede bulunan Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini ve topçu ateşi açtığını duyurdu.

Bu son sınır ötesi saldırı, İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne neden olan roket saldırısından günler sonra ve İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların Gazze Şeridi'ndeki İsrail-Hamas savaşıyla birlikte daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği yönündeki uluslararası endişelerin ortasında gerçekleşti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Salı günü Filipinler'e yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “İsrail'in kuzey sınırında çok fazla hareketlilik görüyor ve bunun tam bir savaşa dönüşme potansiyelinden endişe duymaya devam ediyoruz” dedi.

Austin ayrıca, “Olayların diplomatik bir şekilde çözüldüğünü görmek istiyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazartesi günü İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına güçlü bir yanıt vereceklerini söyledi.

Netanyahu Pazartesi günü saldırı alanını ziyaret etti ve burada İsrail'in Lübnan merkezli Hizbullah militan grubunun sorumlu olduğu yönündeki suçlamasını yineledi.

Gazze Şeridi'nde İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana İsrail’in kuzey sınırında İsrail güçleriyle çatışmaya giren Hizbullah, saldırıya dair sorumluluğu reddetti.

Netanyahu, "Bu çocuklar bizim çocuklarımız, hepimizin çocukları. İsrail devleti bunu görmezden gelmeyecek ve gelemez. Bizim yanıtımız gelecek ve bu yanıt sert olacak” dedi.

Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki saldırı sonrası gittiği Dürzi köyünde protesto edildi.
Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki saldırı sonrası gittiği Dürzi köyünde protesto edildi.

Netanyahu'nun ziyareti, ölenlerin aile üyeleri ve bölgede yaşayanlar tarafından protesto edildi. Netanyahu’nun durumu siyasi çıkarları için istismar ettiğini söyleyen bir kısım protestocu ziyarete tepki gösterdi.

Saldırı, İran tarafından desteklenen Hizbullah ve Yemen'deki Husi militanlarının Hamas'ı desteklemek için saldırılar gerçekleştirdiği bölgede tırmanan çatışma ortamını daha da sertleştirdi.

Kısa adıyla JINSA olarak bilinen Amerika’nın Ulusal Güvenliği İçin Yahudi Enstitüsü’nde dış politika direktörü olan Jonathan Ruhe, VOA'ya İsrail ile Hizbullah arasında gerilimin tırmanma potansiyelinin, Gazze savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Ruhe, “Bence her iki taraf da, saldırıların devam edeceği, ancak her iki tarafın da diğer tarafa saldırmayacakları bir tür eşiği dolaylı olarak kabul ettikleri, oyunun söylenmemiş bazı kuralları üzerinde anlaşmışlardı” dedi.

Ruhe, “Bence İsrail kendisini bir kaya ile sert bir zemin arasında buluyor çünkü Hizbullah'ı Cumartesi gününe benzer saldırıların artık devam edemeyeceğine ikna etmek için oyunun bu kurallarını değiştirmek zorunda hissediyor” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler ve başka diğer aktörler, son günlerde bölgedeki gerginliği azaltmak için çalışıyorlar.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Pazartesi günü gazetecilere, ABD'nin daha geniş bir savaşı önleme konusunda "kendinden emin" olduğunu söyledi.

Ortadoğu Enstitüsü'nde İsrail uzmanı olan Nimrod Goren, VOA'ya İsrail ve Hizbullah’ın arasındaki durumu yatıştırmaya yönelik önceki çabaların Gazze'de ateşkes sağlama çabasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Ancak bu görüşmeler aylarca sürdü ve bir anlaşmaya varılamadı.

Goren, "İsrail ile Hizbullah arasında başka bir çıkış yoluna ihtiyaç var çünkü gördüğümüz kadarıyla mevcut durum daha uzun süre devam edemezdi. Her iki taraf için de bedeli çok ağır hale geliyor” dedi.

Hizbullah, Pazartesi günü İsrail'e bir dizi roket attığını duyurdu. Bu saldırılar, İsrail'in güney Lübnan'da iki kişiyi öldüren hava saldırısının ardından gerçekleşti.

İsrail güçleri ayrıca Pazartesi günü güney Gazze Şeridi'nde kara ve hava saldırıları düzenledi.

İsrail ordusu, geçen günkü Gazze operasyonlarının Rafah ve Han Yunus'ta çatışmaları ve Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 35 Hamas hedefini hedef alan hava saldırılarını içerdiğini söyledi.

Gazze'deki savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de güney İsrail’de 1.200 kişiyi öldürdüğü ve yaklaşık 250 kişiyi rehin aldığı saldırısıyla başladı.

Gazze'deki sağlık bakanlığına göre, İsrail’in Gazze'deki askeri harekâtı 39 bin 300'den fazla Filistinliyi öldürdü. Bakanlık, sayımında militanlar ve siviller arasında ayrım yapmıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG