Erişilebilirlik

Reuters: “İsrailli yetkililer, Lübnan’da topyekün bir savaştan kaçındıklarını söylüyor”


28 Temmuz 2024'te İsrail, güney Lübnan'daki Çihine sınır köyüne hava saldırısı düzenledi
28 Temmuz 2024'te İsrail, güney Lübnan'daki Çihine sınır köyüne hava saldırısı düzenledi

Cumartesi günü İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde 12 çocuk ve gencin öldüğü roket saldırısı sonrası Lübnan, kendisini İsrail’in misillemesine hazırlıyor.

Reuters haber ajansına konuşan iki İsrailli yetkili, İsrail’in Hizbullah’a zarar vermek istediğini ancak Ortadoğu’yu topyekün bir savaşa sürüklemeyeceğini söyledi.

Başka iki İsrailli yetkili de Cumartesi günü Dürzi köyündeki bir spor sahasına düzenlenen roket saldırısı sonrası İsrail’in birkaç gün sürecek çatışma olasılığına hazırlandığını söyledi.

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan ve aralarında üst düzey bir savunma yetkilisi ve bir diplomatik kaynağın da bulunduğu dört yetkili, İsrail'in misilleme planları hakkında daha fazla bilgi vermedi.

"Misillemenin topyekün bir savaşa yol açmayacağı yönünde bir değerlendirme var" ifadesini kullanan İsrailli diplomatik kaynak savaş için, "Bu noktada bizim çıkarımıza olmazdı" dedi.

İsrail ve ABD, saldırıdan Lübnan Hizbullah'ını sorumlu tuttu. Hizbullah ise saldırıda herhangi bir rolü olduğunu reddetti.

Olay, İsrail ile İran destekli ve silahlandırılmış Lübnanlı militan grup arasında aylardır devam eden sınır ötesi düşmanlıkların daha geniş kapsamlı ve daha yıkıcı bir savaşa dönüşebileceği yönündeki endişeleri arttırdı.

İsrail Güvenlik Kabinesi, Pazar günü geç saatlerde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a roket saldırısına verilecek yanıtın "şekli ve zamanlaması" konusunda karar verme yetkisi verdi.

İsrail'in en büyük gazetesi Yedioth Ahronoth, ismini açıklamadıkları yetkililerin, müdahalenin "sınırlı ama önemli" olacağını söylediğini aktardı.

Haberde, misilleme seçeneklerinin, köprüler, enerji santralleri ve limanlar gibi altyapılara yönelik sınırlı ama "görsel olarak önemli" bir saldırıdan, Hizbullah'ın silah depolarına veya üst düzey Hizbullah komutanlarına saldırılara kadar uzandığı belirtildi.

Gazze’deki savaşın tetiklemesiyle birlikte İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginlik, 2006'da savaşa girmelerinden bu yana en kötü dönemini yaşıyor.

Filistinli örgüt Hamas'ın müttefiki olan Hizbullah, İsrail'e yönelik roket ve insansız hava aracı saldırılarının Filistinliler’e destek sağlamayı amaçladığını söyledi. Hizbullah, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sona erdiğinde ateşkes ilan edeceklerini belirtti.

İsrail-Lübnan sınırındaki çatışma, sınırın her iki yakasında 10 binlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pazartesi günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmanın tırmanmasının önlenmesinin önemini vurguladığını söyledi.

Blinken’ın Herzog ile telefon görüşmesinde, İsrail ile Lübnan arasındaki sınırın her iki yakasındaki vatandaşların evlerine dönmelerine olanak sağlayacak diplomatik bir çözüme ulaşma çabaları ve Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki devam eden çabalar ele alındı.

Drone saldırısı

Pazartesi günü, Lübnan sivil savunma yetkililerinin bildirdiğine göre, İsrail'in güney Lübnan'da insansız hava aracı ile düzenlediği bir saldırı iki kişiyi öldürdü ve üç kişiyi yaraladı. Saldırı, Cumartesi gününden bu yana Lübnan’daki ilk can kayıplarına neden oldu.

Lübnan sivil savunmasından bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, yaralılar arasında bir bebeğin de bulunduğunu belirtti. Ancak yetkili, ölenlerin savaşçı mı yoksa sivil mi olduğunu belirtmedi.

İsrail ordusu, Pazartesi günü Lübnan'dan Batı Celile bölgesine geçen bir insansız hava aracının hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü bildirdi.

Havayolu şirketleri, İsrail’in olası bir yanıtı sebebiyle, Beyrut Uluslararası Havalimanı’ndaki uçuşlarını iptal etti veya erteledi.

Ekim ayından beri çatışan İsrail ve Hizbullah'ın bölgede topyekün bir savaştan kaçındığı görülüyor.

Hizbullah, Dürzi köyündeki gençleri öldüren roketi ateşlediğini reddetti. Cumartesi akşamı erken saatlerde yayınlanan bir bildiride Hizbullah, İsrail'in 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra Suriye'den ele geçirdiği ve o zamandan beri uluslararası alanda genel olarak tanınmayan bir hareketle ilhak ettiği sınır bölgesi olan Golan Tepeleri'ndeki bir askeri hedefe füze ateşlediğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG