Erişilebilirlik

ABD ve birçok ülkeden, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etme çağrısı


Beyruttaki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan seferler 29 Temmuz itibariyle hala sürüyor.
Beyruttaki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan seferler 29 Temmuz itibariyle hala sürüyor.

İsrail ile İran destekli Hizbullah militanları arasındaki gerilim tırmanırken birçok Batı ülkesi, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulunuyor.

Lübnan, Cumartesi günü Golan Tepeleri'ndeki bir futbol sahasında 12 Dürzi çocuk ve gencin ölümüne neden olan şüpheli Hizbullah roket saldırısına İsrail'in vereceği askeri yanıta odaklanmış durumda.

İsrail misilleme yapacağını söylerken siviller de yetkililerin günlerce sürebileceğini söylediği çatışmalara hazırlanıyor.

ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa, vatandaşlarına seyahat uyarıları yayınlayan hükümetler arasında ve çatışma riski genişledikçe Lübnan'ı derhal terk etmeleri ya da ülkeye seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunuyor.


Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin konsolosluk işlerinden sorumlu sekreter yardımcısı Rena Bitter, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir videoda Lübnan'daki Amerikalılar’a “bir kriz eylem planı oluşturmaları ve kriz başlamadan önce ülkeyi terk etmeleri” çağrısı yaptı.

Bitter, "ABD vatandaşlarına bir kriz eylem planı geliştirmelerini ve kriz başlamadan önce ülkeyi terk etmelerini tavsiye ediyoruz. Yerel iletişim ve ulaşım altyapısı hala sağlam ve normal bir şekilde işlerken düzenli olarak planlanan ulaşım her zaman en iyi seçenek” dedi.

Almanya, vatandaşlarına acilen Lübnan'ı terk etmelerini söyleyerek, hava yolculuğunun yakında askıya alınabileceğini ve gerilimin daha fazla tırmanmasının, Beyrut havaalanından uçak yolculuklarını durdurabileceğini söyledi.

Lufthansa, Swiss International Air Lines, Air France ve Türk Hava Yolları da Lübnan'daki güvenlik durumunu gerekçe göstererek Beyrut uçuşlarını şimdiden askıya aldı.

CNN'e açıklamalarda bulunan Lübnan'ın geçici Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, hükümetinin Hizbullah'ı dizginlemek için çok az şey yapabileceğini söyledi; ancak iletişim hatlarının açık olduğunu da kaydetti.

Lübnanlı bakan, "Bizim için seçenek her zaman kötü ya da daha kötüsü. Başbakan, tabii ki Meclis Başkanı onlarla konuşuyor. Çok fazla müzakere var. Duracaklar mı? Hayır. Çünkü bunu Gazze'de olanları desteklemek için başlattılar” dedi.

Hizbullah, Pazartesi sabahı Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait bir insansız hava aracının düzenlediği saldırıda iki üyesinin öldüğünü açıkladı. Analist Dania Koleilat Khatib ise, İsrail'in Lübnan'da nereyi vuracağı konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu söyledi.


Beyrut'taki İşbirliği ve Barış İnşası Araştırma Merkezi'nin başkanı olan Khatib, VOA'ya yaptığı açıklamada “İki taraf da savaş istemiyor ama savaşa hazırlanıyor” dedi.

"Herkes bir saldırı bekliyor. O darbe yaklaşıyor. Ne kadar büyük olduğunu bilmiyorlar, bu yüzden İsrail'e ilettikleri tek mesaj, ‘angajman kurallarının ötesine geçerseniz, Beyrut'a girerseniz karşılık verileceği.’ Birçok savaş kasıtlı değildir. Hatalar savaşa yol açabilir ve bu yüzden ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

ABD'nin enerji kaynakları özel temsilcisi Amos Hochstein sivilleri de kapsayan “yanlış bir hesaplama ya da kazanın” “iki ülkeden birini bizi savaşa sürükleyecek şekilde misilleme yapmaya” zorlayabileceği endişesini dile getirdi.

Hochstein, Beyrut'un hedef alınmasının büyük bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG