İsrail Gazze’de hava saldırılarına devam ederken, Hamas da İsrail topraklarına füze saldırılarını sürdürüyor.
Gazze'ye günlerdir kara harekatı düzenleyen, İsrail asker de gönderebileceğine işaret ediyor: “Öncelikli amacımız İsrail halkını korumak ve Gazze’den vatandaşlarımızı hedef alan füze saldırılarına son vermek.”
Şiddetin bu denli tırmanması, Londra Regents Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörü Yossi Mekelberg’e göre iki tarafın da zayıflığını gösteriyor:
“Netanyahu, hükümetindeki aşırı sağcı grupların baskısı altında. Buarada hem Şam’daki üssünü terk etmek zorunda kalan, hem de Mısır’da devrilen Müslüman Kardeşler iktidarının desteğini kaybeden Hamas çok zayıfladı.”
Kahire’deki Müslüman Kardeşler iktidarı geçen yılki askeri darbede devrildi. Cumhurbaşkanı olan eski genelkurmay başkanı Abdülfettah el Sissi, İsrail ve Filistinliler arasında arabuluculuk önerdi. Ortadoğu uzmanı Şerif Neşaşibi’ye göre bu öneri hala kilit öneme sahip:
“Arabuluculuk, Sissi’nin çok işine yarar, çünkü Batılı liderlerin gözünde imajı sarsılmış bir lider. Bu şekilde, hem halkının gözünde prestij kazanır, hem de Batılı liderlerin gözünde bölgede önemli bir oyuncu olduğunu ispatlamış olur.”
Hamas’ın bölgesel desteğe ihtiyacı var. Ama komşu Suriye’de güç dengeleri aleyhine değişmiş durumda: “Hamas, Suriye’de Esat rejimi karşıtı ayaklanmaya destek verdi, bu yüzden Şam’ı terk etmek zorunda kaldı. Bu, onlara İran’dan aldıkları önemli desteği de kaybettirdi. Son dönemde Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ve Katar arasındaki anlaşmazlık da çözülüyor. Bu da Katar’ın Hamas’a verdiği desteği azaltabilir.”
Filistinli görüşmeci Saib Erekat, uluslararası toplumu İsrail’in saldırganlığına sessiz kalmakla suçluyor: “İsrail hükümetinin verdiği işaretleri bilip görüyor olmaları ve buna sağlam bir uluslararası tepki göstermemeleri, daha kötü günler yaşanabileceği yolundaki kaygıyı arttırıyor.”
Yossi Mekelberg’e göre Batı, Gazze’de yaşananlara karışmaya istekli değil: “Can kaybını düşük tuttukları sürece Avrupalılar’ın ve Amerikalılar’ın İsrail’in Hamas’ın askeri kanadını zayıflatmayı amaçlayan operasyonlarına göz yumacaklarını düşünüyorum. Bunun karşılığında da İsrail’den siyasi ve diplomatik beklentileri olacak.”
Hamas, İsrail hava saldırılarına son verirse, füze saldırılarını durduracağını bildiriyor. Ama şu ana kadar iki tarafın da geri adım atmaya niyeti olmadığı görülüyor.