Erişilebilirlik

“İsrail güçleri ve Filistinli silahlı gruplar Nuseyrat mülteci kampı baskınında savaş suçu işlemiş olabilir”


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Jeremy Laurence, Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen baskınla ilgili olarak, “Her iki tarafın eylemleri savaş suçu kapsamına girebilir. Sivillerin yine böyle bir olayın tam ortasında kalması felaketti” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Jeremy Laurence, Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen baskınla ilgili olarak, “Her iki tarafın eylemleri savaş suçu kapsamına girebilir. Sivillerin yine böyle bir olayın tam ortasında kalması felaketti” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi, İsrail güçlerinin dört rehineyi kurtardığı ve en az 274 Filistinli’yi öldürdüğü kanlı Nuseyrat mülteci kampı baskınında, İsrail güçleri ve Filistinli silahlı grupların savaş suçları işlemiş olabileceğine işaret etti.

Daire sözcüsü Jeremy Laurence, İsrail güçlerinin 8 Haziran’da Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği baskında orantılılık, ayrım gözetme ve güvenlik önlemleri kurallarının ihlal edilmiş olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Laurence, “Nüfusun bu kadar yoğun olduğu bir bölgede baskının düzenlenme biçimi, İsrail güçleri tarafından savaş hukuku kapsamında belirlenen bu kurallara riayet edilip edilmediğinin ciddi bir şekilde sorgulanmasına neden oluyor” dedi.

Filistinli sağlık yetkilileri operasyonda aralarında onlarca kadın ve çocuğun da bulunduğu en az 274 Filistinli’nin öldürüldüğünü açıklamıştı.

BM Sözcüsü Jeremy Laurence, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde rehineleri tutan Filistinli silahlı grupların, çatışmalar nedeniyle çevredeki sivillerin ve rehinelerin hayatlarını daha fazla riske soktuğunu söyledi.

Cenevre'de düzenlenen BM brifinginde konuşan Laurence, “Her iki tarafın tüm bu eylemleri savaş suçu kapsamına girebilir. Sivillerin yine böyle bir olayın tam ortasında kalması felaketti” ifadelerini kullandı.

Laurence, “Dört rehinenin şu anda özgür olması kesinlikle çok iyi bir haber. Bu insanlar zaten asla rehin alınmamalıydı. Bu uluslararası insani hukukun ihlalidir. Serbest bırakılmalılar. Hepsi birden. Hem de derhal” şeklinde konuştu.

İsrail Hamas'a karşı savaşını, örgütün 7 Ekim'de düzenlediği ve İsrail'in güneyine girerek çoğu sivil 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kadarını kaçırdığı saldırının ardından başlattı.

Filistinli sağlık yetkilileri Salı günü yaptıkları açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye askeri saldırısında 37 bin 164 Filistinli’nin öldüğünü ve 84 bin 832 Filistinli’nin yaralandığını söyledi.

Filistinliler, savaşın gıda, ilaç ve diğer malzeme akışını büyük ölçüde kesmesi nedeniyle kıtlıkla karşı karşıya.

BM kuruluşları Gazze'de 1 milyondan fazla kişinin Temmuz ortasına kadar en ağır seviyede kıtlık çekebileceği uyarısında bulunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG