Erişilebilirlik

İsrail, Beyrut'un merkezini vurdu: En az 6 ölü


İsrail, Hizbullah'ın Beyrut’un merkezindeki sivil savunma merkezini vurdu.
İsrail, Hizbullah'ın Beyrut’un merkezindeki sivil savunma merkezini vurdu.

İsrail, dün gece yarısından sonra Beyrut'u bombaladı. Saldırıda en az altı kişi öldü ve Hizbullah İsrail’le bir yıldır süren çatışmalarda en yüksek sayıda kaybı yaşadı.

Görgü tanıkları büyük bir patlama sesi duyduklarını bildirirken, bir güvenlik kaynağı da saldırının parlamento yakınlarındaki Bachoura bölgesinde bir binayı hedef aldığını ve İsrail'in Beyrut'un merkez bölgesine en yakın saldırısı olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin Beyrut’ta bulunan muhabiri Hediye Levent, İsrail’in Beyrut’un merkezinde vurduğu binanın Hizbullah’ın sivil savunma merkezi olduğunu bildirerek, binanın Hizbullah’ın kontrolündeki Dahiye’de bulunmadığına dikkat çekti.

İsrail, Beyrut'un merkezini vurdu: En az 6 ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Lübnanlı sağlık yetkilileri saldırıda en az altı kişinin öldüğünü ve yedi kişinin de yaralandığını söyledi.

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert X sosyal medya platformundan, “Beyrut'ta uykusuz bir gece daha. Şehri sarsan patlamaları sayıyorum. Uyarı sirenleri yok. Sırada ne olduğunu bilmemek. Önümüzde sadece belirsizlik var. Endişe ve korku her yerde” diye yazdı. Hennis-Plasschaert, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın geçen hafta öldürüldüğü güneydeki Dahiye banliyösüne de üç füze isabet ettiğini ve patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.


Nasrallah'ın ortadan kaldırılması harekete büyük bir darbe indirdi ve İran'ın Ortadoğu'daki en güçlü vekilini ortadan kaldırdı.

Hizbullah ve İran'ın bölgedeki diğer müttefikleri olan Yemen'deki Husiler ve Irak'taki silahlı gruplar, Gazze'de İsrail'le savaşan Hamas'ı desteklemek için bölgede saldırılar düzenlediler.

Kızıldeniz ve çevresindeki nakliye yollarında uluslararası ticareti sekteye uğratan saldırılar düzenleyen Husiler, bugün İsrail'in ticari başkenti Tel Aviv'e insansız hava araçlarıyla saldırdıklarını açıkladı.

Grubun askeri sözcüsü Yahya Saree, “Operasyon, dronlar düşman tarafından tespit edilmeden ya da düşürülmeden varışıyla hedeflerine başarıyla ulaştı” dedi.

İsrail, sabah erken saatlerde İsrail'in merkezi bölgesinde şüpheli bir hava hedefini yakaladığını kaydetti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) evlerini boşaltan Lübnan köyleri sakinlerine bir sonraki duyuruya kadar geri dönmemeleri çağrısında bulundu. Sözcü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada “IDF baskınları devam ediyor” dedi.

İsrail dün akşam yaptığı açıklamada, güney Lübnan'daki kara çatışmalarında sekiz askerinin öldüğünü söyledi.

“İran’ın şer ekseni”

İran'ın füze saldırısı ve İsrail'in misilleme sözü, petrol üreticisi Ortadoğu'da daha geniş bir çatışma endişesini körüklerken, İsrail ordusu düzenli piyade ve zırhlı birliklerin dün Lübnan'daki kara operasyonlarına katıldığını açıkladı.

Hizbullah, savaşçılarının Lübnan içinde İsrail güçleriyle çatışmaya girdiğini açıkladı. Hareket, İsrail güçlerinin Pazartesi günü sınırı geçmesinden bu yana ilk kez kara çatışması yaşandığını bildirdi.
Hizbullah, sınır kasabası Marun El Ras yakınlarında üç İsrail Merkava tankını roketlerle imha ettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bir taziye videosunda şunları söyledi: “Bizi yok etmek isteyen İran'ın Şer Ekseni'ne karşı zorlu bir savaşın zirvesindeyiz. Bu olmayacak çünkü birlikte duracağız ve Tanrı'nın yardımıyla birlikte kazanacağız.”
İran dün yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik şimdiye kadarki en büyük saldırısı olan füze atışının, yeni bir provokasyon olmaması halinde sona ereceğini söyledi, ancak İsrail ve ABD sert karşılık vereceklerine söz verdi.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden, balistik füze saldırısına karşılık olarak İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik herhangi bir saldırısını desteklemeyeceğini söyledi ve İsrail'i bölgesel baş düşmanına karşı “orantılı” davranmaya çağırdı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, Tahran'a karşı yeni yaptırımlar da dahil olmak üzere bir yanıtın koordine edilmesi için G7 grubunun diğer liderleriyle bir telefon görüşmesine katıldı.

Yapılan açıklamada G7 liderlerinin Ortadoğu krizine ilişkin “güçlü endişelerini” dile getirdiği ancak diplomatik bir çözümün hala uygulanabilir olduğunu ve bölge çapında bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını söylediği belirtildi.

Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Ortadoğu'daki durumu yatıştırmak için “acil önlemler” almaya çağırdı.
Batılı ülkeler Salı günkü dramatik tırmanıştan sonra vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmek için acil durum planları hazırladı. Ancak hiçbiri henüz büyük ölçekli bir askeri tahliye başlatmadı.

1,2 milyon Lübnanlı yerinden edildi

İsrail'in Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı dahil 36. Tümen'den piyade ve zırhlı birlikler eklemesi, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçebileceğini düşündürdü.
Ordu, harekâtın büyük ölçüde sınırdaki tünelleri ve diğer altyapıyı imha etmeyi amaçladığını ve kuzeyde Beyrut'u ya da güneydeki büyük şehirleri hedef alan daha geniş bir operasyon planlanmadığını söyledi.

Bununla birlikte, güney sınırı boyunca yaklaşık iki düzine kasaba için yeni tahliye emirleri yayınladı ve sakinlerine, İsrail sınırının yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde doğudan batıya akan Awali Nehri'nin kuzeyine gitmelerini bildirdi.

Lübnan hükümet istatistiklerine göre, neredeyse bir yıldır süren sınır ötesi çatışmalarda 1900'den fazla kişi öldü ve 9 binden fazla kişi de yaralandı; ölümlerin çoğu son iki hafta içinde meydana geldi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık 1,2 milyon Lübnanlı’nın yerinden edildiğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG