Erişilebilirlik

İskenderun'da Enkaz Kaldırma ve Çadırkent Çalışmaları


İSKENDERUN - Hatay’ın Akdeniz kıyısındaki İskenderun ilçesinde Pac Meydanı’nda enkaz kaldırma çalışmaları yürütülürken, liman karşısındaki boş arazide 1500 kişilik çadırkent mühendisler eşliğinde kuruluyor. Bölgede temiz su ihtiyacı sürerken; kadın, erkek, çocuk ayrımı yapılmamış şekilde çadırların yakınına bırakılan giysi yardımı kolileriyse karmaşaya yol açıyor.

Türkiye’nin 10 kentinde yıkıma neden olan depremlerin ardından İskenderun Limanı’nda konteyner yükleme noktasında çıkan yangının söndürülmesi günler aldı.

Altı gün sonra İskenderun Limanı’nda alevler yok; ancak soğutma çalışmaları sürüyor. Bu nedenle zaman zaman gri duman bulutuyla yanık kokusu bölgeye hakim oluyor.

İskenderun Limanı karşısındaki alandaysa AFAD’ın depremden sonraki ikinci gün 100 çadır kurduğu boş arazide bugün en az 1500 kişi kapasiteli çadırkent kurulmasına başlandı.

İskenderun'da Çadırkent ve Enkaz Kaldırma Çalışmaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Çalışmaları İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, Beylikdüzü Kaymakamlığı’yla birlikte AFAD’ın koordinasyonunda yürütüyor.

Beylikdüzü Belediye Meclisi üyesi Gazi Kaya VOA Türkçe’ye açıklamasında battaniye, ısıtıcı ve kıyafetleri dağıtmak amacıyla depolama çadırlarını kurduklarını belirterek, üç ay süreyle 1500 kişiyi ağırlayabilecek bir çadırkent hedeflediklerini kaydetti.

Kaya, endüstriyel mutfak kuruluşuyla birlikte saatte 250 ekmek üretecek şekilde İskenderun’a hizmet vereceklerini ve mühendislerle elektrik ve su altyapısı için planlama yaptıklarını belirtti.

Bu alanda konteyner kent kurulumu çalışması da yapıldığını kaydeden Kaya, İstanbul’dan deniz yoluyla gemiyle yeni konteynerlerın yola çıktığını ifade etti.

Türkiye’de 10 kent ve ilçelerinde imar ve planlama sorunlarının depremde yaşanan tahribatta büyük rol oynadığı konuşulduğu sırada, Beylikdüzü Belediyesi’nin harita mühendisi kontrolünde çadır aralıklarını ölçümleyerek kurulum gerçekleştirmesi dikkat çekti.

Yardım getirenler depolama alanlarına yönlendiriliyor

İskenderun’un tümünde olduğu gibi liman karşısındaki çadırkentte en önemli sorunlardan biri diğer illerden yardımseverlerin gönderdiği giysi kolileri.

Araçlar giysi yardımı kolilerini çadırkent girişine bırakıp gittiği için bu alanda yerlere saçılmış giysilerden oluşan kötü bir görüntü var.

Jandarma ekipleriyse kendi araçlarıyla giysi yardımı getirenleri depolama alanına yönlendirmeye çalışıyor ve ilk günlerde bırakılmış kolileri alandan topluyor.

Giysi yardımında mutlaka kadın, erkek ve çocuk şeklinde ayrı ayrı kolileme yapılması gerektiği ve kış koşullarına uygun giysiler gönderilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Enkaz kaldırma çalışması başladı

Deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle sular altında kalan İskenderun’un kıyı şeridi çamurlardan temizleniyor.

Pac Meydanı’nda yıkılan çok sayıda binanın enkazı ilçe içerisinde trafik akışını da olumsuz etkilediği için bölgede enkaz kaldırma çalışması da başladı. Gün içinde enkazdan cansız bedenlerin çıkarılması yerde oturarak yakınlarını bekleyenlerde yıkıma yol açtı.

İskenderun özelinde resmi makamlar henüz can kaybı ve yaralı sayısını paylaşmadı. İskenderun Kaymakamlığı’nın Twitter hesabından son 24 saattir yapılan bir açıklama da yok.

Kaymakamlığın paylaştığı çağrı merkezi arandığındaysa “mesaj kutusu dolmuştur” mesajıyla karşılaşılıyor; ancak yetkililere ulaşılamıyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG