Erişilebilirlik

Küba'nın elektrik şebekesi çöktü, ülkenin tamamı elektriksiz kaldı


Tüm ülkede elektrik kesintisi sürüyor.
Tüm ülkede elektrik kesintisi sürüyor.

Küba'da Cuma günü meydana gelen elektrik kesintisinin ardından elektrik şebekesi Cumartesi sabahı erken saatlerde bir kez daha çöktü ve ülkenin tamamı elektriksiz kaldı.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, yetkililerin hizmeti yeniden vermeye başladıklarını duyurmalarından saatler sonra tüm ülke ikinci kez karanlığa gömüldü. Küba'nın şebeke operatörü UNE, sabah saat 6:15'te “ulusal elektro-enerji sisteminin tamamen kesildiğini” bildirdi. UNE’den yapılan kısa açıklamada, sistemin yeniden faal hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Küba'nın elektrik şebekesi ilk olarak Cuma günü öğle saatlerinde adanın en büyük elektrik santrallerinden birinin arızalanmasının ardından çökmüş ve 10 milyondan fazla kişi elektriksiz kalmıştı.

Şebekenin çökmesinden önce de Cuma günü yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle komünist yönetimdeki Küba hükümeti, üretim için gerekli yakıtı korumak amacıyla zorunlu olmayan devlet çalışanlarını evlerine göndermek ve çocuklar için okulları tatil etmek zorunda kalmıştı.

Milyonlarca kişi son günlerde elektriksiz yaşıyor.
Milyonlarca kişi son günlerde elektriksiz yaşıyor.

Cuma günü akşam erken saatlerinde ada genelinde ışıklar yanıp sönmeye başlamış, bu da elektriğin yeniden sağlanacağına dair umut vermişti.

Şebeke operatörü, Cumartesi günü şebekenin tekrar çökmesine neyin sebep olduğu ya da hizmetin yeniden tesis edilmesinin ne kadar süreceği konusunda henüz herhangi bir ayrıntı vermedi.

Küba hükümeti haftalardır devam eden ve adanın büyük bölümünde günde 10 ila 20 saat süren elektrik kesintilerinden eskimiş altyapıyı, yakıt sıkıntısını ve artan talebi sorumlu tutuyor. Yetkililer, geçen hafta Milton Kasırgası ile başlayan şiddetli rüzgarların, adanın elektrik santrallerini beslemek için açıktaki teknelerden yakıt sağlama imkanlarını zorlaştırdığını açıkladı.

Santrallerdeki sorunun ne zaman çözüleceği belirsizliğini koruyor.
Santrallerdeki sorunun ne zaman çözüleceği belirsizliğini koruyor.

Daha önce önemli tedarikçiler olan Venezuela, Rusya ve Meksika'nın Küba'ya ihracatlarını azaltmaları nedeniyle adaya yapılan yakıt sevkiyatı bu yıl önemli ölçüde düştü. Kilit müttefik Venezuela, bu yıl Küba'ya yaptığı sübvansiyonlu yakıt sevkiyatını yarı yarıya azaltarak adayı spot piyasada çok daha pahalı olan petrolü başka yerlerde aramaya zorladı.

Küba hükümeti, ayrıca petrolle çalışan santrallerini çalıştırmak ve bakımını yapmak için gerekli yakıt ve yedek parça temininde yaşadığı zorluklara gerekçe olarak ABD'nin ticaret ambargosunu ve dönemin Başkanı Donald Trump'ın yaptırımlarını gösteriyor. ABD, Cuma günü Küba'daki şebeke çöküşünde herhangi bir rolü olduğunu reddetmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG