Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 15 ülkeden 33 sanatçının kendi kültürel renklerini ve acılarını yansıttığı eserlerinin sergilendiği ‘Renklerin İzi’ isimli uluslararası sergi İskenderun’da sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
Kürt Ressam Dılbaz Berazi öncülüğünde Dünya Sınırsız Tablolar Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen uluslararası sergi Hatay’ın İskenderun ilçesinde açıldı.
Ortadoğu’da yaşanan savaş izlerinin yanı sıra başta kadın ve çocuklar olmak üzere mülteci durumuna düşen insanların zor yaşam koşullarının ağırlıklı olarak yansıtıldığı tablolara sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
VOA Türkçe ’ye konuşan resim sanatçıları, sergiye katılarak kendi yaşadıkları coğrafyanın renklerini resmettikleri tabloları sınırlar olmadan tüm dünya ile buluşturma fırsatı buldukları için mutluluklarını dile getirdi.
“Her eser farklı renk ve fikir barındırıyor’’
Sergiye ahşap üzerine çizdiği hayat izi eseriyle Irak’tan katılan Dr. Mahmud Ajmi, mülteci durumuna düşen insanların hayatlarının sarardığına dikkat çekerek, “Sınırsız Tablolar Derneği’nin İskenderun’da organize ettiği bu muhteşem sergiye eserimle birlikte katılmaktan büyük şeref duydum. Burada 15 ülkeden 33 resim sanatçısının eseri var. Ben de sergiye katılmak üzere eserimle birlikte Irak’tan geldim. Burada her tablo, her eser birbirinden çok farklı renkleri ve fikirleri barındırıyor. Ben sergiye ahşap üzerine çizdiğim resimle katılıyorum. Eserim iki taraflı bir yanında çoğalmanın sembolü olan kadın ve öküz var. Diğer yanında ise yine kadın mültecileri resmettim ama eserin alt kısmında giderek sararan insanlar var. Çünkü insanlar mülteci olunca hayatları sararır, mültecilik aslında bir nevi ölüm demektir. Ben bu sergide emeği geçen herkese teşekkür ederim’’ dedi.
Sergiye Britanya’daki eski bir köy evi tablosuyla BAE’den katılan Ibtehal Alhassani, doğadaki yaşamın devam ederken diğer yandan tahrip olduğunu vurguladı ve “İskenderun’daki bu renkli sergiye Birleşik Arap Emirlikleri’nden katılıyorum. Şu an yanımda gördüğünüz tablomda 22 yıl önce gittiğim Britanya’daki eski bir köy evini resmettim. Bir yandan devam eden hayat çizgisinde yeni insanlar doğup yeni yapılar inşa edilirken, bir yandan ise tabiatın mevcut yapıları nasıl eskittiğini anlatıyor. Sınırların olmadığı bir resim sergisine katılarak dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen sanatçılarla tanışmak beni çok memnun etti, böyle bir organizasyon için Dılbaz Berazi’ye çok teşekkür ederim” dedi.
Güney Sudan’dan sergiye katılan Chol anei Axii, filler tablosuyla ülkesinin kültürünü yansıttığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Sınırsız Tablolar Derneği’nin organize ettiği uluslararası sergiye eserimle katılmak üzere şu anda Türkiye'deyim. Güney Sudan'lıyım. Bugün etkinliğe resim alanında katılım gösteriyorum. Burada benim yaptığım, bizim kültürümüzü ve Sudan'ı temsil eden bir tablom var. Bu sergide olduğum ve kültürlerarası etkileşime katkıda bulunduğum için çok mutluyum.”
“Sanatta sınır olmamalıdır’’
Serginin koordinatörü olarak bu kadar farklı renkleri bir araya getirdiği için çok mutlu olduğunu dile getiren Suriyeli Kürt Ressam Dılbaz Berazi, VOA Türkçe ‘ye yaptığı açıklamada, “Suriye’nin Serekani bölgesindenim. Bugün dördüncü uluslararası sergimizi ‘Renklerin İzi’ adıyla İskenderun’da açmış bulunmaktayız. Sergimize 15 ülkeden 33 sanatçı 40 tabloyla katılım sağladı. Sergimiz gerçekten sanatseverler tarafından çok ilgi gördü. Böyle bir sergi organize etmemizdeki amaç ise; başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere birçok farklı bölgede yaşanan olayların bu sergi ile bütün dünyaya duyurulması ve dünyanın farklı ülkelerinden sınırları aşarak gelen sanatçıların birbiriyle kaynaşmasıdır. Sanatta sınır olmamalıdır. Bu nedenle de bu yılki sergimize ‘Renklerin İzi’ adını vererek sanatseverlerin beğenisine sunduk’’ dedi.
İskenderun Kültür Sarayında Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın yanı sıra çok sayıda sanatseverin katılımıyla açılan sergi 1 hafta boyunca sanatseverlerin ilgisine sunulacak.