Erişilebilirlik

İnsan Vücudundaki Mikrop ve Bakterilerin Haritası Çıkarılıyor


İnsan Vücudundaki Mikrop ve Bakterilerin Haritası Çıkarılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
İnsan vücudunda yaklaşık 10 trilyon hücre; insan sağlığına yararlı 100 trilyon kadar mikrop ve doğal bakteri bulunuyor. Bu mikroskobik organizmaların toplamı insan vücudunun mikrobik bahçesini oluşturuyor ve buna “mikrobiyom” deniyor. Bir grup bilim adamı, bu karmaşık yapıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için geliştirdikleri projeye finansman sağlamak için kolları sıvadı. “Amerikan Bağırsak Projesi” olarak adlandırılan çalışmada, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan binlerce insandan alınan mikrop örnekleri inceleniyor.

Mikroplar hem etrafımızda hem de içimizde yaşıyor. Colorado Ünüversitesi’nden bilimadamı Rob Knight da işte bu mikropları daha iyi tanımak istiyor: “Bu araştırma, her türlü bulaşıcı hastalığın teşhis edilebildiği bir dünyanın kapılarını açabilir.”

Knight, dünyanın dört bir yanından insanların bağırsak sistemini mikroskop altında inceleyecek. Bunu nasıl yapacağını anlatıyor: “Gördüğünüz bu kulak temizleme pamukları DNA’sız ortamda hazırlanıyor ve steril tüplere yerleştiriliyor.”

Bakteri içermeyen bu pamuk çubukları insandan mikrop örneği almak için kullanılıyor. Pamuklar, internet kampanyasıyla tanıtılan projeye mikrop örneği ve finansman sağlamak isteyen insanlara gönderiliyor. Projeye katılanlara beslenme alışkanları, sağlık durumları ve antibiyotik tüketimleriyle ilgili detaylar soruluyor. Sonra da, ağızlarından veya ellerinden mikrop örneği almaları isteniyor.

Pamuk çubukları Rob Knight’ın laboratuvarına gönderiliyor. Laboratuvar direktörü Chris Lauber, projenin herkese açık olmasının çok güzel olduğunu söylüyor: “İsteyen herkes katılabilir. Hastalık taşımaları, antibiyotik kullanmaları veya beslenme alışkanlıkları önemli değil. Onlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bağırsaklarında ne tür mikroplar yaşadığını öğrenmek istiyoruz.”

Faydalı bağırsak mikropları sindirime yardım eder ve kötü mikropları uzaklaştırır.

Ancak fazla antibiyotik kullanımı, yetersiz beslenme ve çevre kirliliği bu faydalı bakterileri öldürebilir.

Bazı bilim adamları, bağırsak mikroplarındaki denge değişiminin obezite ve diyabet hastalıklarına yol açabildiğini düşünüyor.

İşte bu nedenle, Second Genome firmasının sahibi Peter Dilaura’nın, diyabet hastalığına sahip 100 kişiden mikrop örneği alınmasını finanse ediyor.

Dilaura, “Diyabet hastalığını daha iyi anlamak için Amerikan Bağırsak Projesini yürüten ekiple yakın çalışıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Second Genome firması, projeden elde edilecek bulgulara göre yeni ilaçlar piyasaya sürmeyi hedefliyor. Rob Knight de binlerce insanın daha projeye mikrop örneği göndermesini umuyor: “Eğer mikropların vücudunuzda nasıl yaşadığıyla ilgileniyorsanız projeye katılmalısınız.”

Knight’a göre, bu proje herkese, günün birinde hayati önemde kamu sağlığı bilgileri sunacak tıbbi bir araştırmaya katkıda bulunma imkanı veriyor.
XS
SM
MD
LG