Erişilebilirlik

İngiliz Dış İstihbarat Servisi Başkanı’ndan Ruslar'a çağrı: “Bizim için casusluk yapın”


İngiltere'nin Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı ve İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore
İngiltere'nin Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı ve İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore

İngiltere'nin Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, Ukrayna’daki savaşı “dehşet içinde izleyen” Ruslar'ı, İngiltere için casusluk yapmaya çağırdı.

2014-2017 yıllarında İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği görevinde bulunan Moore, İngiltere’nin Prag Büyükelçiliği’nde bir konuşma yaptı.

“C” kod adıyla bilinen ve 2020 yılından bu yana İngiliz dış istihbaratının başında olan Moore, “çok sayıda Rus’un Ukrayna şehirlerinin yerle bir edilmesini izlerken dehşete düştüğünü, daha fazla kan akmasını durdurmak için çalışmak üzere İngiliz istihbarat teşkilatına katılmak isteyen her Rus'a kapılarının açık olduğunu" söyledi.

MI6 Başkanı, “Onları son 18 ayda başkalarının yaptığını yapmaya ve bizimle el ele vermeye davet ediyorum. Kapımız her zaman açık. Sırları bizimle güvende olacak ve birlikte akan kanı durdurmak için çalışacağız” dedi.

Moore ayrıca, Ukrayna'daki durumu 1968'de Sovyet tanklarının özgürlükçü reformları bastırdığı Prag Baharı'na benzeterek, "Liderlerinin ahlaksızlığına, iç çekişmelerine ve duygusuz beceriksizliklerine tanık olan pek çok Rus, 1968'de seleflerinin yaşadığı ikilemlerle boğuşuyor" ifadesini kullandı.

"Prigojin isyanı Putin'in otokrasisinin çürüdüğünü ortaya çıkardı"

Moore konuşmasında ve daha sonra verdiği bir röportajda, Wagner paralı asker grubunun lideri Yevgeni Prigojin'in geçen ayki silahlı isyanının Putin'in "istikrarsız otokrasisinin amansız çürümesini ortaya çıkardığını” söyledi.

Moore, "Putin'in o günkü davranışlarına bakarsanız, Prigojin kahvaltıya bir hain olarak başladı, akşam yemeğine kadar affedildi ve iki gün sonra da çaya davet edildi. MI6 şefinin bile yorumlamakta zorlandığı bazı şeyler var" diye konuştu.

MI6 Başkanı, Ukrayna'nın karşı saldırısı konusunda iyimser olduğunu da dile getirdi. İran'ın Moskova'ya insansız hava aracı tedarik etme kararını "vicdansızlık" olarak nitelendiren Moore, bunun Tahran'da en üst düzeyde iç çekişmelere yol açtığını söyledi.

En fazla kaynak Çin tehdidine

Richard Moore ayrıca yapay zekanın yarattığı zorluklardan da konuşmasında bahsetti. Ekiplerinin Rusya'ya silah akışını engellemek de dahil olmak üzere çalışmalarını güçlendirmek için yapay zekayı kullandığını ancak otoriter rejimlerin bunu yalan haber ve dezenformasyon yaymak için kullandığını kaydetti.

Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya'ya odaklanılmasına rağmen MI6 Başkanı Moore, İngiltere Dış İstihbarat Servisi'nin Çin'e diğer tüm ülkelerden daha fazla kaynak ayırdığını da sözlerine ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG