Erişilebilirlik

İktidarla mücadele hedefiyle İYİ Parti “aynaya bakma” kampına girdi


İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu

TBMM’de son bir yılda milletvekili grubunda 10 vekil istifası ve 31 Mart’taki yerel seçimlerdeki başarısızlık tablosu ardından İYİ Parti yönetimi, gelecek dönemde muhalefet siyasetini nasıl yürüteceğini değerlendiriyor.

İYİ Parti “aynaya bakma” kampına girdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00


İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partide özeleştiri yapılması gerektiğini belirterek “Eski resimleri bir kenara bırakıp, aynaya bakmak durumundayız. Birbirimize ayna tutmak zorundayız” diyerek iktidara karşı muhalefet etmeye devam mesajı verdi. İYİ Parti'nin kampı "Her gün yeniden doğarız" sloganıyla başladı.

İYİ Parti, parti yönetimi organlarından 82 kişinin katılımıyla Afyonkarahisar’da iki günlük değerlendirme kampı gerçekleştiriyor. İYİ Parti’nin TBMM Grubu’nun yanı sıra Genel İdare Kurulu (GİK) ile Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri katılımıyla yapılan kamp sonucunda, gelecek döneme ilişkin yol haritası çizilmesi hedefleniyor.

Dervişoğlu, kampın açılış konuşmasında, kendi ifadesiyle İYİ Parti kurucu değerleri olarak milliyetçi, kalkınmacı ve demokrat kimliğiyle merkez sağda varlığını devam ettireceğini söyledi.

Geride kalan vekilleri, yöneticileri ve teşkilatlarıyla İYİ Parti’nin varlığını “haysiyet davası” olarak tanımlayan Dervişoğlu, “İYİ Parti onu kuran milliyetçiliğin, onu kuran kalkınmacılığın, onu kuran demokratlığın idrakinde ve neye karşı kurulduğunun bilincindedir. Bu sebeple de başının üstündeki yüce gökyüzü ve kalbinde taşıdığı vicdanla, vereceği tek dünya hesabının adresinin, Türk milleti olduğunu bilmektedir. Hesaplaşacağı tek yerin ise, ona 22 yıldır kan kusturan iktidar olduğunu hiç unutmamaktadır. İşte biz bu hesabı görmenin yolunu aramak için buradayız. Türkiye’yi yeniden inşa etmek iddiamızı gerçekleştirmek için buradayız. Bize ömür ve misyon biçenler bilsin ki; İYİ Parti’nin ömrü ve misyonunu Türk milleti belirler” dedi.

İYİ Parti iç değerlendirme kampıyla neden arayış içinde?

İYİ Parti, Millet İttifakı iş birliğiyle Cumhurbaşkanlığı’na o dönemki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday gösterildiği Mayıs 2023’teki seçimler sonucunda TBMM’de 44 milletvekiliyle temsil hakkı elde etmişti.

İYİ Parti, 2018’deki genel seçimlerde yüzde 9,96 oy oranıyla 43 milletvekili almış iken; 14 Mayıs 2023’teki seçimde yüzde 9,69 oy oranıyla kendi listesiyle 43 milletvekili çıkardı. Ancak CHP listesinden aday gösterilen Ahmet Ersagun Yücel’in de İstanbul Milletvekili seçilmesiyle birlikte geçen yıl 14 Mayıs itibariyle İYİ Parti Meclis Grubu 44 vekilden oluştu.

İYİ Parti kampı
İYİ Parti kampı

Meral Akşener’in liderliğinde Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili yaşanan tartışma gerekçesiyle CHP’yle tümüyle yol ayrılığına karar verilmesi ardından İYİ Parti, bu yıl 31 Mart’taki yerel seçimlere ise “hür ve müstakil siyaset” iddiasıyla ittifaksız girdi. Millet İttifakı’nı sonlandırma kararıyla İYİ Parti, CHP’nin birinci parti olarak başarı sağladığı 31 Mart yerel seçimlerinde Akşener’in ittifak karşıtı siyasetiyle eleştiri konusu oldu.

Nisan ayındaki İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’yla Koray Aydın ile Tolga Akalın’ın da yarıştığı genel başkanlık seçimini Akşener’in destek verdiği Dervişoğlu kazandı.

Bu süreçte; yerel seçimler öncesindeki ittifak karşıtlığı siyaseti ve sonrasındaki başarısızlık gerekçesiyle İYİ Parti’de milletvekili grubu ve teşkilatlarında istifalar yaşandı.

Siyasete veda ettiğini açıklayan Akşener’in 5 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesiyle birlikte partide yeniden istifalar ile tartışma rüzgarı esti.

Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya geldi.
Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya geldi.

Şimdi Müsavat Dervişoğlu, son bir yıl içerisinde TBMM Grubu 44 vekil yerine artık 34 vekil olan İYİ Parti’nin, merkez sağ çizgide yeniden toparlanması ve mevcut haliyle birlikteliğini koruması için müzakere etmek üzere parti yönetimini kampa davet etti.

Müsavat Dervişoğlu kamp açılışında hangi mesajları verdi?

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, kamp açılışındaki kısa konuşmasında, “ayna” benzetmesiyle bu iki günlük parti yönetimi toplantısında özeleştiri yapılmasını hedeflediklerini açıkladı.

İYİ Parti’nin “haysiyet davası” siyaseti izlediğini söyleyen Dervişoğlu, ne parti içinde ne millete karşı mahcubiyet yaşamamak için birlikte çalışılması ve açıkça konuşulması gerektiğini savundu. Millet tarafından seçim sonuçlarıyla İYİ Parti’ye mesaj verildiğini kaydeden Dervişoğlu, kurultay yapılmasıyla parti olarak yeterli değişimi sağlamış olamayacaklarını vurgulayarak parti yönetimine, özeleştiri çağrısını şöyle yaptı:

“Ne sadece kurultay yapmakla ne de sadece genel başkan değişimiyle veya parti kurullarının değişimiyle milletimizin bize verdiği mesajın, bizden istediği değişimin hakkını verdiğimizi söyleyemeyiz. Seçimlerde aldığımız işaretlerin istişaresini yapmak zorundayız. Bizi kuran millet iradesinin özünde istişarenin yattığını hep hatırlamak zorundayız. O işaretleri sözlere, sözleri de yaşama geçirmek zorundayız. Yapacaklarımızı milletimize anlatmak, milletimize önerdiğimiz yolun, onun için en iyisi olduğunu göstermek zorundayız. O yolun sonunda da umudun gerçeğe dönüşeceğini Türk milletine ispat etmek zorundayız. Onun önce teveccühüne mazhar olmak, sonra da oyunu ve rızasını almak zorundayız. Çünkü biz, Türkiye’nin yangınını söndürmek zorundayız! Ancak tüm bunlardan önce eski resimleri bir kenara bırakıp, aynaya bakmak durumundayız. Birbirimize ayna tutmak zorundayız. İşin başında ‘Özeleştirimizi yapamadan kongre toplamak zorunda kaldık demiştim. İşte şimdi burada, iyiler ve cesurlar ailesinin fertleri olarak bu özeleştirileri yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Ben aynaların gücüne ve gerçekliğine inananlardanım. Aynaların kimseye torpil yapmadığını, kimseye yalan söylemediğini bilenlerdenim. Bu yüzden, aile meclisimizde olacağız. Önce kendimizi konuşacağız. Neyi yanlış yaptıysak, bir daha yapmamaya yeminli olacağız. Kimsenin yanlışı diğerinden önemsiz, kimsenin doğrusu diğerinden önemli olmayacak. O nedenle de her şeyi masaya koyacağız. Geçmişe saplanmadan ama hesabını vererek, bugünü azaltmadan ama hakkını vererek, geleceği kutsamadan ama değerini bilerek konuşacağız. Önce biz konuşacağız. Sonra milletle konuşacağız.”

Dervişoğlu, liderliği üstlendikten sonraki ilk konuşmasında olduğu üzere AK Parti ve MHP’yle oluşturulan Cumhur İttifakı çatısı altındaki iktidara karşı mücadele tavrını sürdürdüğü mesajını da verdi.

İYİ Parti’nin parlamenter sistem talebini koruduğunu da vurgulayan Dervişoğlu, “İYİ Parti, başının üstündeki yüce gökyüzü ve kalbinde taşıdığı vicdanla, vereceği tek dünya hesabının adresinin Türk millet olduğunu bilmektedir. Hesaplaşacağı tek yerin ise, millete 22 yıldır kan kusturan iktidar olduğunu hiç unutmamaktadır. Bize ömür ve misyon biçenler bilsin ki, İYİ Parti’nin ömrü ve misyonunu Türk milleti belirler. İYİ Parti olarak biz; ekonomiyi bataktan, adaleti vesayetten, nüfus ve sınır güvenliğini zilletten kurtardığımızda ve parlamenter sistemi yeniden tesis ettiğimizde, şehirlerimizi, doğamızı, suyumuzu ve toprağımızı yeniden abad ettiğimizde, kardeşliğimizi, cumhuriyetimizi, demokrasimizi, milli gurur ve milli birliğimizi yeniden imar ettiğimizde görevimizi tamamlamış oluruz. O gün gelene kadar uzun yolları kat edecek, zamanın hızına yetişeceğiz ve Türk milletine layık olacağız! Çünkü kararlıyız” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG