Erişilebilirlik

Hunter Biden hakkında silah bulundurma suçlamalarını içeren iddianame açıklandı


Hunter Biden bir silah satıcısını kendisine ateşli silah satması için kandırmakla suçlandı.
Hunter Biden bir silah satıcısını kendisine ateşli silah satması için kandırmakla suçlandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, bir silah satıcısını kendisine ateşli silah satması için kandırmakla suçlandı. Hunter Biden hakkında Delaware Bölge Mahkemesi'nde açıklanan iddianamede silah bulundurmayla ilgili üç suçlama yer aldı. Bu, görev başındaki bir başkanın çocuğunun yargılanması yolunu açacak olan ilk iddianame oldu.

İddianame, silah bulundurduğu sırada uyuşturucu madde kullandığı gerçeği hakkında yalan beyanda bulunan Hunter Biden'a üç suçlama yöneltiyor. Yasalar uyarınca uyuşturucu madde kullanan kişilerin ateşli silah bulundurmaları yasak.

İddianame, özel atanan savcı David Weiss tarafından, 53 yaşındaki Hunter Biden'ın hakkındaki iki vergi suçlamasında suçunu kabul ettiği beyanında bulunarak silah bulundurmakla ilgili bir başka suçlamadan yargılanmayı engellemek için girdiği anlaşma sürecinin Temmuz ayındaki mahkeme oturumunda başarısızlıkla sonuçlanması üzerine hazırlandı. İddianamede Hunter Biden'ın vergi yasalarını ihlaliyle ilgili herhangi bir ayrıntı yer almıyor.

İddianame, Başkan Joe Biden'ın büyük olasılıkla eski Başkan Donald Trump'a karşı yarışacağı 2024 başkanlık seçimlerinden önce yürüteceği kampanya sürecine Hunter Biden davasının damga vurmasını kaçınılmaz hale getirebilir.

Başkan Joe Biden'ın memleketi Delaware eyaletinin başsavcısı olan ve uzun yıllar boyunca Hunter Biden'ın iş bağlantılarını soruşturan David Weiss, Ağustos ayında özel yetkili savcı olarak atanmıştı.

Hunter Biden, uzun yıllardır Trump ve Cumhuriyetçi Partili müttefikleri tarafından Ukrayna ve Çin'deki iş ilişkileriyle bağlantılı olarak yasaları çiğnemekle suçlanıyordu. Lobicilik, avukatlık, yatırım bankacılığı ve sanatçılık yapan Hunter Biden, madde bağımlılığıyla ilgili sıkıntılarını kamuoyu önünde paylaşmıştı.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Partililer'in başkanlığını yaptığı çeşitli komisyonlar, aylardır Hunter Biden'ın yabancı ülkelerdeki iş bağlantıları hakkında soruşturmalar yürütüyor.

Bazı Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Joe Biden'ın oğlunun iş ortaklarıyla yaptığı telefon görüşmelerine katıldığına ilişkin görgü tanığı ifadeleri alsa da Başkan Biden'ın oğlunun ilişkilerinden çıkar sağladığı hakkında herhangi bir somut kanıt elde etmiş değil.

Hunter Biden, 2020 yılı Aralık ayında Başsavcı David Weiss'in makamının vergi beyannamelerini soruşturduğunu açıklamış, ancak yasaları çiğnemediğini kaydetmişti.

Eski Başkan Trump'ın atadığı başsavcıların çoğuna, iktidar değişikliğinin rutin bir parçası olarak Biden'ın göreve geldiği 2021 yılı Ocak ayından itibaren görevlerini bırakmaları çağrısı yapılmış olsa da Adalet Bakanlığı, Weiss'ın görevde kalmasını istemişti.

Hunter Biden, Beyaz Saray'da hiçbir göreve getirilmedi ya da babasının siyasi kampanyalarında yer almadı. Başkan Biden da oğluyla yabancı ülkelerdeki iş bağlantıları konusunda konuşmadığını kaydetmiş ve Adalet Bakanlığı'nın aile fertleri hakkında her türlü soruşturmayı bağımsızca yürütebileceğini bildirmişti.

Trump ve diğer Cumhuriyetçi Partililer, babası eski Başkan Barack Obama'nın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Hunter Biden'ın Ukrayna enerji firması Burisma'nın yönetim kurulunda yer almasının çıkar çatışmasına yol açtığını iddia etmişti. Trump, 2020 yılı Temmuz ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yle yaptığı bir telefon görüşmesinde, Ukrayna hükümetinin Joe ve Hunter Biden hakkında soruşturma açmasını istediğini söylemişti.

Trump ayrıca 2020 seçim kampanyası döneminde Çin'den, Hunter Biden'ın Çin'de sermaye elde etmek için kurulan bir fona olan katılımını soruşturmasını istemişti. Hunter Biden'ı, nüfuzunu kullanarak yatırımlarını desteklemek için Çin'den finansman sağlamakla suçlayan Trump, bu iddialarını destekleyen herhangi bir kanıt sunmamış, Biden da suçlamaları reddetmişti.

Hunter Biden, 2021'de yayınlanan anılarında kokain bağımlılığı ve alkolizmle olan mücadelesini anlatmıştı. 2014 yılında ABD Yedek Donanma Kuvvetleri'nden terhis edilen Hunter Biden, o dönemde bazı kaynaklara göre kokain testinin pozitif çıkması sonucu bu görevden uzaklaştırılmıştı.

Bazı kaynakların Reuters'a bildirdiğine göre özel yetkili savcı David Weiss'ın soruşturması, ilk olarak özellikle Çin'deki iş ilişkileri kapsamında olası vergi yasası ihlalleri ve kara para aklama faaliyetlerini incelemişti. Weiss'ın yürüttüğü soruşturma, ABD medyasına göre 2018'de başlamıştı.

Hunter Biden, başlangıçta, 2017 ve 2018 yıllarında 100 bin dolardan fazla gelir vergisini ödemediği yönündeki suçlamaları kabul edecekti. Ancak iddia makamının Hunter Biden hakkında başka suçlamalar yapmasını engelleyeceği gerekçesiyle bu anlaşma federal yargıç tarafından reddedildi.

Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter ve kızı Ashley olmak üzere hayatta olan iki çocuğu bulunuyor. Biden'ın diğer oğlu Beau Biden, 2015 yılında beyin kanseri nedeniyle, kızı Naomi ise Biden'ın ilk eşinin de ölümüyle sonuçlanan otomobil kazasında henüz bebekken hayatını kaybetmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG