Hükümet ilk kez çözüm sürecinde uygulanacak yol haritasının kesinleştiğini duyurdu. Açıklama Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’dan geldi. Dün HDP heyetiyle yapacağı görüşmesi ertelenen çözüm süreci eski koordinatörü, Irak Kürdistanı’nda yayınlanan Rudaw TV’ye verdiği mülakatta, yol haritasının muhataplarla paylaşıldığını, bundan sonraki süreçte haritanın uygulamaya geçirileceğini belirtti.
Beşir Atalay: ‘Yol haritasında nihai hedef silahsız bir dönem’
Atalay, “Yol haritasının ilk safhası Türkiye’nin her yerinde güvenliğin tam olarak sağlanması. Yol haritası eninde sonunda mutlaka silah bırakmayı, eve dönüşlerin de yasal düzenlemesinin devlet tarafından yapılmasını içerir. Sonra da silahsız, şiddetsiz bir dönem ve herkesin siyaset yapması. Nihai hedef budur,” dedi.
Bu süreçte HDP’ye büyük görev düştüğünün altını çizen AKP Genel Başkan Yardımcısı, parti yetkililerinden taraf değil arabulucu olmalarını ve dirayetli davranmalarını istedi. Atalay, ‘milli proje’ olan çözüm sürecini denetlemesi öngörülen 3. Göz mekanizmasının uluslararası bir yapısı olmayacağının altını çizdi.
Demirtaş: ‘Hükümet yol haritasını bizimle paylaşmadı’
HDP cephesinden Atalay’a hızlı bir yanıt geldi. Eş Başkan Figen Yüksekdağ ile birlikte İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, yol haritasının kendilerine ulaşmadığını söyledi.
Demirtaş, “Hükümet kendi yol haritasını netleştirmişse bilemiyoruz. Bu bize yansımadı henüz. Ama heyetimiz İmralı’ya giderse bin selam da götürecek, ama yol haritası var mı yok mu, bir yol haritası paylaşılmış mı bunların hepsini anlamış olacağız?” dedi.
HDP heyeti Pazar günü Öcalan’la görüşecek
Hafta başında İmralı’ya gideceği açıklanan HDP heyeti, en son 21 Ekim’de PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmüştü. Genişletilmiş heyette mevcut isimler Sırrı Süreyya Önder, Pervin Budan ve İdris Baluken’le birlikte Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle’nin yer alması kesinleşti. Ancak Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nden Ceylan Bağrıyanık’ın heyette yer alıp almayacağı henüz net değil.
HDP’nin Bağrıyanık için ısrarcı olduğunu belirten Demirtaş, “Bu konuda henüz olumlu ya da olumsuz geri dönüş olmadı. Fakat dört veya beş kişilik heyetin görüşmesi gerçekleştikten sonra bizlere ancak durum nedir, İmralı’da hangi aşamaya gelinmiş, Öcalan ile yapılan görüşmelerde hangi noktadadır. Bunu ancak o zaman öğrenmiş oluruz. Bunu o zamanda sizlerle paylaşmış oluruz,” diye konuştu.
HDP 2015 seçimlerine parti olarak mı katılacak?
Demirtaş, 2015’te yapılacak yerel seçimlerle ilgili mesajlar da verdi. HDP Eş, Başkanı, “Türkiye’de tekçi, dayatmacı modeli değiştirip her yerde daha katılımcı, şeffaf, demokratik özerk yönetim modelleri oluşturmak için bu seçim bir fırsat olacak. 2015 seçimlerinde tüm Ortadoğu’ya damga vuracak çalışmaların startını veriyoruz. Yüzde 10 barajı bizim savunabileceğimiz bir anlayış değil. Barajı açarak yıkacağız. Türkiye fiili başkanlık sürecine girdi. HDP barajı aşarak Meclis’e girerse Türkiye’de başkanlık rejimi altında tek adamlık sistemine izin vermeyecektir. Halklarımızı eli kana bulanmış bir iktidara mahkum edemeyiz,” dedi.
Demirtaş’ın bu sözleri 2007 ve 2011’de bağımsız adaylarla seçimlere katılan BDP-HDP çizgisinin bu kez parti olarak katılmaya hazırlandığı şeklinde yorumlandı.
KCK, Kobani protestoları hakkındaki soruşturmalarına tepkili
Ekim ayı başında gerçekleştirilen Kobani protestoları hakkında yürütülen soruşturmalara KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu’dan sert tepki geldi. Soruşturmalar için ‘siyası soykırım operasyonu’ tanımlaması yapan KCK yöneticisi, tutuklamalarla çözüm isteyen güçlerin sindirilmek istendiğini savundu.
Bu operasyonlara karşılık vereceklerini belirten Karasu, “Kürt Özgürlük Hareketi AKP'nin tutuklamalarına karşı kendisi de halka karşı suç işleyen askerleri, polisleri, kaymakamı, devlet memurlarını, AKP’ye işbirlikçilik yapan güçleri tutuklayacak ve kendi hukuku çerçevesinde yargılayacaktır,” dedi.