Erişilebilirlik

Hollywood’ta sorun aşılamıyor grev 100. gününe girdi


Hollywood'ta grev yüzüncü gününe girdi.
Hollywood'ta grev yüzüncü gününe girdi.

Hollywood’ta senaristlerin grevi bugün 100. gününe girdi. Gelinen noktada görüşmeler tıkandı ve grev sözcüleri taleplerinin dikkate alınmamasını protesto etti.

Hollywood’ta metin yazarları ve senaristlerin grevi, Amerika Yazarlar Birliği(WGA)’nin büyük stüdyolarla arasındaki yapay zekaya karşı iş güvencesi ve dijital telif ödemeleri benzeri konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle 2 Mayıs’ta başladı.

Eğlence sektörü yöneticileri de azalan televizyon gelirleri ve COVID-19 salgını öncesi seviyelere ulaşmayan gişe gelirlerini gerekçe gösteriyorlar.

Öte yandan Warner Bros Discovery şirketi CEO’su David Zaslav, yatırımcılara yönelik yaptığı bilgilendirmede, devam eden grev nedeniyle şirketin film programlarının etkilenebileceğini, içerik üretme ve sunma konusunda da sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.

Hollywood metin yazarları ve senaristlerin grevinin ardından oyuncular da 14 Temmuz’da yine ödemeler ve yapay zeka kullanımı konuları nedeniyle greve gitti. Bu 1960 yılından bu yana aynı anda hem senarist hem de oyuncuların katılımıyla gerçekleşen en büyük iş bırakma eylemi olarak kayda geçti.

WGA ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları İttifakı (AMPTP) arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılmasını sağlamak amacıyla geçen hafta yapılan toplantıdan pazarlık masasına dönmek de için kesin bir tarih çıkmadı.

Öte yandan WGA toplantının yapıldığı gün 11 bin 500 üyesine bir mesaj göndererek gizli oturumdan sızan ayrıntılardan şikayet etti ancak birliğin müzakere komitesinin "şirketlerle ilişki kurmaya ve iyi niyetle müzakerelere devam etmeye istekli olduğunu" belirtti.

Şu aşamada hem WGA hem de AMPTP gelinen noktaya dair soruları yanıtsız bırakıyorlar.

Chicago Hope dizisinin senaristlerinden Dawn Prestwich yaptığı değerlendirmede, "İhtiyacımız olan ve hak ettiğimiz anlaşmayı elde edene kadar bu işin içindeyiz, ancak AMPTP'den gördüğümüz tavır karşısında cesaretimizin kırılmasına engel olamıyoruz" dedi.

Prestwich, stüdyo yöneticilerinin geçmişte olduğu gibi yazarların yaratıcı ortakları olması gerektiğini söyledi ve "Bu iş artık değişiyor ve bir insan işi gibi hissettirmiyor" diye konuştu.

TV yazarı ve WGA üyesi Jamey Perry de "Beni üzen şey kazanamayacağımızı düşünmek değil. Beni üzen şey, bu şirketlerin açgözlülüğüne, acımasızlığına ve yaptıklarının mutlak yanlışlığına maruz kalmak. Bu gerçekten kötü hissettiriyor" dedi.

Hollywood’ta 1960 yılındaki grev, metin yazarları ve senaristlerin eski filmlerin televizyonlarda gösterilmeye başlaması üzerine gelir talep etmelerinden kaynaklanmıştı. 2007 yılındaki yüz günlük grevin nedeni internet ortamından elde edilmeye başlanan gelirler olmuştu.

Gelinen noktada yazarların talepleri bu kez sadece ücretler değil aynı zamanda yapay zeka uygulamalarına kısıtlamalar getirilmesi yönünde.

Forum

XS
SM
MD
LG