Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Suriye’nin yeni atanan BM Daimi Temsilcisi Koussay Aldahhak, ABD ve diğer ülkelere eski rejime yönelik uyguladıkları tüm kısıtlayıcı tedbirler ve yaptırımların derhal kaldırılması için çağrıda bulundu.
BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantısına, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve insani yardımdan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher da katıldı.
Üst düzey BM yetkilileri, konsey üyelerine ülkedeki son durum hakkında bilgi verdi. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumuna, konseye üye ülkeler dışında, Suriye, Türkiye, İran, Kuveyt’in temsilcileri ile Arap Birliği adına Mısır katıldı.
“Suriye savaşa girmeyecek”
Suriye’nin geçici yönetimi tarafından atanan yeni BM daimi temsilcisi Aldahhak, Suriye halkının zaferi sonrasında, tüm Suriyeliler’in özgürlük, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet inşa etmek üzere biraraya geldiğini, ülke tarihinin yeni bir döneme girdiğini ifade etti.
Aldahhak, uluslararası toplumun ülkede değişen yönetime, Suriye halkının iradesine ve tercihlerine saygı göstermesi gerektiğini, Suriye'nin diğer ülkelerle kutuplaştırma politikalarından uzak, karşılıklı saygı, yapıcı işbirliği ve ortak çıkarlara dayalı dostane ilişkiler kurmak istediğini kaydetti.
Aldahhak, Suriye’nin uluslararası arenada olumlu bir rol oynamaya devam edeceğini, barış ve güvenliğin teşvik edilmesine olumlu katkıda bulunacağını, herhangi bir çatışma ya da savaşa girmeyeceğini, Suriyeliler’in daha iyi bir gelecek inşa etme arayışında olduklarını ve ülkelerinin uluslararası toplumdan destek görmesi gerektiğini vurguladı.
Yeni yönetimden İsrail’e uyarı
Suriye BM Daimi Temsilcisi Aldahhak, ülkede uzun bir süredir devam eden savaş yüzünden zarar gören sivil tesislerin onarımı, yeniden inşası, ülkedeki insani ihtiyaçların ve temel hizmetlerin yeniden normale dönmesi için gerekli finansmanın BM ve diğer devletler tarafından sağlanması gerektiğini belirtti.
Aldahhak, BM Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada, İsrail'e uyarıda bulundu. Suriye Temsilcisi, İsrail’in Suriye’nin egemenliğini ihlal etmemesi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
BM Suriye Özel Temsilcisi: “Suriye’nin geleceğine yönelik tehditler hala sürüyor”
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’nin bugün, sadece bir ay önce eski rejimin düşmesinin ardından yeni bir rota çizmeye çalıştığını, bu dönemde alınan kararların uzun bir süre boyunca geleceği belirleyeceğini kaydetti.
Geir Pedersen, Suriye için gelecekte büyük fırsatlar olacağı gibi, gerçek tehlikelerin de var olabileceğini belirterek, “Suriyeliler’in ve uluslararası toplumun bir sonraki aşamayı doğru bir şekilde atlatması gerekiyor ve BM olarak (süreci) kolaylaştırmak, yardım etmek ve destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Özel Temsilci Pedersen, BM'nin İsrail'in Suriye’de halen devam eden askeri varlığı ve faaliyetlerinden derin endişe duyduğunu da belirtti. Pedersen, “Terörist grup IŞİD ise hala önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor” dedi.
Geçici yönetimin ülkedeki çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Pedersen, ülkenin pek çok yerinde kanun ve düzenin iyi görünmesine rağmen, özellikle Humus ve Hama'dan çok sayıda şiddet olayının kendilerine rapor edildiğini, ülkede çatışmalar devam ederken Suriye'nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik pek çok gerçek tehditlerin ise hala sürdüğünü ifade etti.
Pedersen, Suriye’de geçici yönetimin kontrolü dışında kalan önemli bölgeler bulunduğunu, bu bölgelerde çatışmaların halen devam ettiğini belirterek, “Suriye'nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik çok gerçek tehditler var. Kuzeydoğu Suriye ve Halep'in bir kısmı SDG ve YPG'nin kontrolü altında. Aralık ayında Menbiç yakınlarında ABD'nin aracılık ettiği ateşkese rağmen SDG ile Suriye Milli Ordusu güçleri arasında çatışmalar yaşandığına dair haberler gelmekte” dedi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı: “Güvenlik Konseyi Suriye’de üzerine düşen görevi yerine getirmeli”
BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Yardımcısı Tom Fletcher, Suriye’deki insani durum ve ihtiyaçlarla ilgili konsey üyelerine bilgi verdi. Fletcher, sahada yaptığı son gözlemler ve ellerindeki veriler ışığında yaklaşık 15 milyon Suriyeli'nin sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu, 13 milyona yakın kişinin de akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Fletcher, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini, Suriye halkına uluslararası hukuka uygun olarak koruma sağlanması ve ayrıca ülkenin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli sürekli maddi desteğin ulaşması için konseyin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye: “PKK'nın yeniden markalaşma çabaları başarısız oldu”
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, Esat rejiminin sona ermesi Suriye halkı ve bölge için umut getirse olsa da zorlukların hala devam ettiğini vurguladı.
Yıldız, Türkiye’nin uzun süredir Suriye'deki “PKK, YPG ve IŞİD” gibi terör örgütlerine yer olmaması için sahada aktif olarak çalıştığını vurguladı.
Ahmet Yıldız, Türkiye’nin mevcut durumdan istifade etmeye çalışan IŞİD’in yeniden canlanmasını önleme konusundaki kararlılığını sürdürmekte olduğunu belirtti.
Yıldız, “YPG’nin Türkiye ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan PKK'dan ayrı olduğu yanılsamasından da vazgeçmeliyiz, PKK'nın yeniden markalaşma çabaları başarısız olmuştur. PKK, Suriye topraklarının önemli bir bölümünü işgal etmeye devam ederken, PKK doğal gaz ve petrol kaynaklarını kontrol ederken barışçıl ve müreffeh bir Suriye olamaz. Bu durum, kaynakların Suriye halkının gerçek sahiplerine iade edilmesiyle sona ermelidir. Terörizmin ortadan kaldırılması, barışçı ve siyasi olarak birleşik bir Suriye'nin kurumlarının inşası için bir şarttır” dedi.
ABD: “Suriye IŞİD gibi gruplara sığınak olmamalı”
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dorothy Shea, ülkedeki yeni siyasi sürecin Suriyeliler’in öncülüğünde gelişmesi gerektiğini, geçici yetkililerin kadınlar dahil tüm Suriyeliler'in insan haklarına ve temel özgürlüklerine tam saygı gösteren kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmaya davet ettiklerini söyledi.
Shea, ABD’nin, Suriye’ye yaptırımların temel hizmetlerin sağlanması ve temel insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik faaliyetleri engellememesini sağlama taahhüdünü yinelediğini hatırlattı.
Dorothy Shea, Suriye’nin diğer ülkelerin çıkarlarını genişletmek için bir platform olarak kullanılmaması gerektiğini belirterek, “Suriye’nin komşuları için bir tehdit oluşturmaması, terörizm için bir üs olarak hizmet etmemesi ya da IŞİD gibi gruplara sığınak olmaması gerekiyor. Özellikle de Suriye'nin kuzeydoğusundaki gözaltı tesisleri ve yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda güvenliğin sağlanması, IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek ve bölgede istikrarı desteklenmesi açısından çok önemli” diye konuştu.
Forum