Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin Suriye geçiş hükümetiyle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Suriye’ye gitti.
Baerbock ve Barrot, Suriye’nin başkentinde Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed Hüseyin el-Şara ile biraraya geldi.
İki bakan, Esat’ın geçtiğimiz ay devrilmesinin ardından AB’den Suriye’yi ziyaret eden ilk dışişleri bakanları oldu.
Baerbock, görüşmenin ardından, Avrupa'nın Suriye'yi destekleyeceğini ancak "yeni İslamcı yapıları finanse eden bir kaynak" olmayacağını söylerken, AB’nin Suriye'de "kapsayıcı ve barışçı bir süreçte ve yeniden inşa döneminde yardımcı olmayı hedeflediğini açıkladı.
Baerbock, Suriye'de "tüm etnik ve dini grupların, tüm insanların dahil olduğu bir siyasi diyalog" gerektiğini de vurguladı ve buna "ülkedeki kadınların da dahil edilmesi" anlamına geldiğini belirtti.
"Kadın hakları, bir toplumun ne kadar özgür olduğunu, herkesin yaşamının ne kadar özgür olduğunu ölçen bir kıstastır" diyen Baerbock, bunu kendisi ve Barrot'un "görüştükleri yetkililere açıkça söylediklerini" sözlerine ekledi.
Alman bakan, Suriye'nin uluslararası topluma dönüşünün "otomatik bir süreç" olmadığını da belirtti ve "Bunun için dışarıdan müdahale edilmemesi gereken bir Suriye süreci" gerektiğini ifade etti.
Suriye'nin Türkiye gibi komşu ülkelerine atıfta bulunan Baerbock, bu ülkelerin Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı ve "Suriye, ne yeniden yabancı güçlerin oyun aracı ne de radikal güçlerin deney alanı haline gelmelidir" dedi.
Alman bakan, Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde yaşayan Suriyeliler’in, ülkelerine geri dönüp yeniden inşa sürecine katılmalarının, ancak kendi hayatlarının ve ailelerinin güvenli ve özgür olduğundan emin olmaları durumunda mümkün olacağını da belirtti.
Almanya’da yaklaşık 1 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu, 2015 yılından itibaren Suriye’deki iç savaşın yarattığı insani kriz nedeniyle Almanya’ya sığınmış durumda.
Barrot’tan Kürtler’le uzlaşma çağrısı
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot da "egemen, istikrarlı ve barışçı bir Suriye umudu taşıdığını" ifade etti.
"Tüm Suriyeliler’in beklentilerinin gerçekleştirilebileceği umudu var" diyen Barrot, "Ancak bu, kırılgan bir umut" diye konuştu.
Cuma günü Şam'da Hıristiyan dini liderlerle biraraya gelerek ziyaretine başlayan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, iki ülkenin “Suriyeliler'in hizmetinde ve bölgesel istikrar için barışçı ve acil bir geçişi teşvik etmek istediğini” söyledi.
Barrot, Suriye’deki yeni yöneticilere, ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt otoriteleriyle biraraya gelerek, ortak çözüm ve uzlaşma bulmaları çağrısında bulundu.
Suriye'deki sivil toplum temsilcilerinin yanısıra Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Başkanı Mazlum Abdi ile de görüştüğünü duyuran Barrot, yaptığı açıklamada, Kürtler’in Suriye'nin geleceğiyle ilgili siyasi sürecin dışında bırakılmaması, tersine siyasi sürece tamamen entegre olmaları gerektiğini vurguladı.
Barrot ayrıca, geçiş hükümetinin kimyasal silahlarla ilgili uluslararası denetim çağrısında bulunarak, kimyasal silahların imhası için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) başvurulmasını istedi.
El-Şara, Baerbock’un elini sıkmadı
Bu arada Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ahmed Hüseyin el-Şara arasındaki selamlaşma anı Almanya’da tepkiye yol açtı.
Görüşme öncesinde düzenlenen karşılama töreninde, HTŞ liderinin Baerbock’la tokalaşmayıp, sadece elini göğsüne koyması dikkat çekti.
El-Şara, Baerbock'un Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot’yla ise el sıkıştı. Baerbock‘un iki elini birleştirerek, selam verdiği görüldü.
Baerbock’u Şam havalimanında karşılıyan iki Suriyeli yetkili de Alman bakanın elini sıkmamıştı.
Almanya’da haber sitelerinde olay sonrası eleştiriler, "Büyük tepki" ve "Şam’da skandal" gibi başlıklarla verildi.
Sosyal medya kanallarında yapılan yorumlarda durum, bazıları tarafından kültürel farklılık olarak yorumlanırken, Baerbock’a karşı olan tutumun, kadınları eşit görmeyen bir tavrın sonucu olduğu görüşlerine de yer verildi.
Baerbock, Suriye’ye gitmeden yaptığı açıklamada, yeni yönetimden kadın ve erkekler arasında eşitlik sağlanması şartının yerine getirilmesini beklediklerini ifade etmiş ve "Suriye’deki yeni yönetimi yaptıklarıyla değerlendirmeye devam edeceğiz" şeklinde görüş belirtmişti.
Forum