Hollanda’nın güneyindeki Maastricht, ulaşımın en kolay bisikletle yapıldığı bir kent. Kent, 1992’de Avrupa Birliği’ni modern çağa uydurmak için imzalanan tarihi anlaşmayla da anılıyor.
Son anketlere göre, Hollanda halkının yarısı AB üyeliği konusunda referanduma gidilmesini istiyor.
Anketlerde başı çeken Geert Wilders’ın liderlik ettiği aşırı sağcı Özgürlük Partisi, Avrupa’nın İslamlaşmasına karşı çıkıyor ve İngiltere gibi Hollanda’nın da AB üyeliği konusunda referandum düzenlemesini istiyor.
Maastricht’teki nehrin aşağısında, Avrupa’nın en büyük liman kenti Rotterdam bulunuyor. Her yıl 465 milyon tonluk kargo işlemi yapılan Rotterdam, kuzey Avrupa ile dünyayı birbirine bağlıyor. Rotterdam Limanı'nın basın sözcüsü Sjaak Poppe, “Hollanda ve Avrupa’daki zenginliğin büyük kısmını, Avrupa Birliği’nin sağladığı serbest ticarete ve serbest dolaşıma borçluyuz” diye konuşuyor.
Rotterdam için AB üyeliğinden çıkmasının ekonomik bir felaket olacağını belirten Poppe, “Avrupa, 500 milyonluk, dev bir ticaret bölgesi ve tek başına dünyanın en büyük pazarı. Hollanda ise tek başına sadece 16 milyon nüfuslu bir ülke” diye de ekliyor.
İngiltere’nin ayrılık kararı, AB yanlılarını umutsuzluğa düşürmüş. Ancak AB üyeliği tartışması Avrupa’ya yayılmış durumda. Erasmus Üniversitesi profesörlerinden Fabian Amtenbrink, “Üyeler arasında, Brüksel’in Avrupa’yı çok fazla kurala bağladığı düşüncesi çok yaygın. Ayrıca Avrupa Birliği karar mekanizmalarının, Avrupa vatandaşlarından çok fazla uzak olması da başka bir sorun” diye konuşuyor.
AB’nin kurucu üyelerinden biri olan Hollanda’da referandum şimdilik çok yakın görünmüyor. Ancak gelecek Mart’ta genel seçimlerin yapılacağı Hollanda, Brexit’in ilk etkileyeceği ülke olacağa benziyor.