Erişilebilirlik

“Havalimanında Güvenlik Zafiyeti Yok”


Atatürk Havalimanı
Atatürk Havalimanı

İstanbul, 2016 yılının ilk yarısında dördüncü kez terör saldırılarının hedefi oldu. Saldırganlar Sultanahmet Meydanı, İstiklal Caddesi, Vezneciler’den sonra Atatürk Havalimanı’nı vurdular.

Salı akşamı 21.22 sularında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali B ve C kapılarından eş zamanlı olarak giren iki saldırgan, X-ray cihazına yaklaştıklarında montlarının içinde sakladıkları Kalaşnikof silahları çıkararak güvenlik güçleri, yolcu ve yolcu yakınlarını yaylım ateşine tuttular.

Sosyal medyada yer alan bir güvenlik kamerası kaydı, saldırganlardan birinin içeri girdiği sırada arkasından kovalayan bir güvenlik görevlisi tarafından yaralandıktan sonra üzerinde bulunan intihar yeleğindeki düzeneği çekerek kendisini patlattığı görülüyor.

Patlamalardan sonra çatışmalar sürdü iddiaları

Görgü tanıklarına göre bir başka intihar saldırganı da Dış Hatlar Terminali’nin karşısında bulunan otoparkta üzerindeki intihar yeleğinin düzeneğini patlattı. Bazı görgü tanıkları, patlamalar sonrasında çatışmaların sürdüğünü söyleyerek başka saldırganlar olduğunu iddia ederken Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, gazetesinin internet sitesinde yayınlanan haberinde 7 saldırgan olduğu bilgisini paylaştı.

Ancak Emniyet yetkilileri bu iddiaları doğrulamadı.

Olay sonrası Atatürk Havalimanı can pazarına döndü. Saldırı sonrası havalimanına ilk ulaşan gazetecilerden European Pressphoto Agency (EPA)’nın fotomuhabiri Sedat Suna, Amerika’nın Sesi’ne, çok sayıda hareketsiz insan bedeni çektiğini, daha sonra olay yerinde gelen Özel Timler tarafından başka gazetecilerle birlikte havalimanından çıkarıldıkları söyledi.

Resmi açıklamalarda ölü sayısı zaman içinde arttı

Önce haberlerin medyaya düşmesi ve televizyon ve internet sitelerinin havalimanının önünden canlı yayınlar yapmasının ardından hükümet adına ilk açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “ilk belirlemelere göre 10 ölü, 20 civarında yararlı var” dedi.

Bu sırada 100’ü aşkın ambulans yaralıları Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Avcılar Devlet Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere sevk etti. Ambulanslar birkaç saat aralıksız çalıştı.

Olaya ilişkin ikinci açıklamayı İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptı. Şahin, ölü sayısının 28, yaralı sayısının 60 civarında, intihar saldırganı sayısının da 3 olduğunu açıkladı.

Bazı yolcular otellere yerleştirildi bazıları havaalanı önünde kaldı

Bu sırada havalimanı giriş çıkışlara kapatılmıştı. İçeride bulunan yolculardan bir bölümü evlerine geri dönerken 1000’den fazla yolcu İstanbul’daki otellere yerleştirilmeye başlandı. Bazı yolcular ise gece boyunca havalimanında bekleyişlerini sürdürdü. Eindhoven’dan İstanbul’a gelmiş olan Yıldırım ailesinin temsilcileri, Amerika’nın Sesi’ne “yetkililerden hiçbir bilgi alamadık. Biz bu akşam iç hat uçacaktık. Ancak bir şey söylenmedi. Bavullarımızı da hala almış değiliz” dediler.

Kabil’e gitmek üzere bavullarını Ariana Havayolları’na veren Afganistan vatandaşı bir grup da çimlerin üzerinde oturarak gelişmeleri takip ederken, yetkililerden bir yanıt alamamaktan şikayet ediyorlardı.

İETT otobüsleriyle Taksim Meydanı’na götürülüp bırakılan turistler de ilgisizlikten yakınıyorlardı. Özbekistan vatandaşı Kamile Banova, “Belediye otobüsleri bizi buraya bırakıp gitti. Bizimle ilgilenecekleri söylendi. Ama henüz kimse gelmedi” dedi.

Erdoğan: Hedef ülkemiz aleyhine propaganda yapılması gereken devletlerin ortak mücadelesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gece yarısından hemen sonra yayınladığı yazılı açıklamasında bu saldırının, terör örgütlerinin, masum sivilleri hedef alan karanlık yüzünü bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

“Bu saldırının, herhangi bir sonuç elde etmeyi değil, sadece ve sadece masum insanların kanı ve acısı üzerinden dünyaya ülkemiz aleyhinde propaganda malzemesi üretmeyi hedeflediği açıktır. Dünyanın, özellikle de Batı ülkelerinin, yönetimleriyle, parlamentolarıyla, medyasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla terör örgütlerinin bu oyununa karşı artık kararlı bir duruş sergilemelerini bekliyoruz.”
Türkiye’nin terör örgütleriyle olan mücadelesine, ödediği tüm bedellere rağmen sonuna kadar devam edecek güce, dirayete ve imkana sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, “Tüm devletler, tüm insanlık olarak el ele verip terör örgütlerine karşı ortak mücadele yürütmezsek, bugün aklımıza getirmekten dahi korktuğumuz ihtimallerin hepsi de birer birer gerçekleşecektir” dedi.

Binali Yıldırım: Güvenlik zafiyeti yok

Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği Güvenlik Zirvesi’ne katıldıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen Başbakan Binali Yıldırım, ölü sayısının 36’ya yükseldiğini, ağır yaralı sayısının ise az olduğunu açıkladı.

Hastane kaynakları ise çoğu hafif yaklaşık 150 yaralının hastanelerde tedavi gördüğünü belirtti.

Brüksel Havalimanı 12 gün, Atatürk Havalimanı 5 saat kapalı kaldı

Atatürk Havalimanı’nda güvenlik zafiyeti olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, havalimanındaki terminallerin açıldığını duyurdu. Yolcular sabahın ilk ışıklarıyla beraber patlamanın meydana geldiği bölgelerin paravanla kapatıldığı havalimanına giriş yaptılar. Polisler, elle üst araması yaparak yolcuları terminallere aldı.

Benzer bir saldırının gerçekleştiği Brüksel Zavantem Havalimanı ise 12 gün kapalı kaldıktan sonra açılırken Atatürk Havalimanı’nın sadece beş saat kapalı kaldıktan sonra yeniden çalışmaya başlaması dikkat çekiciydi.

Cenazeler Adli Tıp’tan alınmaya başlandı

Yakınlarından haber alamayanlar ise önce havalimanına, ardından hastanelere, oradan da Adli Tıp önüne koştular.

Adli Tıp’ta işlemleri biten cenazeler, yakınlarına teslim edilmeye başlandı.

XS
SM
MD
LG