Erişilebilirlik

Lübnan Sağlık Bakanı: “Sağlık çalışanlarımıza yönelik sistematik saldırı var”


Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, VOA Türkçe'ye konuştu.
Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, VOA Türkçe'ye konuştu.

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında çok sayıda sağlık ve acil yardım çalışanı hayatını kaybetti ya da yaralandı. Lübnanlı yetkililer İsrail’in sağlık çalışanlarını doğrudan ve kasten hedef aldığını savunuyor. İsrail ise bu iddiaları reddediyor.

Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firass Abiad, Lübnanlı sağlık çalışanlarının İsrail tarafından hedef alındığını ve öldürüldüğünü söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Dr. Abiad, “Lübnan’da sağlık çalışanlarının çok zor şartlar altında çalıştığını” vurguladı.

Lübnan Sağlık Bakanı: “Sağlık çalışanlarımıza yönelik sistematik saldırı var”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

“Çatışma bölgelerinde yaralıları tahliye etmeye çalışan sağlık çalışanlarının da İsrail tarafından hedef alındığını” belirten Dr. Abiad, “Şimdiye kadar 178 sağlık çalışanımız ya da acil yardım çalışanı öldürüldü ve buna ek olarak sekiz hastanemiz hizmet dışı kaldı, 150’den fazla sağlık aracımız tahrip edildi. Sağlık çalışanlarınımıza ve kurumlarımıza yönelik sistematik ve doğrudan hedef alınarak bir saldırı olduğunu görüyoruz” dedi.

Geçen ay İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, “Hizbullah unsurları, savaşçıları ve silahları taşımak için ambulansları kullanıyor” iddiasında bulunmuştu.

25 Ekim’deki Arapça X paylaşımında bu iddiasını tekrarlayan İsrail ordu sözcüsü Adraee, sağlık çalışanlarına Hizbullah unsurlarıyla etkileşimden kaçınmaları ve onlarla işbirliği yapmamaları çağrısında bulunduklarını duyurmuştu.

Eylül’de New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Hizbullah’ın askeri alanlardan roket ve füze atışında bulunmanın yanısıra “Okullara, hastanelere, apartmanlara ve Lübnan vatandaşlarının özel evlerine yerleştirdikleri roket ve füzeleri ateşliyorlar” demişti.

Dr. Abiad, sağlık çalışanlarına, kuruluşlarına ve sağlık hizmetlerinde kullanılan araçlara yönelik saldırıların uluslararası insan hakları kurallarının ihlali olduğunu hatırlattı.

Lübnan’daki sağlık çalışanlarının durumuna ve İsrail tarafından yapılan saldırılara ilişkin detaylı bir rapor hazırladıklarını anlatan Dr. Abiad, “Bu detaylı rapor Lübnan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği İsrail’in Lübnan’da kasıtlı olarak
uluslararası insan hakları kurallarını ve BM kararlarını ihlallerine dair hazırladığı şikayetinde temel alındı” dedi.


“İsrail bütün sağlık alt yapısını hedef alıyor”

Lübnan Doktorlar Sendikası Başkanı Dr. Yusuf Bakhach, “İsrail’in Lübnan sağlık altyapısını hedef aldığını” öne sürerek şunları söyledi:

“Karşı karşıya kaldığımız bir başka meydan okuma da İsrail’in bütün sağlık alt yapısını hedef alıyor olması. Özellikle güney Lübnan’da, Beyrut’un güneyinde ve Bekaa’nın kuzeyinde sekiz hastaneyi bombaladılar ki şu anda hepsi hizmet dışı. 22 hastaneyi daha hedef aldılar ve bunların yedi tanesi kısmen çalışıyor. Ambulansları da hedef aldılar. Şu anda 165’ten fazla ambulans kullanılamaz durumda. 100 temel sağlık merkezini vurdular, 58’i hizmet dışı. 272’den fazla sağlık çalışanı yaralandı. Şu anda yoğun bakımda olan birçok doktorumuz var. Sağlık sektörüne yönelik bu doğrudan saldırıların amacı bu sektörü engellemek ve felç etmek.”

Dr. Bakhach, sağlık çalışanlarının ve hastanelerin hedef alınması nedeniyle hizmet veren sağlık personeli ve hastaneler üzerindeki baskının daha da arttığına dikkat çekti.

“İsrail korku iklimi yaratmaya çalışıyor”

Lübnanlı yetkililer ve siviller açısından bir başka önemli sorun ise şimdiden sayıları 1 milyon 200 bini aşmış olan iç göçmenler ve çatışmaların mevcut seviyede devam etmesi halinde yaralı sayısının giderek artması.

Bir taraftan uluslararası toplum, ABD ve bölge ülkeleri Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için girişimlerini sürdürüyor.

Ancak diğer taraftan hem Lübnan-İsrail sınırının yer aldığı güney Lübnan’da şiddetli çatışmalar hem de İsrail’in hava saldırıları devam ediyor. İsrail son olarak Lübnan’ın tarihi 11 bin yıl öncesine dayanan antik kenti Baalbek’teki sivillere kenti tahliye etmeleri
uyarısı yaptı ve ardından hava saldırılarına başladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firas Abiad, “İsrail’in saldırılarını genişlettiğini ve tırmandırdığını görüyoruz ve hatta bir şehrin, Baalbek’in tamamen tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Baalbek, Lübnan’ın en büyük şehirlerinden biri ve İsrail tamamen tahliye edilmesi çağrısı yaptı. İsrail’in yapmaya çalıştığı şey ne? Lübnan ve Lübnan hükümeti üzerindeki baskıyı arttırmak için korku ortamı yaratmaya ve korkutucu olmaya çalışıyor. Ne yazık ki bu da birçok sivilin acı çekmesine sebep oluyor” dedi.

“Ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz”

Lübnan Doktorlar Sendikası Başkanı Dr. Yusuf Bakhach, Lübnan sağlık sisteminin 2019 yılındaki ekonomik krizden beri kırılgan olduğunu hatırlatarak 4 bine yakın doktorun ve sağlık çalışanının geçtiğimiz birkaç yıl içinde ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarına, sistemine ve hastanelere yönelik saldırıların durumu daha da kırılgan hale getirdiğine dikkat çeken Dr. Bakhach, kış şartları ile birlikte iç göçmenler arasında çeşitli salgın hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.

Cilt hastalıkları, uyuz, bitlenme ve nadir de olsa kolera gibi vakaların görülmeye başladığı iç göçmenlerin kalabalık yerlerde yaşıyor olmaları, salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Dr. Bakhach, çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle 12 binden fazla insanın yaralandığını belirterek şunları söyledi:

“Hastaneler şu anda yaralılara hizmet verebilecek kapasitede ancak çatışmaların bu seviyede devam etmesi halinde bunu ne kadar sürdürebileceklerini bilmiyoruz. Uluslararası yardım kuruluşlarından gerekli ekipmanı ve ilacı alıyoruz ki sağlık sektörü 3-4 ay daha dayanabilsin. Ancak eğer hava ve deniz limanlarına yönelik bir kuşatma olursa ihtiyaçlarımızı getiremeyiz ve sağlık sektörü büyük sayılardaki yaralılara hizmet veremez.”

Uluslararası kuruluşlardan tepkiler

Lübnanlı sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara uluslararası sağlık kuruluşlarından da tepkiler geliyor.

Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Margaret Harris, “Sağlık sektörünün hedef olmadığını, sağlık çalışanlarının hedef olmadığını tekrar tekrar vurguluyoruz” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de 30 Ekim’de yayınladığı bir açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan’da sağlık çalışanlarına ve sağlık kuruluşlarına saldırdığını belirtti.

HRW’nin Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, "İsrail ordusunun sağlık çalışanlarına ve hastanelere yönelik hukuka aykırı saldırıları, Lübnan'ın zaten zayıf olan sağlık sistemini mahvediyor ve sağlık çalışanlarını ciddi riske atıyor" dedi. Kuruluş, BM’ye Lübnan ve kuzey İsrail'deki son çatışmalarla ilgili olarak acilen uluslararası bir soruşturma başlatması yönünde çağrıda bulundu.

Forum

XS
SM
MD
LG