Furkan Eymen Yıldızçelik kaval kemikleri ve sol dizi olmadan dünyaya geldi. Doktorlar milyonda bir görülen bu hastalık için mevcut koşullarda çare bulamadı. Sol ayağının kesilmesi gerektiğini söylediler.
Furkan’ın anne ve babası başta umutsuzluğa kapıldı. Ama pes etmediler. Dayısının da doktor olması, aileyi yeni arayışlara itti. Araştırmaya devam ettiler ve bir umut ışığı bulundu.
O umut ışığı, dünyada bu tip operasyonları yapabilen birkaç doktordan biriydi. Alman Profesör Michael Weber, Furkan’ı tedavi edebileceğini söyledi.
"Dünyada bir ilk"
Prof. Weber Türkiye’ye bir konferansa gelmişti. Furkan’ın ailesi onunla orada tanıştı. Aile Furkan’ı ameliyat ettirmek istiyordu ama karşılarında bir engel vardı. İstenen rakam çok yüksekti. Bir dizi operasyon için 230 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 300 bin tl) gerekiyordu.
Aile, Mersin Valiliği’nden bir yardım kampanyası düzenlemek için izin istedi. 3 ay süren bir bürokratik sürecin ardından izin alındı. Kampanya sayesinde istenen rakama ulaşıldı.
Furkan’ın annesi Şeyma Yıldızçelik operasyon sürecini anlattı: “(doktor) Beş başarılı operasyon sonucunda Furkan Eymen’in kesilecek denilen ayağını da yürüyebilir, hatta doksan dereceden fazla bükülebilir hale getirdi ki özellikle bu açıdan Furkan dünyada tek aslında. Çünkü Furkan’ın sol dizi hiç oluşmamıştı. Sol dizini yapabilmek için kalçasından kemik aldı ve dizine nakletti. Doktorlarının söylediği şey bu; dünyada ilk kez bu ameliyat Furkan’a yapıldı."
Aile Furkan’ın daha iyi şartlarda tedavi görmesi ve doktor kontrolünde kalabilmesi için İstanbul’a taşındı ve iki yıl burada yaşadı. Furkan fizik tedavi desteği ve bacaklarına takılan metal cihazla kendi ayakları üzerinde yürüyebilen, merdiven inip çıkabilen, hatta boyu uzayan bir çocuk haline geldi.
Büyüyünce yeni sorunlar başladı
Aile iki yılın ardından tekrar Mersin’e döndü. Furkan şu an 5 yaşında. Yaşıtları gibi büyümeye devam ediyor ancak vücudundaki anomali normal büyümesini engelliyor. Büyüdükçe ayakları içe dönüyor ve sol bacağı kısa kalıyor. Yine sol dizindeki kemik dışarı doğru yöneliyor ve bu şekilde giderse dışarı çıkma riski var.
Furkan’ın, büyümesiyle ortaya çıkan bu sorunları ortadan kaldırmak için yeniden ameliyat olması gerekiyor. Aile bu yüzden bir kez daha Dr. Weber’e başvurdu.
Weber, Furkan’ı tedavi edebileceğini söyledi. Ancak bu kez de operasyon için 110 bin euro (yaklaşık 700 bin tl) gerekiyor. Aile bunun üzerine Mersin Valiliği’nin izniyle yeniden bir kampanya başlattı. Şu ana kadar 68 bin euro toplandı. Ailenin amacı, dizindeki kemik daha fazla zorlamadan, Mayıs ayı sonuna kadar Furkan’ı ameliyat ettirmek.
Tedavi umut oldu
Furkan’a yapılan operasyonlar ve tedavi süreci, benzer rahatsızlığa sahip başkaları için de bir umut ışığı. Annesi o ışığın nasıl yakalandığını şöyle anlatıyor: “Belki de Furkan’ın tedavisi, Türkiye ve dünyada var olan birçok çocuğun tedavisine öncü olacak ve doktorlar bir süre sonra bu tedavi yöntemini benimseyecek çünkü şu an Furkan’a ‘deney çocuk’ muamelesi yapıyorlar. Bundan 10 yıl sonra belki de Furkan literatüre girecek ve böyle bir tedavinin var olduğunu doktorlar (görecek) ve Türkiye’de de uygulamaya başlayacak, çocukların ayakları kesilmekten kurtulacak.”
Yardım kampanyasıyla birlikte, bu rahatsızlığa ve Furkan Eymen’e dikkat çekmek, benzer rahatsızlığa sahip çocukların ailelerini bilinçlendirmek için 21 Nisan’da Mersin’de bir etkinlik düzenlenecek. Down sendromlu çalışanları olan Down Kafe’de yapılacak etkinlikte konserler, dans gösterileri, palyaçolar, sanat atölyesi ve çocuk korosu olacak.
"Akraba bağımız yok”
Furkan’ın ailesine bu tarz rahatsızlıkların genelde akraba evliliğinden olduğu söylenmiş. Ama onlar için bu durum söz konusu değil. Babası Semih Yıldızçelik şunları söylüyor: “Milyonda bir görülen bir rahatsızlık ve tamamen çocuğun şansı diyorlar. Bizim eşimle aramızda bir akraba bağı yok, genelde bu tip hastalıklar akraba evliliklerinden doğuyor dendi ama bizde öyle bir şey yok. Biz genetik araştırmalarımızı, kromozom analizlerimizi de yaptırdık. Her şey normal çıktı. Bundan sonra Furkan’ın bir kardeşi olursa da durumunun ne olacağı konusunda da biz araştırmalar yaptık, ‘Milyonda bir, olabilir de olmayabilir de’ dediler.”
Furkan’ın annesi öğretmen, babasıysa özel bir firmada gemi acenteliği yapıyor. Her ikisi de çalıştığı için Furkan’a ayırabildikleri vakit sınırlı. Anne Şeyma Yıldızçelik ders saatlerini olabildiğince ayarlamaya çalışıyor, baba Semih Yıldızçelik ise mesaili bir işte çalıştığı için zorlanıyor.
Furkan arkadaşlarından farklı olduğunu kavramaya başlamış. Kendisi bacaklarına takılan bir cihazla yürüyebildiğinden arkadaşları için “Onlar neden takmıyor?” diye soruyormuş. Ama tedavi sürecinde ailesine zorluk çıkarmıyormuş, aksine hareketli ve mutlu olması onları da mutlu ediyormuş.
Furkan henüz beş yaşında ama uzaya meraklı. Astronot olmak istiyor. Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri sırasıyla ve büyüklüklerine göre biliyor. Harflerin büyük çoğunluğunu da öğrenmiş, kendi ismini yazabiliyor.
Basketbol ve futbol oynamayı seviyor ama ailesi daha çok yüzme gibi ikili mücadeleden uzak, bacak kaslarını geliştiren sporlara yönlendirmeye çalışıyor.
Furkan’ın hastalığı tıp dünyasında “(Çift Taraflı) Kaval Kemiği Eksikliği” (Tibial Hemimelia) olarak niteleniyor. Amerikan Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezi’nin verilerine göre (NCBI) her bir milyon doğumda bir görülüyor.