Erişilebilirlik

BM: “Dünyada her 10 dakikada bir kadın öldürülüyor”


BM tarafından 25 yıl önce ilan edilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle BM Kadın Birimi, kadın cinayetleri konusunda dünyadaki vahim tabloyu bir kez daha gözler önüne seren bir rapor yayınladı.
BM tarafından 25 yıl önce ilan edilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle BM Kadın Birimi, kadın cinayetleri konusunda dünyadaki vahim tabloyu bir kez daha gözler önüne seren bir rapor yayınladı.

25 Kasım’ın BM tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmesinin 25. yıldönümünde yayınlanan bir rapor, kadın cinayetleriyle ilgili vahim küresel tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi.

BM Kadın Birimi tarafından yayınlanan raporda, dünyada her on dakikada bir kadının öldürüldüğü, cinayete kurban giden kadın ve kız çocuklarının büyük bir çoğunluğunun ya partnerleri ya da yakınları tarafından hayatlarına son verildiği açıklandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dönüşen bu salgın insanlığı utandırıyor” dedi.

“Kadın Cinayetleri 2023” başlıklı raporda, dünyada geçen yıl 85 bin kadın ve kız çocuğunun öldürüldüğü, bu cinayetlerin yüzde 60’ının, kurbanların ya partneri ya da aile bireyi tarafından işlendiği belirtildi. Raporda, her gün 140 kadın ve kız çocuğunun partnerleri veya yakın akrabaları tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

“Kadın cinayetlerine karşı af dilemek yerine bu şiddete son vermek için birleşin”

Raporda, kadın cinayetlerinin önlenmesi için acil eylem çağrısında bulunuldu. BM Kadın Birimi, kadın cinayetlerine karşı küresel farkındalık yaratmak amacıyla, 25 Kasım'dan 10 Aralık'a kadar sürecek 16 günlük bir kampanya başlattı.

“Her 10 dakikada bir kadın öldürülüyor” teması altında başlatılan kampanyada, dünya genelinde kadına yönelik şiddetin endişe verici boyutta tırmanmasına dikkat çekilerek, “Kadın cinayetlerine karşı af dilemek yerine bu şiddete son vermek için birleşin” çağrısı yapılacak.

Raporda, ülkelerden kadın cinayetleriyle elde edilen verilerle ilgili yaşanan sorunlara da işaret edildi. Ülkelerden tutarlı ve kapsamlı veri eksikliğinin önemli bir sorun olmaya devam ettiği, yakın partner ve aileyle bağlantılı kadın cinayetleri konusunda 2023 yılında sadece 37 ülkenin veri bildirdiği kaydedildi. 2020 yılında ise 75 ülkeden veri elde edildiği belirtilerek, ülkelerden veri sağlamada keskin bir düşüşün olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olarak sistematik veri toplama ihtiyacı vurgulandı. Hükümetlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik taahhütleri konusunda hesap verebilir olmalarını sağlamak için doğru ve şeffaf verilerin gerekli olduğunun altı çizildi.

BM Kadın Birimi’nin raporunda, kadın cinayetleri arasında kültürel ve bölgesel farklar olduğuna işaret edilerek, 2023 yılında partner ve aile bağlantılı kadın cinayetlerinde en yüksek oranların 21 bin 700 kadının öldürüldüğü Afrika’da kaydedildiği, Afrika’yı Amerika kıtası ve Okyanusya’nın izlediği belirtildi.

Raporda yer alan bazı önemli ayrıntı ve veriler şöyle:

  • Dünyada 2023 yılında 85 bin kadın ve kız çocuğu cinayete kurban gitti. Bu cinayetlerden 51 binini kurbanların partnerleri ya da aile bireyleri işledi.
  • Dünya genelinde her gün 140 kadın veya kız çocuğu eşleri ya da partnerlerinin kurbanı oldu
  • Fransa’da 2019 -2022 yılları arasında işlenen cinayetlerin yüzde 79’u partner, eşler ya da yakınlar tarafından işlendi.
  • 2019-2022 döneminde, tüm kadın cinayetlerinin yüzde 79'u yakın partnerler veya diğer kişiler tarafından işlendi.
  • 2023 yılında Avrupa'da cinayetlerin yüzde 64'ü, Amerika'da ise yüzde 58'i yakın partnerler tarafından işlendi.

BM Kadın Birimi Direktörü Sima Bahous, son yayınlanan raporla ilgili yaptığı açıklamada, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin “önlenebilir” olduğunu belirterek, “Sağlam mevzuatlar, doğru veri toplama, hükümetlerin kadın cinayetleri konusunda hesap verebilirliğinin artması, cinayetlere karşı sıfır tolerans politikaları, kadın hakları örgütlerine sağlanacak daha fazla finansmanla cinayetleri önleyebiliriz” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG