Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Lübnan'da ateşkes görüşmelerinde anlaşmaya yakınız”


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Pazartesi günü basın mensuplarının sorularını cevapladığı toplantıda, ateşkes konusunda anlaşmaya yakın olduklarını söyledi ancak ayrıntı vermeyi reddetti.

Kirby, ABD’nin bölgede temasta bulunan temsilcisi Amos Hochstein’ın döndüğünü ve yaptığı görüşmelerin yapıcı olduğunu belirtti.

Müzakere sürecinde tam olarak hangi aşamada olunduğu konusunda daha fazla ayrıntı vermeyi reddeden Kirby, “Anlaşmaya yakınız. Seyir olumlu ve doğru yönde ilerliyor. Ancak henüz süreç tamamlanmadı. Her şey tamamlanana kadar hiçbir şey tamamlanmış sayılmaz. Bu konu Başkan Biden için önemli bir öncelik olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

"Diplomatik çözüm için elimizden geleni yapıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Lübnan'da diplomatik bir çözüme ulaşmak için Washington'un elinden geleni yaptığını ancak böyle bir anlaşmanın, çatışmanın tüm taraflarının onayını gerektirdiğini söyledi.

Günlük basın brifinginde konuşan Miller, "Lübnan'da 10 binlerce insanın evlerine dönebilmelerini sağlayacak diplomatik bir çözüm bulunması için elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz. Ama nihayetinde bu taraflara kalmış bir şey "dedi.

Henüz bir anlaşmaya vardıklarına inanmadıklarını da söyleyen Miller, "Anlaşmaya yakın olduğumuza inanıyoruz. Aradaki farklılıkları önemli ölçüde azalttığımıza inanıyoruz. Ancak hala atılması gereken adımlar var, ama anlaşma noktasına ulaşabileceğimizi umuyoruz" diye konuştu.

Miller, ABD'nin bölgedeki çatışmalarla ilgili "bir anlaşmanın yakın olduğu" yönündeki pek çok açıklaması olduğunun hatırlatılması üzerine, "Maalesef bunun farkındayız. Çünkü hem Lübnan'daki çatışmanın ateşkes ve diplomatik yollarla çözüme kavuşturulması hem de Gazze'de ateşkes sağlanması için yapılan pek çok tur ve müzakere inanılmaz derecede yıpratıcı bir süreç oldu" ifadelerini kullandı.

"Biden ve Macron anlaşmayı açıklayacak" iddiası

Reuters'a konuşan dört üst düzey Lübnanlı kaynak ise ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah arasında ateşkes anlaşmasını önümüzdeki 36 saat içinde açıklamasının beklendiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise bu haberler konusunda yorum yapmadı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı da, Lübnan'da ateşkes konusunda görüşmelerde önemli ilerleme sağlandığını söylemekle yetindi.

İsrail kabinesi Salı günü toplanıyor

Lübnanlı bir yetkili Washington’un Beyrut’a ateşkes anlaşmasının saatler içinde açıklanabileceğini aktardığını belirtti.

İsrailli üst düzey bir yetkili de İsrail kabinesinin anlaşmayı değerlendirmek üzere Salı günü toplanacağını söyledi.

ABD’de yayın yapan Axios adlı haber sitesine konuşan ancak adını vermeyen üst düzey Amerikalı bir yetkili, İsrail ve Lübnan’ın anlaşma koşulları üzerinde mutabakat sağladığını ve İsrail’in güvenlik kabinesinin Salı günü toplanarak anlaşmayı onaylamasının beklendiğini belirtti.

İsrailli yetkililer günün erken saatlerinde savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaşıldığını ancak hala çözülmesi gereken bazı sorunlar olduğunu söylemişti.

İki üst düzey Lübnanlı yetkili de İsrail’in Lübnan'a saldırıları sürmesine karşın ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduklarını dile getirmişti.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon, Hizbullah ile ateşkes görüşmelerinin “ilerlediğini” söyledi ancak İsrail'in herhangi bir anlaşma çerçevesinde Güney Lübnan'ı vurma kabiliyetini koruyacağını vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi Axios'un haberiyle ilgili yorum yapmayı reddetti.

“Ateşkes anlaşmasının uygulanmasının önünde ciddi bir engel yok gibi görünüyor”

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Busaab Pazartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail ile Lübnanlı silahlı grup Hizbullah arasındaki çatışmaları sona erdirmek için ABD tarafından önerilen 60 günlük ateşkesin uygulanmaya başlamasının önünde “ciddi bir engel olmadığını” söyledi.

Reuters'a konuşan Busaab, “ABD'nin önerdiği ateşkes anlaşmasının uygulanmaya başlamasının önünde ciddi bir engel yok gibi görünüyor” dedi.

İki aylık ateşkes önerisi ne öngörüyor?

ABD, Hizbullah ile İsrail arasında Gazze savaşına paralel olarak başlayan ancak son iki ayda ciddi şekilde yoğunlaşan bir yılı aşkın çatışmaları sona erdirmek için bir ateşkes anlaşması için bastırıyor.

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi için müzakere edilen ateşkes önerisi, İsrail güçlerinin Lübnan'dan çekileceği ve Hizbullah'ın Litani Nehri'nin güneyindeki güney sınırı boyunca silahlı varlığını sona erdireceği ilk iki aylık ateşkesi öngörüyor.

Geri çekilmeyle birlikte, savaşta büyük ölçüde saf dışı kalan Lübnan ordusuna bağlı binlerce asker, mevcut BM barış gücüyle birlikte sınır bölgesinde devriye gezecek.

Ateşkes anlaşmasının ve 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında bir ay süren savaşı sona erdirmek için kabul edilen ancak hiçbir zaman tam olarak uygulanmayan 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını izlemek üzere uluslararası bir komisyon kurulacak.

Hizbullah güney Lübnan'daki varlığını hiçbir zaman sona erdirmezken, Lübnan İsrail'in düzenli olarak hava sahasını ihlal ettiğini ve topraklarının küçük bir bölümünü işgal ettiğini söyledi.

Busaab, teklifin İsrail güçlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi için 60 günlük bir zaman çizelgesi içerdiğini ve Lübnan ordusunun güney Lübnan'a konuşlanması için zaman tanıdığını belirtti.

Ateşkesi beş ülkeden oluşan komisyon denetleyecek

Ateşkesi kimin denetleyeceği konusundaki bir pürüzün son 24 saat içinde, aralarında Fransa'nın da bulunduğu ve başkanlığını ABD'nin yapacağı beş ülkeden oluşan bir komisyonun kurulması konusunda anlaşmaya varılmasıyla çözüldüğünü söyledi.

Reuters'a konuşan Lübnanlı bir yetkili ve Batılı bir diplomat, ABD'nin Lübnanlı yetkililere ateşkesin “saatler içinde” ilan edilebileceğini bildirdiğini söyledi.

Batılı diplomat, İsrail'in geri çekilmesi, Lübnan ordusunun konuşlanması ve yerlerinden edilen Lübnanlılar'ın güney Lübnan'daki evlerine geri dönmelerinin zamanlaması konularının bir diğer temel anlaşmazlık noktası olduğunu söyledi.

İsrail'in Washington Büyükelçisi Mike Herzog da erken saatlerde, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları sona erdirecek bir ateşkes anlaşmasına “birkaç gün içinde” varılabileceğini söylemişti.

Büyükelçi Herzog, Pazartesi günü İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, “sonuçlandırılması gereken noktalar” bulunduğunu ve herhangi bir anlaşmanın hükümetin onayını gerektirdiğini belirtmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı: “Lübnan'da ateşkes ivmesi çok daha yakın görünüyor”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Pazartesi günü yaptığı açıklamada Lübnan'da ateşkes görüşmelerinin ivme kazandığını ve birkaç gün ya da hafta öncesine göre ateşkese daha yakın olduklarını söyledi.

İtalya'da düzenlenen G7 toplantısında konuşan Baerbock, “Şu anda Körfez Ülkeleri ve Arap dünyasından ortaklarımızla, bu durumda en azından belki de en büyük zorluklardan biri olan Lübnan'daki durumu nasıl çözebileceğimizi ve nihayet bir ateşkes sağlayabileceğimizi konuşuyoruz” dedi.

Baerbock, “Şu anda ivme birkaç gün, hatta birkaç hafta öncesine göre daha yakın görünüyor” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG