Erişilebilirlik

Harris ve Trump başkanlık yarışında 10 Eylül’de canlı yayında karşı karşıya gelecek


Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump 10 Eylül'de ABC haber kanalında karşı karşıya gelecek.
Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump 10 Eylül'de ABC haber kanalında karşı karşıya gelecek.

Demokrat Parti’nin Kasım ayındaki seçimlerdeki başkan adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump, 10 Eylül’de ABC haber kanalında yayınlanacak tartışma programına katılmayı kabul etti.

NBC haber kanalının ise, ikinci bir münazara için taraflarla görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Bu arada Trump dün düzenlediği uzun basın toplantısında CBS haber kanalının kendi başkan yardımcısı adayı, Ohio Senatörü JD Vance ile Harris’in başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz arasında bir tartışma programı yapılmasını kabul ettiğini söyledi.

Harris ve Trump başkanlık yarışında 10 Eylül’de canlı yayında karşı karşıya gelecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Trump ayrıca, kendisine verdiği destekle bilinen Fox haber kanalının 4 Eylül'de yapılacak bir münazarayı kabul ettiğini, ancak Harris’in ekibinin bunu kabul etmediğini kaydetti.

Harris-Trump karşılaşması, 5 Kasım seçimlerine giden kampanyanın en önemli aşamalarından biri olarak görülüyor. Tartışmanın milyonlarca seçmen tarafından izlenmesi beklenirken, ülkede az da olsa kararsız bir seçmen kitlesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Anketler ülkede başkanlık yarışının başa baş gittiğini gösterirken, Harris bazı anketlerde az farkla yarışı önde götürüyor.

Biden-Trump tartışması

Trump ve Başkan Joe Biden arasında Haziran ayındaki tartışma, başkanlık yarışında kilit bir rol oynadı.

81 yaşındaki Biden, 27 Haziran'da Trump'la yaptığı münazarada tökezledi, sık sık düşünce akışını kaybetti ve ne Trump'a karşı savunmayı sürdürebildi ne de görevde geçirdiği üç buçuk yılı savunabildi.

Oy oranlarının düşmesi ve Demokrat arkadaşlarının kampanyadan çekilmesi yönündeki baskıları karşısında Biden, 21 Temmuz'da yeniden seçilme çabalarına son verdi ve ardından 59 yaşındaki yardımcısı Harris'i başkanlık yarışında desteklediğini açıkladı. Harris, 5 Kasım'da seçildiği takdirde ülkenin ilk kadın başkanı ve Barack Obama'dan sonra ikinci siyah başkanı olacak.

Biden yarıştan çekildiğinde ulusal anketlerde Trump'ın yüzde 5 ya da 6 puan gerisindeydi ancak Demokratlar hızla Harris'in yanında yer aldı. Harris, ülke genelinde yapılan pek çok ankette Trump'ın bir ya da iki puan önüne geçmiş olsa da, ulusal sonucu belirlemesi muhtemel bazı eyaletlerde Trump'ın gerisinde kalmaya devam ediyor.

Donald Trump dün öğleden sonra Florida'daki okyanus kıyısındaki Mar-a-Lago malikanesinde düzenlediği 65 dakikalık basın toplantısında 37 soruyu yanıtladı.

78 yaşındaki Trump, rakibi Harris’i basın toplantısı boyunca eleştirdi ve “radikal sol bir kişi” olarak tanımladı. Trump, Kamala Harris’in ilk ismini toplantı boyunca bilerek yanlış telaffuz ederek, "Röportaj yapamıyor, yetkin biri değil. Bir basın toplantısı yapacak kadar zeki değil. Biden'dan daha kötü ve onun kadar zeki değil" dedi.

Çok sayıda yanlış bilgi

Trump basın toplantısında, Çarşamba günü Wisconsin ve Michigan'daki Harris mitinglerine yaklaşık bin 500 kişinin katıldığını iddia etmesi de dahil olmak üzere çok sayıda yanlış bilgi verdi. Oysa Harris’in mitinglerine katılan coşkulu kalabalığın sayısı binlerle ifade edildi.

Bir başka örnekte ise, 6 Ocak 2021’de, yaklaşık 2 bin destekçisinin yer aldığı Kongre baskınında, kimsenin öldürülmediğini iddia etti. Kongre’nin, 2020 seçimlerinde Trump’ın Biden'a karşı kaybettiğini onaylamasını engellemek için yapılan ABD Kongre Binası baskınında hükümet merkezini tahrip eden ve kongre ofislerine saldıran binden fazla kişi tutuklanmıştı. Polis, Trump'ın destekçilerinden birini vurarak öldürmüştü.

Trump, hem 2016'daki hem de dört yıl önceki başkanlık kampanyalarında halk oylamasını kazanamadığı halde "Ülkenin büyük çoğunluğu beni destekliyor" dedi.

Trump da Harris de kampanyalarında birbirlerinin eksikliklerini seçmenlere hatırlatıyor.

Harris, konuşmalarında ABD'nin en kalabalık eyaleti olan California’da uzun süre yerel ve eyalet savcılığı yaptığını ve hüküm giymiş suçluları parmaklıklar ardına koyduğunu hatırlatıyor.

“Trump türü insanları çok iyi bildiğini” söyleyen Harris, Trump'ın hüküm giymiş bir suçlu olduğunu ve aynı zamanda dolandırıcılık ve hakaret davalarında milyonlarca dolar tazminat ödemekle yükümlü olduğunu dile getiriyor.

Demokratlar eyaletleri dolaşıyor, Trump evde

Harris-Walz ikilisi, Beyaz Saray'ı kimin devralacağının belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak eyalet ziyaretlerine hemen başladı. Trump ise kampanya fonlarını toplamak için bu hafta Florida'da kaldı.

Harris ve yardımcısı Walz’tan orta batı eyaletlerine seçim gezisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00


Her iki aday da Perşembe günü Atlantik'in ortasındaki Kuzey Carolina eyaletinde düzenleyecekleri mitingleri, Debby Tropik Fırtınası'nın bölgeyi kasıp kavurması ve bazı kasaba ve şehirlerde ciddi sel baskınlarına yol açması nedeniyle iptal etti.

Harris ve Walz, geçen hafta Harris'i destekleyen Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası’nın başkanı Shawn Fain ile Michigan'da bir etkinlikte konuştu. Mitingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Harris, medya kuruluşlarına röportaj vereceğini söyleyerek, "Ay sonundan önce bir röportaj vermek istiyorum" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG