Erişilebilirlik

Halep’e Hala Yardım Ulaşmış Değil


Birleşmiş Milletler acil yardım koordinatörü 275 bin kişinin acil yardım beklediği Halep’e giriş izni verilmemesinden büyük üzüntü duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.

Halep’e insani yardım ateşkesin önemli unsurlarından biriydi.

Ateşkesin uzatılıp-uzatılmayacağına dair açıklama henüz yok ancak Cumartesi günü Amerika liderliğindeki koalisyon uçaklarının Suriye askerlerini vurması ve Pazar günü Halep’te muhaliflerin vurulması ateşkesin uzatılmayacağına dair ipuçları olarak değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri İnsani Durumlardan Sorumlu Yardımcısı Stephen O’Brien giriş izni istedi ve tıbbi yardıma ihtiyacı olanların bölgeden çıkartılması talebinde bulundu.

O’Brien açıklamasında “Suriye halkı yeterince acı çekti, milyonlarca Suriyeli korkunç şiddetle karşı karşıya kalmayı sürdürüyor, özellikle de ulaşılması güç kuşatma altındaki bölgelerde,” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazar günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı yardımları engellemekle suçladı ve Rusya’nın Esat üzerinde baskı kurmak için daha fazlasını yapmasını istedi.

Kerry, “Rusya, ateşkese imza attı, Esat uyacağını söyledi o zaman uygulamaya katılması lazım ki Amerika ve Rusya koordine olarak geçen günkü gibi korkunç olayların önüne geçebilsin,” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Irak yönünden gelen Amerikan jetlerinin Deir el Zur’da 60’tan fazla Suriye askerini öldürdüğünü belirtti. Moskova da olayın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmıştı.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG