Erişilebilirlik

Gabriel: 'Schröder’e Aracı Olduğu İçin Teşekkür Ediyoruz'


8'i tutuklu 11 sanığın yargılandığı ve kamuoyunda ‘Büyükada davası’ olarak bilinen davada, diğer sanıklarla birlikte Berlinli insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in de tahliye kararı sonrasında serbest kalması, Almanya’da sevinçle karşılandı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Çok sayıda siyasetçi, Steudtner'in serbest bırakılmasının Türkiye’yle ilişkilerin düzelmesi için bir şans olduğuna vurgu yaparken, tutuklu diğer Almanlar’ın da serbest bırakılması talebini dillendirdi.

Kararı memnuniyetle karşıladığını söyleyen Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım" dedi. Gabriel, Türkiye’de tutuklu diğer Almanlar için de bir çözüm bulunması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için girişimleri sürdüreceklerini açıkladı.

Bu arada Steudtner’in serbest bırakılmasında eski Almanya Başkanı Gerhard Schröder önemli bir rol üstlendiği öğrenildi. Schröder’in, Eylül ayı sonunda Ankara’ya giderek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldiği ve Steudtner’in tahliye edilmesini rica ettiği belirtilirken, Türkiye’yle yakın ilişkileri olduğu bilinen eski başbakanın girişiminin Başbakan Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in önerisi üzerine gerçekleştiği öğrenildi.

Konuyla ilgili haberleri doğrulayan Gabriel, "Schröder’e aracı olduğu için çok teşekkür ediyoruz" dedi.

1998-2005 arasında Almanya Başbakanı olan Schröder, 2002’deki Kopenhag Zirvesi’nde, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la diğer AB liderlerini ikna edip Türkiye’yle müzakerelere başlanmasının yolunu açan kişi olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yakın dostum’ dediği Schröder’in Türkiye’ye olan desteği 2005’te görevinden istifa etmesinden sonra da sürmüş, 2009 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Schröder’in 65. doğum günü kutlamasına katılmak için Almanya’ya kadar gelmişti.

Peter Steudtner, düntahliye kararının ardından yaptığı açıklamada, "Hepimiz son derece rahatladık. Bizi hukuki, diplomatik olarak destekleyenlere, dayanışma gösterenlere inanılmaz derecede müteşekkiriz" dedi. Peter Steudtner'in akşam saatlerinde Berlin’e varması bekleniyor.

Duruşmayı İstanbul’da ‘uluslararası gözlemci’ olarak takip eden eski Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu, Steudtner’in serbest bırakılması sonrasında Almanya’yla Türkiye arasında son zamanda yaşanan gerilimin yumuşamasını umut ettiğini açıkladı.

Almanya’yla Türkiye arasında son 1,5 yılda peş peşe yaşanan gerilimlerle tırmanan kriz, aralarında Peter Steudtner’in de yer aldığı insan hakları savunucularının 5 Temmuz’da Büyükada'daki bir toplantı sırasında düzenlenen baskınla tutuklanmasıyla zirveye ulaşmıştı.

Steudtner'e 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlaması Alman hükümetinde büyük rahatsızlık yaratırken, Berlin Türkiye politikalarının yeniden gözden geçirileceğini ilan etti ve Ankara’ya yönelik bir dizi tepki verdi. Nitekim Türkiye’ye seyahat eden Alman vatandaşları için de her an tutuklanma olasılığı bulunduğunu öne süren Dışişleri Bakanı Gabriel, Alman şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının da güvende olmadığını savunarak, Hermes adı verilen ihracat kredilerini büyük ölçüde sınırlandırıldı.

Başkentte yapılan değerlendirmelere, Steudtner’den sonra siyasi gerekçelerde tutuklu ve aralarında Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ile gazeteci Meşale Tolu’nun da bulunduğu diğer toplam 10 Alman vatandaşı serbest bırakılmadan Türkiye ile ilişkilerin normalleşemeyeceği mesajı veriliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG