Erişilebilirlik

G7 Dışişleri Bakanları İtalya’da buluştu: Gündem İran'a yaptırımlar ve Ukrayna’ya yardım


G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İtalya'nın Capri adasında biraraya geldi.
G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İtalya'nın Capri adasında biraraya geldi.

Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, üç gün sürecek görüşmeler için İtalya'nın Capri Adası’nda biraraya geldi. Toplantı, İsrail'in, İran’a füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle misilleme yapacağı beklentilerinin gölgesinde başladı.

İsrail ve İran arasında tırmanan gerilim ile Gazze ve Ukrayna'daki savaşlar bakanların gündemine hakim olacak.

G7'nin dönem başkanlığını yürüten İtalya, Gazze'de ateşkes sağlanması ve Ortadoğu'da gerilimin azaltılması için bastırıyor.

G7 liderlerinin, İsrail'e itidal çağrısında bulunması bekleniyor. Ancak İsrail'in, Batı'nın itidal çağrılarına rağmen İran'ın haftasonu gerçekleştirdiği saldırılara misilleme yapma ihtimali yüksek görünüyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani Çarşamba günü Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, İtalya'nın haftasonu saldırısında kullanılan dronların ve Tahran destekli milisler tarafından Lübnan, Gazze ve Yemen'de fırlatılan füzelerin üreticilerine yönelik yeni yaptırımları desteklediğini söyledi.

Tajani, "Örneğin Husiler’e insansız hava aracı mı gönderdiler? Yaptırım uygulansın" diyen Tajani, diğer Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının da aynı fikirde olduğunu ve G7 bakanlarının bu hafta Capri'de olası yeni yaptırımları tartışmalarını beklediğini söyledi.

Tajani’nin bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Çarşamba günü Capri'ye varmadan önce İsrail'e bir son dakika ziyareti gerçekleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Tahran'a karşı yeni yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Capri’de, giderek daha fazla şiddet içeren gerilimin nasıl önlenebileceğini görüşeceklerini söyleyen Baerbock, "Çünkü şu anda önemli olan, daha fazla gerilimi tırmandırmadan İran'ı durdurmak" dedi.

G7 ülkeleri, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesine düzenlediği ve iki general ile çok sayıda İranlı subayın ölümüne yol açtığı tahmin edilen hava saldırısının ardından İsrail'e destek sözü verdi.

ABD Salı günü yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde Tahran'ın füze ve insansız hava aracı programına yeni yaptırımlar getirmeyi planladığını ve müttefiklerinin de bunu takip etmesini beklediğini söyledi.

Tajani, Reuters haber ajansına bu hafta yaptığı açıklamada, herhangi bir yaptırımın sadece bireylere odaklanabileceğini söyledi.

Ukrayna’ya destek de görüşülecek

Capri'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de önemli bir gündem maddesi olacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Perşembe günü görüşmelere katılması planlanıyor.

Kuleba'nın, Rusya cephe hattında ilerlerken ülkesinin kapasitesini güçlendirmek için topçu, mühimmat ve hava savunma sistemleri dahil temel askeri desteğe olan ihtiyacının altını çizmesi bekleniyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, "Eğer barışa ulaşmak istiyorsak, Ukrayna ordusunun yenilgiye uğratılmadığı bir pozisyon almamız gerek" diyerek ABD finansmanındaki gecikmenin Ukrayna'ya askeri açıdan zarar verdiğini kabul etti ancak çıkmazın çözüleceğine dair umudunu dile getirdi.

Almanya da Çarşamba günü yaptığı açıklamada G7 bakanlarının, Rusya'nın enerji ağına yönelik aralıksız hava saldırıları nedeniyle Kiev'in üzerindeki baskı artarken, Ukrayna'ya nasıl daha fazla hava savunma sistemi sağlanabileceğini tartışacaklarını söyledi.

Bir diğer kilit konu ise, Rus devletine ait olan ancak Batı'da dondurulan varlıklardan elde edilen yaklaşık 300 milyar dolarlık kârın, Ukrayna'ya yardım etmek için kullanılmasının yolları olacak. Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler, böyle bir adımın meşruiyeti konusunda tereddüt ediyor.

Tajani, İtalya'nın ilkesel olarak öneriyi "kesinlikle desteklediğini" ancak böyle bir hareketin yasallığı konusunda daha detaylı bir analiz beklediğini söyledi.

27 ülkeli AB, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa misilleme olarak, çoğu Belçika'da dondurulmuş olan Rus Merkez Bankası varlıklarından yaklaşık 200 milyar Euro tutuyor. Blok, bu paranın faizinin her yıl yaklaşık 3 milyar Euro sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Merkez Bankası geçmişte Rus varlıklarına el konulmaması konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu durum Euro para birimine ve AB piyasalarına olan güveni sarsabilir.

Afrika ve Hint-Pasifik de gündemde

Toplantının bu akşamki açılış oturumunda Gazze ve İran'a odaklanılıyor. Perşembe sabahı ise Kızıldeniz'deki durum mercek altına alınacak. Ukrayna konusuna geçmeden önce bakanlar Afrika ile bağları güçlendirmenin yollarını arayacaklar.

İtalya'nın açıklamasına göre G7 bakanları ayrıca Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı tartışacak ve altyapı bağlantıları, siber güvenlik, yapay zeka ve sahte haberlerle mücadele gibi konulara da görüşmelerde yer verilecek.

Forum

XS
SM
MD
LG