İngiltere’den sonra Fransa ve İtalya da Libya’daki asilere yardım için askeri danışman göndereceğini açıkladı.
İtalya Savunma Bakanı İgnazio La Russa, hükümetinin asilere destek sağlamak amacıyla Libya’ya 10 askeri danışman göndereceğini söyledi.
Aynı yönde karar alan Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, asi liderlerden Mustafa Abdül Celil ile görüştü. Asilerin kurduğu geçici konseyin başkanı olan Celil, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Sarkozy’yi Bingazi’ye davet ettiğini bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague, dün, Libya’ya gidecek askeri ekibin asilere örgütlenme, lojistik ve muhabere alanlarında yardımcı olacağını söylemişti.
Hague, askeri danışmanların Kaddafi kuvvetlerine karşı saldırılara ya da silah sevkine karışmayacağını belirtti.
Basında çıkan haberlere göre bir türlü örgütlenemeyen asiler arasında hem çekişme hem de iktidar kavgası var.
New York Times gazetesi, asilerin iki komutanı Orgeneral Halife Hifter ile Orgeneral Abdül Fettah Yunus arasında iktidar mücadelesi olduğunu ve askeri başarısızlıklardan birbirlerini sorumlu tuttuklarını bildiriyor.
İngiltere’den sonra Fransa da Libya’ya karadan askeri destek gönderme kararı aldı. Libyalı muhaliflerin lideri Mustafa Abdülcelil ile Elysee Sarayı’nda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, muhaliflere hava saldırılarını arttırma, karadan da irtibat subayı timi gönderme sözü verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Elysee Sarayı’nda Libyalı muhaliflerin hükümeti Ulusal Geçiş Konseyi (CNT) lideri Mustafa Abdülcelil bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Libya’ya karadan operasyon yapılıp yapılmayacağı ve hava operasyonlarının arttırılması konusunu tartışıldı.
Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan muhalefet lideri Mustafa Abdülcelil, Sarkozy’den hava saldırılarının arttırılmasını ve kara destek güçleri gönderilmesini açıkça istediklerini bildirdi. Çıkışta kısa bir açıklama yapan Abdülcelil “Bize destek sözü verildi. Ayrıca Sarkozy’yi Bingazi’ye davet ettik. Sanıyorum bu ziyaret Libya devrimine moral vermek için de son derece önemli” dedi. Abdülcelil görüşmede, CNT’nin daha çok sayıda ülke tarafından resmen tanınması için de destek istedi. Geçiş Hükümeti’nin Libya’nın bloke edilen uluslararası mali kaynaklarını kullanabilmesi için uluslararası toplum tarfından tanınması gerekiyor.
Fransız Bakanlar Kurulu’nda da konunun ele alınmasının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü François Baroin, ‘Çok az sayıda irtibat subayının, karadan muhalif güçlere destek vermek üzere Libya’ya gireceğini açıkladı.
Baroin, "Kara saldırısı konusunda Fransa’nın politikasının çok açık olduğunun, kesinlikle BM kararına aykırı gelebilecek, karadan askeri birlik göndermediklerinin altını çizdi. Libya’ya gönderilecek asker sayısına ilişkin sorulara Fransız Bakan Baroin, ‘Bir düzine civarında’ diye cevap verirken, İngiltere de 20 kadar uzman irtibat subayının ‘askeri danışman’ olarak göndereceğini açıkladı. Libya’ya müdahalenin başını çeken iki ülke de bu adımın BM Güvenlik Konseyi’nin sivillerin korunmasına ilişkin 1973 sayılı karara uygun olduğunu, yeni bir karar çıkarmak gibi bir talepleri de olmadığını belirtiyor.
Ancak her iki ülke medyası da Vietnam Savaşı’nın da ‘askeri danışman gönderilerek’ başladığını hatırlatarak, konuya temkinli yaklaşıyor.