41 yıldır iktidarda olan Libya lideri Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanma önce barışçı gösterilerle başladı. Ancak hükümet kuvvetleri göstericileri bastırmak için kuvvet kullanınca gösteriler iç savaşa dönüştü. Doğu’daki muhalefet kuvvetleri daha iyi eğitimli ve daha donatılmış Kaddafi birliklerine karşı savaşıyor. Ancak muhalefet liderleri bu durumu değiştirmeye çalışıyor.
Bingazi’ye 20 kilometre mesafedeki Jarutha’da silah atış talimi yapılıyor. Kaddafi karşıtı gönüllüler uçaksavar silahları kullanmasını öğreniyor.
Eski silahlar bir iki atıştan sonra kitleniyor. Muhalefet birliklerinin en büyük sorunlarından biri eski ekipman. Muhalefetin Kaddafi’nin tanklarına ve savaş uçaklarına dayanacak askeri malzemesi yok.
Mustafa Sağışlı birliğin eğitiminden sorumlu. Bilgisayar mühendisi olan Sağışlı’nın Bingazi’de kendi işyeri var. Ancak Sağışlı işyerini direnişe katılmak için kapatmış. Sağışlı’ya göre muhalefetin önündeki en büyük sorun iyi örgütlenememe ve malzeme eksikliği:
"Kaddafi rejimine karşı gelebilmemiz için silaha ihtiyacımız var. Onların silahları ve tankları var. Bizden çok daha iyi donanımlılar."
7 Nisan Kampı’na hergün silah eğitimi almak isteyen gönüllüler geliyor. Gönüllüler diğer direnişçilerin cephede kullandığı silahları öğrenmeye çalışıyor.
Ramazan Korehol tıp öğrencisi. Bir an önce eğitimini tamamlayıp cepheye gitmek isteyen Korehol özgürlük için bazen savaşmak gerektiğini söylüyor:
"Özgürlük ve ülkem için hayatımı vermeye razıyım."
Yusuf Şerif Libya ordusunda başçavuşken şimdi devrimcileri eğitiyor. Şerif sadece bir iki hafta eğitimden geçtiklerini ancak bunun yeterli olduğunu söylüyor:
"Çok şükür bir sorunumuz yok çünkü bütün bu çocuklar iyi eğitimli. Çabuk öğreniyorlar. Biz de kendilerine küçük silahları nasıl kullanacaklarını öğretiyoruz."
Atış talim yerinde gönüllüler asker denetiminde talim yapıyor. Hepsi, devrime olan bağlılıklarının deneyimsizliklerini kapatacağı görüşünde.
Komutan Sağışlı gönüllülerin kampta üç gün kaldığını ve cephede hayata alıştıklarını söylüyor. Sağışlı bunun bir iç savaş değil devrim olduğu görüşünde:
"Devrimin ilk gününden beri buradayım. Önce sessiz gösterilerle başladı. Ben omuzumda laptop ile geziyordum. Şimdi laptop yerine silah taşıyorum."
Diğer gönüllüler için de aynı şey sözkonusu. Sağışlı ‘Kaddafi yenildiğinde bu çocuklar da okullarına geri dönecek. Ama şimdi omuzumuzda çok daha ağır bir yük var’ diye konuşuyor.