Erişilebilirlik

Frankfurt Kitap Fuarı Kapılarını Açtı


Almanya'nın finans merkezi Frankfurt şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverlere açtı. Bu yıl 69.'uncusu düzenlenen fuarın açılışını Başbakan Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte yaptı.

Fransa, dünya edebiyatının buluştuğu fuarın bu yılki konuk ülkesi. Açılışta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kitapların kin ve nefrete karşı en iyi silah olduğunu belirtti. Merkel ise, edebiyatın insanlarını ve toplumların ufuklarını genişlettiğini, yazarların ise kültürler arasında köprü işlevi gördüğünü savundu. Basın ve fikir özgürlüğüne vurgu yapan Merkel’in "Fransa ve Almanya Avrupa’nın ilerlemesinde bundan sonra da öncü olmak zorunda" cümlesi, Macron’un iki hafta önce yaptığı "AB’nin yeniden yapılandırılması" çağrısına destek olarak yorumlandı.

Toplam 106 ülkeden yayın ve elektronik yayıncılık alanında faaliyet gösteren yaklaşık 7 bin 150 kurumun katıldığı fuarı 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda tüm dünyadan yüzlerce yazar kitaplarını tanıtacak ve okuyucularıyla buluşacak. Dan Brown, Michel Houellebecq, Salman Rüşti ve Paula Hawkins gibi ünlü yazarların Almancası yeni çıkan kitaplarının tanıtımına katılması beklenirken, daha önce Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk’un da aldığı ‘Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’ bu yıl Kanadalı yazar, şair ve feminist Margaret Atwood’a verilecek. Ödül töreni fuarın kapanışında, 15 Ekim Pazar günü yapılacak.

Ahmet Şık'a ‘Cesur Gazeteciler için Ralf Badali Ödülü’

Türkiye fuara Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün koodinatörlüğünde 296 metrekarelik bir standla katılıyor. Osmanlı dönemi Türkiye–Almanya ilişkilerini ve Osmanlı dünyasının Müslüman kökenli ilk matbaacı olan İbrahim Müteferrika ve eserlerini konu alan iki sergi, Avrupa’daki Türkiye edebiyatını, Türkiye mutfağını konu alan etkinlikler gerçekleştirilecek. 1985’ten beri fuara katılan Türkiye 2008 yılında ‘onur konuğu’ olmuştu. Bu yılki fuar kapsamında Türkiye’de basın özgürlüğü ve hapisteki gazeteciler ile ilgili etkinlikler de düzenlenecek. Fuar kapsamında her yıl verilen ‘Cesur Gazeteciler için Ralf Badali Ödülü’ cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci-yazar Ahmet Şık’a verilecek. Şık’ın ödülünü eşi Gonca Şık alacak. Fuar boyunca her sabah 09.55’te ‘Deniz’e Özgürlük’ kampanyası kapsamında hapisteki Alman-Türk gazeteci Deniz Yücel’in yayınlanmış yazılarından bölümler okunacak. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Almanca yeni yayımlanan ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ adlı kitabını tanıttıktan sonra, gelecek hafta Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından Berlin’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edilecek.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG