İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Finlandiya'nın NATO’ya İsveç'ten önce katılma olasılığının arttığını belirtti; ancak ülkesinin üyeliğinin de an meselesi olduğunu kaydetti.
İsveç ve Finlandiya geçen yıl NATO'ya üyelik başvurusu yapmış ancak Türkiye iki ülkenin terör örgütleriyle mücadelesini yetersiz bularak adaylıklarını onaylamamıştı. Üç ülke arasındaki görüşmeler geçen hafta Brüksel'de yeniden başladı.
Ankara, Finlandiya'nın üyeliğine İsveç'ten daha sıcak baktığını açıkça belli etmişti. Kristersson, Türkiye'nin bu duruşunun sürdüğünü bunun da iki ülkenin tercih ettikleri şekilde NATO'ya aynı anda üye olamayacakları anlamına gelebileceğini söyledi.
Kristersson Almanya ziyareti öncesinde Stockholm'de düzenlediği basın toplantısında "Geçen haftalarda yaşadıklarımız farklı zamanlarda üyelik olasılığının arttığını gösterdi" dedi.
Kristersson, "Günün sonunda bu, İsveç'in NATO'ya üye olup olmayacağı değil ne zaman üye olacağı meselesi" diye konuştu.
Brüksel'de geçen hafta yapılan toplantıda Türkiye ,İsveç ve Finlandiya'nın Ankara'nın kaygılarını gidermek için somut adımlar attığını kabul etmişti. Taraflar iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO üyelikleri sürecinde görüşmeleri sürdürme kararı almıştı.
Türkiye Ocak ayında Stockholm'de, aşırı sağcı bir siyasetçinin Kuran yakma eylemi yapmasının ardından geçen yıl Madrid'de yapılan ve Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan mutabakat kapsamındaki görüşmeleri askıya almıştı.
İsveç, anlaşmanın kendine ait kısmını yerine getirdiğini söylüyor. İsveç Parlamentosu, Türkiye'nin kaygılarına yanıt vermek için yeni bir terörle mücadele yasası geçirmeye hazırlanıyor.
Türkiye ve Macaristan iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO'ya girmesine onay vermeyen tek ülkeler. Diğer ittifak üyeleri Ankara'ya iki ülkenin üyeliği sürecinin hızlanması için baskı yapıyor.
Macaristan’da İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliği Oylamasına Erteleme
Macaristan'da ise iktidar partisi milletvekilleri, gelecek haftaki parlamento oturumunu ertelemek istiyor. Erteleme, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının daha da gecikmesi anlamına gelecek.
Muhalefet partilerinden solcu Demokratik Koalisyon’un milletvekili Agnes Vadai, bugün Facebook'ta yaptığı paylaşımda Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen'den, iktidardaki Fidesz ve Hıristiyan Demokratlar’ın 20 Mart Pazartesi günü başlayacak olan oturumu ertelemek istediklerini bildiren bir mektup aldığını söyledi.
İktidardaki Fidesz partisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, parlamentonun önümüzdeki hafta oturum yapmayacağını doğruladı ve bunun nedeninin "Brüksel ile müzakerelerdeki gecikme" olduğunu belirtti. Macaristan, AB fonlarının serbest bırakılması konusunda Avrupa Komisyonu ile uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor.
Partinin basın bürosundan yapılan açıklamada "Fidesz parlamento grubu, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda, iki ülkeyi ziyaret eden milletvekillerinden oluşan heyetin bu geziyi değerlendirmesinin ardından karar verecek" denildi.
Macaristan Parlamentosu basın bürosu yorum yapmayı reddetti. Parlamento ancak 27 Mart'ta yeniden toplanabilecek.
Başbakan Viktor Orban'ın partisi Fidesz onay sürecini destekleyeceğini açıkladı ancak geçen hafta Fidesz milletvekillerinden Csaba Hende, Orban’ın bazı parlamenterlerin endişelerini gidermek için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.
Macaristan'ın onay süreci Temmuz ayından bu yana parlamentoda tıkanmış durumda. Orban Şubat ayında Finlandiya ve İsveç'i, Macaristan'da demokrasi ve hukukun üstünlüğü hakkında "düpedüz yalanlar" yaymakla suçlamıştı.