Erişilebilirlik

'Fesih Değil Yenileme'


'Fesih Değil Yenileme'
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Washington’da SETA paneline katılan AK Parti Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül Anayasa değişiklik paketinde Cumhurbaşkanının meclisi yenileyebildiğini, bu kararı vermesi durumunda kendisinin de meclisle birlikte seçime gideceğini kaydetti. Gül, bunun fesih olmadığını, yenileme olduğunu vurguladı.

18 maddelik anayasa değişiklik paketiyle ilgili 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesinde değişiklik paketi Washington’da da anlatıldı.

SETA’nın organize ettiği panelde konuşan AK Parti Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, Washington’da değişiklik paketiyle ilgili bilgi verdi.

Gül, son günlerde en çok tartışılan konulardan biri olan Cumhurbaşkanı’nın fesih yetkisi olup-olmadığı tartışmalarına da değindi. Gül, “fesih değil yenileme var” dedi.

Abdülhamit Gül, “Fesih yetkisi yok. Burada düzenlenen hükümle Cumhurbaşkanı’nın ya da meclisin karşılıklı olarak seçimleri yenilemesi söz konusu. Mevcut anayasada hükümet kurulamazsa ya da güven oyu alamazsa cumhurbaşkanı meclisi feshediyor, seçime gidiliyor ama kendisi göreve devam ediyor, fakat bizim getirmiş olduğumuz değişiklikte eğer bir kriz olması halinde cumhurbaşkanı meclis seçimlerini yenileme kararı alıyor ama kendi görevini de sona erdirmek koşuluyla, yani her ikisi beraber de sandığa gidiyor” dedi.

Abdülhamit Gül, Cumhurbaşkanının ilk döneminde seçim kararı alması durumunda yeniden aday olabileceğini de kaydetti.

Gül, ”5+5 görev süresi iki dönemle sınırlanmaktadır, cumhurbaşkanı birinci döneminde seçildi, bir sene sonra kriz oldu, 4 yıl süresi olmasına rağmen seçim kararı alıyorsa bir dönemi sonra eriyor demektir yani 5 yılı kullanmış demektir” dedi.

AK Parti Gaziantep milletvekili Gül, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde seçim kararı alırsa bir daha aday olamayacağını ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclisin beşte üç çoğunlukla seçime gitmesi durumunda tekrar aday olabileceğini vurguladı.

Gül, “Sadece istisna olarak TBMM beşte üç çoğunlukla cumhurbaşkanının ikinci döneminde bir yenileme kararı alınırsa bu takdirde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecektir” ifadelerini kullandı.

Washington’da tartışılan bir başka konu da anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesinin Amerika-Türkiye ilişkilerine muhtemel etkisi.

Beasey: “Sonuç ne olursa olsun umarım anlaşmazlıklar aşılır”

Türk Miras Vakfı (Turkish Heritage Organization) tarafından konuyla ilgili düzenlenen panelin konuşmacılarından biri de Türk Amerikan Konseyi Başkanı Howard Beasey’di.

Referandumda Türk halkının çok önemli bir karar vereceğini belirten Beasey, sonuç ne çıkarsa çıksın siyasi açıdan olumlu yöne gidilmesini umduğunu kaydetti:

Beasey, “Birçok açıdan tarihi olan bu referandumda sonuç ne çıkarsa çıksın umarım anlaşmazlıklar aşılır ve siyasi açıdan daha olumlu bir yöne gidilir” dedi.

Beasey, anayasa değişikliğinin güçler ayrılığını sağlaması ve hükümetin hesap verme zorunluğunu daha fazla artırması durumunda Türkiye için iyi olduğunu kaydetti.

Türk-Amerikan ilişkilerindeki zorluklara da değinen Beasey ilişkilerin geleceğinden umutlu olduğunu da vurguladı:

Howard Beasey, “İlişkiler gergin, bazı konular var, bunlar yeni değil, Amerika Suriye’de Rusya’ya, Rakka’yı almak için Suriye Demokratik Güçleri’ne yaklaşıyor, bu ilişkilerde diğer bazı sorunlarla birlikte büyük bir sorun olacak, ilişkilerin geleceği açısından ise umutluyum, eğer ekonomik ilişkilerde birlikte çalışmaya devam edersek, eğer işi teşvik edip yatırım ilişkilerine birlikte devam edebilirsek, bu bize siyasi ve dış politika konularında da yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Beasey, iki yönetimin birlikte çalışabilmek için dürüst ve açık diyaloğa sahip olmalarını umduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG