Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı yeni bir rapora göre Suriye hükümeti ülkede muhalefeti bastırmak ve halka gözdağı vermek için adam kaçırıyor. İnsan Hakları örgütüne göre, Esat rejimi, kaçırılacak kişilerle ilgili bilgi veren aracılar kullanıyor.
Ancak 2 yıl önce Suriye ordusundan kaçan askerleri Ürdün sınırına kaçırırken yakalanan Ola artık Gaziantep'te yaşıyor. Ola, 6 gün boyunca bileklerinden asılı bırakıldığını ve elektroşok uygulandığını, 1 yıl sonra bir kan pıhtılaşması yüzünden serbest bırakılmış.
Uluslararası Af Örgütü, çoğu sivil en az 65 bin Suriyelinin benzer olaylar yaşadığını, birçoğunun hala kayıp olduğunu bildiriyor.
Hükümet rejim muhaliflerini hedef alıyor. Bunlar arasında siyasi eylemciler, doktorlar ve gazetecilerin yanı sıra aileleri de var. Hayatta kalanlar korkunç işkencelerden bahsediyor.
Af Örgütü'nden Claudia Scheufler, “Biz bunun son derece yaygın ve sistematik şekilde uygulanması nedeniyle insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu düşünüyoruz. Bileklerden kelepçelenip, asılan ve o durumda dövülen insanlar var. Uzun süre asılı bırakılanlar var. Elektroşok verilenler ya da cinsel şiddete uğrayanlar var. Bu kişiler hücrelerine döndüğünde tıbbi müdahale yapılmadığı için birçok kişi ölüyor,” diye konuştu.
Af Örgütü siyasi eylemci Faik El Mir gibi bazı kişilerin üzerinde özellikle duruyor. El Mir 7 Ekim 2013’te kaçırıldığından beri görülmedi.
Adam kaçırmalar bir aracı sektörü yaratmış. Karaborsa çalışan bu kişilere para veren aileler sevdiklerini bulmaya çalışıyor. Eylemciler bu rüşvetlerin Suriye hükümetine gelir kaynağı oluşturduğunu söylüyor. Ancak Suriye hükümeti adam kaçırma ve işkence iddialarını reddediyor.