Erişilebilirlik

Erdoğan: “Dünya Netanyahu’nun kanla beslenen vampirliğini izliyor”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’in devlet olarak tanıma kararı alan yeni ülkeler olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi; İsrail ve ABD yönetimlerini sert ifadelerle eleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’in devlet olarak tanıma kararı alan yeni ülkeler olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi; İsrail ve ABD yönetimlerini sert ifadelerle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’de insanlık dramı yaşanmasına rağmen ABD yönetimince halen İsrail’e destek verildiğini söyleyerek, “Dünya bir hastanın, manyağın, Netanyahu’nun kanla beslenen vampirliğini izliyor. Ey Amerikan devleti, bu kan senin eline de bulaşmıştır. Bunda İsrail kadar sen de sorumlusun. İsrail’in bu soykırımına, vampirliğine siz de ortak oldunuz” dedi.

Erdoğan bu açıklamayı, Çarşamba günü TBMM’de AK Parti Grubu konuşmasında, İsrail’in Gazze’ye askeri operasyonunu sürdürmesini ve ABD’nin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetine destek vermesini eleştirirken yaptı.

Erdoğan: “Dünya Netanyahu’nun kanla beslenen vampirliğini izliyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Filistinliler’e yapılanları “soykırım” olarak niteleyen Erdoğan, Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki davaya müdahil olma kararını anımsattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Filistin’i devlet olarak tanıma kararı alan ülkeler olmasının yegane sevindirici unsur olduğunu ifade etti.

"147, beşten büyüktür"

Erdoğan, “İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin’i devlet olarak tanımaları içimizi bir nebze olsun rahatlatmıştır. Şu an itibarıyla 147 ülke Filistin'i devlet olarak tanımıştır. 147 ülkenin ortak kararı beş üyeden oluşan Konsey’in (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) keyfine bırakılamaz. Tüm dost ve kardeş ülkeleri bu adaletsizliğe itiraz etmeye davet ediyoruz. 147, beşten büyüktür. İnsanlığın ortak vicdanı beşten büyüktür. Yaptıklarının bedelini de hukuk önünde ödemelidir. İsrail ve onu destekleyen ülkeler bunun unutulacağını zannediyorlar. Ancak bu soykırım unutulmayacak, bu barbarlık, bu vahşet unutulmayacak. 7 Ekim’den bu yana Gazze'de sergilenen mezalimi unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde üniversitelerde gençlerin bu durumu protesto ettiğini, ancak ifade özgürlüklerinin ellerinden alındığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanatçı, spor, yazar, bilim insanı da her türlü bedeli göze alarak Filistin’e destek oluyorlar. Açıkçası bu da bir devrimdir. Dünya genelinde Filistin’i, Gazze’yi yüreğinde taşıyan herkese dayanışma mesajı gönderiyorum. Soykırım davası sürecini İsrail yönetiminin açıktan tehdit ettiğini de görüyoruz, buna fırsat verilmemelidir” diye konuştu.

“İnsanlık ölürken Avrupa'da demokrasi ölüyor”

İsrail’in Refah sınır bölgesine yönelik operasyonlarıyla sivilleri öldürdüğünü söyleyen Erdoğan, “İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım Refah bölgesine yapılan saldırılarla kanlı bir safhaya girildi. 15 bin masum çocuktan ne istediniz? İçinizde insanlıktan kırıntı kalmadı mı? İnsanlığa bu kadar mı düşmansınız? Yeryüzünde hiçbir din şu vahşeti meşrulaştıramaz. Masum bir bebeğin kafasını kopartmayı hiçbir inanç, hiçbir ideoloji meşru görmez” dedi.

Bazı Avrupa ülkelerini de hedef alan Erdoğan, “Gazze’de sadece soykırım, katliam yaşanmıyor. İnsanlık ölürken Avrupa'da demokrasi ölüyor, kadın ve çocuk hakları da ölüyor. Hiçbir Avrupalı çıkıp da bize demokrasiden, insan haklarından, basın özgürlüğünden bahsetmesin. Avrupa kendi değerlerini öldürdü” ifadelerini kullandı.

“Netanyahu ve cinayet şebekesi derhal durdurulmalıdır”

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde sadece beş daimi üyeli karar alma mekanizması olmasını yıllardır eleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, “Ey BM, 21. yüzyılda canlı yayında tüm insanlığın izlediği soykırımı engelleyemeyeceksen ne gerek var o kadar insanı çalıştırmaya, o kadar harcamaya. Gazze’de sadece insanlık değil BM de ruhuyla birlikte ölmüştür. Ortak bir karar almak için neyi bekliyorsunuz? Tepki göstermek için daha ne olmalı?” dedi.

Müslüman ülkeleri de Gazze'de yaşananlara sessiz kalmakla eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Buradan İslam dünyasına da bir çift sözüm var: Ortak bir karar almak için daha neyi bekliyorsunuz? Tepki göstermek için daha ne olmalı? Bu zulümler karşısında İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman etkili, caydırıcı bir politika izleyecek? İslam alemi, ne zaman Filistinli kardeşlerinin hakkını, hukukunu, canını koruyacak? Vallahi Allah bunun hesabını size, hepimize sorar."

İsrail'in uluslararası hukuka bağlı olmadığı sürece hiçbir devletin güvende olmadığını kaydeden Erdoğan, "Hukuk ve kural tanımaz bir İsrail sadece Gazze için değil tüm insanlık için de bir tehdittir. Daha geç olmadan Netanyahu ve cinayet şebekesi, bu soykırım, barbarlık derhal durdurulmalıdır” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG