İran'ın bugün Dünya Kupası'ndaki ikinci maçında, İran hükümetini destekleyen taraftarların protestocuları taciz etmesi ve stadyum güvenlik görevlilerinin bayraklara, tişörtlere ve diğer eşyalara el koymasıyla tansiyon yükseldi.
Katar'da bazı taraftarların, Ahmed Bin Ali Stadyumu'nda Galler'e karşı oynanan maça, devrim öncesi İran bayraklarını sokmaları stadyum güvenliği tarafından engellendi.
Hükümet yanlısı İranlı taraftarlar bu bayrakları taşıyan kişilerin ellerinden bayrakları alırken, ülkeyi saran protesto hareketinin sloganı olan "Kadın, Hayat, Özgürlük" yazılı tişört giyen taraftarlara hakaretler yağdırdı.
İngiltere'ye karşı oynadıkları ilk maçın aksine, İranlı oyuncular maçtan önce stadyumdaki bazı taraftarların ıslık çalmasına ve yuhalamasına rağmen milli marşlarını söylediler.
Gözler, İran'ı haftalardır kasıp kavuran ülke çapındaki protestolarla ilgili herhangi bir açıklama veya bir jest yapması için milli takımda.
Stadyumun dışında "Kadın, Yaşam, Özgürlük" diye bağıran taraftarlar ile "İslam Cumhuriyeti!" diye bağıran taraftarlar arasında gerilim yaşandı.
Stadyum dışında yabancı medyaya protestolar hakkında röportaj veren üç farklı kadının etrafını saran erkek grupları, öfkeyle "İran İslam Cumhuriyeti!" sloganları atarak yayınları engelledi.
Birçok kadın taraftar, İran hükümeti taraftarlarının kendilerine Farsça bağırmaları ve telefonlarıyla yakından çekim yapmaları nedeniyle sarsılmış görünüyordu.
İran'ın 2-0'lık zaferinden sonra İranlı taraftarlar çılgınca ulusal bayraklarını sallayarak stadyumdan dışarı aktı.
16 Eylül'de ahlak polisinin nezaretinde ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin fotoğraflarını taşıyan ve Amini'yi anan bir grup protestocunun seslerinin bastırmak için "Zafer!" diye bağırarak tezahüratlarda bulundular.
Diğer İranlı taraftarlar gibi hükümetin misillemesi korkusuyla soyadını vermeyi reddeden Meryem adlı 35 yaşındaki bir kadın, bağırıp, etrafını saran kişiler onu kayda alınca ağlamaya başladı. Meryem’in yüzünde "Kadın Yaşam Özgürlük" yazılıydı.
Meryem ve arkadaşları, İranlı yetkilileri eleştiren ve hükümet aleyhine propaganda yapmakla suçlanarak dün İran'da tutuklanan, İranlı eski futbolcu Voria Ghafouri'nin adının yazılı olduğu şapkalar takmışlardı. Meryem, İran hükümeti destekçilerinin şapkaları başlarından aldıklarını söyledi.
Kürt olan Ghafouri, İran'ın 2018 Dünya Kupası takımının yıldız futbolcularındandı; ancak bu yıl Katar’daki Dünya Kupası’nda milli takım kadrosunda yer almadı.
Soyadını vermeyi reddeden 40 yaşındaki İran taraftarı Mustafa, "Maçın bu hafta çok politize olduğu açık. Aynı ülkeden birbirinden nefret eden insanlar görebilirsiniz. Voria'nın tutuklanmasının İran'daki toplumu da çok etkilediğini düşünüyorum" dedi.
İran'daki öfkeli protestocular, toplumsal ve siyasi baskıya ve devlet tarafından kadınlar için zorunlu kılınan başörtüsüne karşı öfkelerini dile getiriyorlar.
Gösteriler kısa sürede İslam Cumhuriyeti'nin yıkılması çağrılarına dönüştü. İran İnsan Hakları Aktivistleri grubuna göre, protestoların patlak vermesinden bu yana en az 419 kişi öldü.
Yaşanan kargaşa, İran'ın Dünya Kupası kampanyasının başlamasına gölge düşürdü. Hafta başında İngiltere ile oynanan açılış maçı, hükümet karşıtı taraftarların tribünlerde pankartlar ve sloganlar eşliğindeki protestolarına sahne oldu.
İran'ın 6-2 mağlup olduğu maç öncesi milli marşları çalınan oyuncular marşa eşlik etmemiş ve atılan iki golü kutlamamıştı. Bugünse oyuncular milli marşa eşlik etti ve Galler'e karşı iki gol atmalarını çılgınca kutladılar.
Maçtan sonra İran devlet televizyonu vatansever şarkılar ve ülke genelinde tezahürat yapan insanların görüntülerini yayınladı.