Erişilebilirlik

Dini Karikatürler Nasıl Yorumlanmalı?


Dini Karikatürler Nasıl Yorumlanmalı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun yazar-çizer kadrosu, Hz. Muhammed karikatürünün yer aldığı derginin son sayısını savunan açıklamalar yaptı. Ancak çok sayıda Müslüman, karikatürün dini inançlarını rencide eder nitelikte olduğu görüşünde

Charlie Hebdo’nun son sayısında yer alan Hz. Muhammed karikatürünün çizeri Renald Luzier, Salı günü düzenlenen basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamadı.

Renald Luzier: ”Çizdiğim karaktere bakıp ağladım. Sayfanın üzerine ‘Herşey Affedildi’ yazdım. Yine ağlamaya başladım. Bu karikatür kapak oldu.”

Charlie Hebdo’nun sık sık Hz. Muhammed’in karikatürlerine yer vermesine öfkelenen iki silahlı saldırgan, derginin Paris’teki bürosuna düzenledikleri baskında beşi karikatürist 12 kişiyi öldürdü.

Saldırı sonrasında dergiye destek yağdı. Tüm dünyada çok sayıda dayanışma yürüyüşü gerçekleştirildi.

Karikatürler birçokları için ifade özgürlüğünün simgesi haline gelse de Hz Muhammed’in resmedilmesini yasak sayan Müslümanlar için konu çok daha karmaşık.

Zeynep Chaudry Amerika-İslam İlişkileri Konseyi Sözcüsü:

”Karikatürler bizi çok rahatsız ediyor. Konu artık ifade özgürlüğü olmaktan çıktı. Ancak basın organları karikatürleri yayınlamadıkları takdirde teröristlerin galip geleceğine inanıyor.”

Danimarkalı eski siyasetçi Nasır Kadir, 2006’da Danimarka’da bir gazetede Hz Muhammed karikatürlerinin yayınlanması üzerine bazı Müslüman ülkelerde ayaklanmalar yaşandığını hatırlatıyor.

Nasır Kadir: ”Karikatürlere karşı çıkabilirsiniz. Ancak şiddete başvuramazsınız. Bu konudaki görüşüm değişmedi. Karikatürleri beğenmiyorsanuz bakmazsınız.”

Tartışmalar, küresel çapta büyük ilgi gören Charlie Hebdo çizerlerini engellemedi. Her hafta 60 bin adet basılan derginin son sayısı üç milyon kopya basıldı.

XS
SM
MD
LG