Erişilebilirlik

DHKP/C Operasyonunda Avukatlar Gözaltında


Barış umutlarının, toplumsal uzlaşının son yıllarda en yüksek mertebelere ulaştığı bir dönemde Türkiye, bu sabah yeni bir gözaltı dalgasına gözünü açtı. Emniyet birimleri, Türkiye genelinde başlattığı operasyonda şu ana dek 85 kişiyi gözaltına aldı. Polisten gelen bilgilere göre, yasadışı DHKP-C’ye yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında 16 avukat ve muhalif müzik grubu Grup Yorum üyeleri de var.

Gözaltıların duyulmasının ardından İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu önünde toplandı. Daha sonra ÇHD’nin çağrısıyla avukatlar, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde buluşarak “savunmaya karşı polis terörü devam ediyor” yazılı pankart taşıyarak bir basın açıklaması yaptılar.

Gözaltılara tepki gösteren avukatlardan Behiç Aşçı Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Şaşırmadık, üzülmedik ama öfkemiz arttı. Bu operasyon avukatlara değil hukuka yapılmış bir operasyondur. Türkiye’nin barışa olan inancını da pekiştirmediğini de söyleyebilirim” dedi.

CHP milletvekili Melda Onur’dan operasyona tepki

Çağlayan’da eyleme destek veren tek siyasetçi CHP İstanbul milletvekili Melda Onur’du. Gözaltına alınan avukatların mağdurların, ezilenlerin avukatı olduğunu söyleyen Onur, Amerika’nın Sesi’yle yaptığı söyleşide “yaşananlar umut kırıcı, sabahın köründe yapılan bu operasyonları tasvip etmek mümkün değil. Gözaltına alınmak için Türkiye’ye dönmesi beklenen ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile daha geçen gün Siirt’te kadın cinayetleri konusunda birlikteydik. Bu avukatlar her türlü hak ihlaline karşı çoğu zaman ücret dahi almadan dahil olan isimlerdi” diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından hep birlikte Çağlayan Adliyesi’ne bir kilometre mesafede olan Halkın Hukuk Bürosu’nun bulunduğu binaya kadar yürüdü. Binanın önüne gelindiğinde Çevik Kuvvet polisleri, kortejin yolunu kesti. Polislerin, gaz maskeleri ve kask giymesi müdahale olacağı endişesi yaratsa da kortejin polis barikatını aşmaya çalışmamasıyla herhangi bir arbede yaşanmadı. Bu sırada büronun camından bazı avukatların korteje seslendikleri görülürken kortejdekiler de onlara el sallayarak destek verdi.

Grevdeki işçiler de avukatlara destek verdi

Bu sırada yaklaşık bir yıldır grevde olan Hey Tekstil işçileri de gözaltında olan avukatları Taylan Tanay’a destek vermek için bina önüne geldi.

Grevdeki işçilerden Zeynep Gültekin, “Bizim en zor dönemimizde yanımızda olan avukatlarımıza sahip çıkmak için buraya geldik. Bu adaletsizliğe sessiz kalamazdık” dedi.

Kalabalık daha sonra yeniden Beyoğlu’nda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği önünde buluştu. Gözaltındaki avukatlara destek vermek için ÇHD’nin önüne gelen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın önce binaya girmesine izin verilmedi.

İstanbul Barosu Başkanı: Olayın takipçisi olacağız

Kısa bir süre sonra savcının talimatıyla içeri giren Kocasakal, yaptığı basın açıklamasında gözaltılar sırasında ciddi hukuksuzluk yapıldığını dile getirdi.

İstanbul Barosu Başkanı, “Baro temsilcisi ve savcı gelmeden polisler avukatların kapılarını kırarak içeri girmişler. Bunlar vahim gerçeklerdir ve maalesef ileri demokrasiyle bağdaşmıyor. Biz İstanbul Barosu olarak meslektaşlarımızın haklarını savunacağız, baskılar Baro’yu yıldıramaz” dedi.

ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında yakalama kararı var

ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay ile üye avukatlar Güray Dağ, Gülvin Aydın, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir, Güçlü Sevimli ve Efkan Bolaç şu an gözaltında olan isimler arasında yer alıyor. Lübnan’da bulunan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi avukat Oya Aslan ise Türkiye’ye döndüklerinde gözaltına alınacak.

ÇHD’nin öne çıktığı davalar

Gözaltına alınan ÇHD avukatları, kamuoyunun çok yakından bildiği birçok davada müdahil olmuşlardı. Bu davalar arasında Nijeryalı Festus Okey, gözaltında işkenceyle öldürülen Engin Çeber, gözaltında kaybedilen Ali-Ayhan Efeoğlu kardeşlerin davalarıyla 19 Aralık 2000’de gerçekleştirilen Hayata Dönüş Operasyonu da var.
XS
SM
MD
LG