Erişilebilirlik

Deprem Bölgesindeki 3 İlde Eğitime Yeniden Başlandı


GAZİANTEP - Merkezi Kahramanmaraş olan depremler sonrasında ara verilen eğitim 35 günün ardından 3 ilde bu sabah itibarıyla yeniden başladı. Çocuklarını okula gönderen veliler tedirgin ancak normalleşme için yüz yüze eğitimi destekliyor.

6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam etmiş ve 10 ilde eğitime ara verilmişti. 1 Mart itibariyle Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa’da eğitim yeniden başlarken, bu sabah itibariyle de Gaziantep, Osmaniye ve Adana’da ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda ders zili çaldı.

Deprem nedeniyle yerle bir olan on binlerce yapı arasında okulların da yer aldığı Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş’ta ise eğitime 27 Mart’ta başlanması bekleniyor.

VOA Türkçe’ye konuşan ailelerin büyük çoğunluğu artçı sarsıntılar nedeniyle çocuklarını okula gönderdikleri için kaygılı olsa da çocukların deprem travmasından bir an önce kurtularak normal hayata adapte olmaları için yüz yüze eğitimin başlamasından yana.

Eğitim-Sen, depreme karşı güvenli olan okullarda bir an önce eğitimin başlaması gerektiğine vurgu yaparken, bazı aileler ise kaygılarından dolayı çocuklarını okula göndermedi.

Eğitim-Sen: “Normalleşme süreci için okullarda eğitime geçilmeli’’

Çocukların ve ailelerin normale dönmeleri açısından eğitimin bir an önce başlaması için sendikanın bakanlık yetkilileriyle görüştüklerini ifade eden Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, şunları söyledi:

“Bakanlıktan talebimiz ilk haftalarda derslerin 30 dakika olması ve ders sayısının düşürülmesiydi. Bu alışma süreci açısından olumlu olacaktı. Ancak bu talebimiz karşılanmadı. Antep’te okullarda incelemeler yapıldı, hasarlı olan okulların öğrencileri başka okullara taşındı. İkili okullarda dersler 30 dakikaya düşürüldü ama tam gün olanlarda düşürülmedi. Şu anda Antep’teki okullardaki gözlemlerimizde devam zorunluluğu olmamasına rağmen derslere katılımın yüzde 90’ın üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu da çocukların okulu özledikleri ve ailelerin de bu durumu desteklediğini gösteriyor."

“Kaygılıyız ama çocuklarımız okula giderek deprem psikolojisini atlatabilir’’

İlkokul 1. sınıfa giden çocuğunu okula bırakan Nefise Kılıç isimli veli, artçı sarsıntılar nedeniyle kaygılarının devam ettiğini ifade ederek, “Evlerimizde halen rahat uyuyamıyoruz, çocuğu okula bırakırken de haliyle kaygılarımız var. Çocuğum zaten kaygılarını, korkularını belirtiyor ama bir yandan da bir an önce arkadaşlarıyla buluşup okula gitmek istiyor. Bence çevrimiçi ders yerine yüz yüze ders her şeye rağmen daha iyi olur. En azından çocukların bu süreci atlatması için daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

“Küçük bir sarsıntıda panikleyen çocuklar birbirini ezebilir’’

Deprem sonrası ilk kez dün gece kendi evlerinde uyuyabildiğini anlatan Faruk Koç ise, 2. sınıfa giden kızını kaygılarından dolayı okula göndermediğini ifade etti.

Koç, “Bana göre tatilin yaza kadar uzatılması gerekirdi. Artçılar devam ediyor, farklı şehirlerde kalan aileler var. Herhangi bir basit sarsıntıda bile küçük çocuklar panik olup birbirini ezebilir. Üniversiteler bile çevrimiçi eğitime geçerken, ilköğretimin alelacele açılması bence yanlış’’ diye konuştu.

Korkularından dolayı çocuğunu ilk gün için okula göndermeyen depremzede velilerden biri de Gamze Kurt. Yüz yüze eğitime geçilmesini doğru bulan Kurt, “Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Çevrimiçi eğitimin faydalı olacağını düşünmüyorum. Pandemi dönemindeki olumsuz sonuçlarına hepimiz şahit olduk. Ben dün akşam çocuklarımla konuştum, tedirgin olduklarını görünce ilk gün için göndermedim ama sonraki günlerde göndermeyi düşünüyorum’’ dedi.

Öte yandan depremin yaşandığı kentlerde evleri hasarsız ya da az hasarlı olmasına rağmen kaygılarından dolayı evlerine dönemeyen birçok vatandaş çadırda kalmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG