Erişilebilirlik

Suriye’nin fiili lideri Ahmed el-Şara: “Seçimlerin yapılması dört yılı bulabilir”


Suriye’nin fiili lideri Ahmed el-Şaraa Suriye’de seçimlerin yapılmasının dört yıl sürebileceğini belirtti. Bu, Beşar Esat’ın devrilmesinin ardından el-Şaraa’nın olası bir seçim takvimi hakkında yaptığı ilk yorum oldu.  
Suriye’nin fiili lideri Ahmed el-Şaraa Suriye’de seçimlerin yapılmasının dört yıl sürebileceğini belirtti. Bu, Beşar Esat’ın devrilmesinin ardından el-Şaraa’nın olası bir seçim takvimi hakkında yaptığı ilk yorum oldu.  

Suriye’nin fiili lideri Ahmed el-Şara Suriye’de seçimlerin yapılmasının dört yıl sürebileceğini belirtti. Bu, Beşar Esat’ın devrilmesinin ardından el-Şara’nın olası bir seçim takvimi hakkında yaptığı ilk yorum oldu.

Ahmed el-Şara Suudi devlet televizyonu El Arabiya’ya verdiği röportajda, yeni bir anayasa hazırlanmasının üç yıl sürebileceğini söyledi. Ayrıca Suriye halkının köklü değişiklikleri görmesinin yaklaşık bir yıl alacağını kaydetti.

8 Aralık’ta Esat’ı deviren Heyet Tahrir el-Şam grubunun lideri Ahmed el-Şara’nın bu açıklamaları, Şam’daki yeni hükümetin, komşularını İslamcı militanlık köklerinden uzaklaştığı konusunda güvence verme çabasında olduğu bir döneme rastladı.

Grubun Suriye’de hızla ilerlemesi 13 yıllık iç savaşı sonlandırdı ancak daha önce Esat ailesinin otoriter yönetimiyle birbirine bağlı olan çok etnikli bir ülkenin geleceği hakkında pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin potansiyel olarak birbiriyle çelişen çıkarlarının bulunduğu Suriye’de geleceğe ilişkin durum belirsizliğini koruyor.

Batılı güçler, Esat ailesinin yönetiminin son bulmasını genellikle memnuniyetle karşıladı, ancak grubun sert bir İslam yönetimi dayatıp dayatmayacağı ya da esneklik gösterip demokratik bir yönetime doğru ilerleyip ilerlemeyeceği hala belirsiz.

Ahmed el- Şara, Heyet Tahrir el-Şam’ın, bir ulusal diyalog konferansında dağılacağını söyledi.

Grup geçmişte bir dönem IŞİD ve El-Kaide ile ilişkilendirilmişti, ancak Heyet Tahrir el-Şam her iki grubu da reddederek kendisini ılımlı bir güç olarak yeniden konumlandırmayı hedefliyor.

Heyet Tahrir el-Şam, yeni yönetimin İslamcı bir hükümet dayatabileceğinden korkan azınlık gruplarını koruma sözü verdi ve mezhepsel çatışmaları kışkırtmaya yönelik girişimlere karşı da uyarıda bulundu.

Ahmed el-Şara röportajda, Suriye’nin Rusya ile stratejik çıkarları paylaştığını ve Rusya’nın uzun süredir Esat’ın yakın müttefiki olduğunu belirtti. Rusya, Suriye’de askeri üsler bulunduruyor ve Şara, hükümetinin daha önce verdiği uzlaşmacı mesajları yineledi.

Şaraa, bu ay başlarında Suriye’nin Rusya ile ilişkilerinin ortak çıkarlara hizmet etmesi gerektiğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın askeri üslerinin statüsünün, Şam’daki yeni yönetimle müzakere edileceğini söylemişti.

Ahmed el-Şara, ABD’de başkan seçilen Donald Trump yönetiminin Suriye’ye uygulanan yaptırımları kaldırmasını umduğunu ifade etti.

Bu ay Şam’ı ziyaret eden üst düzey ABD’li diplomatlar Şara’nın pragmatik bir izlenim bıraktığını ve Washington’un HTŞ lideri için daha önce konulan 10 milyon dolarlık ödülün kaldırılmasına karar verdiğini belirtmişti.

Forum

XS
SM
MD
LG