Erişilebilirlik

AfD iktidara gelirse Almanya Mark’a dönecek


Almanya'da sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD), 23 Şubat 2025'te yapılacak erken seçimde iktidara gelmesi halinde Euro yerine Alman Markı'na geri dönmeyi planlıyor. Ülkede tahminlere göre 12 milyar Mark hala dolaşımda bulunuyor.
Almanya'da sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD), 23 Şubat 2025'te yapılacak erken seçimde iktidara gelmesi halinde Euro yerine Alman Markı'na geri dönmeyi planlıyor. Ülkede tahminlere göre 12 milyar Mark hala dolaşımda bulunuyor.

Almanya'da sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD), 23 Şubat 2025'te yapılacak erken seçimde iktidara gelmesi halinde Euro yerine Alman Markı'na geri dönmeyi planlıyor.

AfD'den yapılan açıklamaya göre, 11-12 Ocak 2025 tarihlerinde yapılacak seçim kurultayı için hazırlanan taslak program delegelere gönderildi.

Taslakta, AfD'nin iktidara gelmesi durumunda Avrupa Birliği'nden çıkılacağı ve Euro'nun yerine Alman Markı'nın kullanılacağı ifade ediliyor.

"Stabil bir ulusal para birimine dönüşüm elbette ek maliyetler doğuracak, ancak bu maliyetler Euro sisteminde kalmanın uzun vadeli maliyetlerinden daha düşük olacak" değerlendirmesi yapılan taslakta, Euro'nun ulusal para birimi Mark'la paralel bir para birimi olarak kullanılmaya devam edileceği de belirtiliyor.

Partinin önerisine göre, Almanya, Avrupa Birliği üyeliğini sona erdirerek "Vatanlar Avrupası" adı verilen, sadece ortak pazarın bulunduğu bir ekonomik topluluk kurmayı planlıyor.

AB’den olası çıkışın maliyeti ne olur?

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), AfD’nin önerdiği gibi Euro’dan Mark’a dönüş ve AB’den çıkışın Almanya ekonomisine etkilerini incelediği bir rapor yayımladı.

Çalışmaya göre, bu süreç Almanya’ya beş yıl içinde 690 milyar Euro'ya mal olacak ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılası yüzde 5,6 oranında küçülecek.

Ayrıca, istihdamda ciddi kayıplara yol açarak 2,5 milyon iş yerinin kapanmasına sebep olacak.

22 yıl sonra 12 milyar Alman Markı dolaşımda

Almanya, 2002 yılında Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’ya geçiş yaptı. Bu süreçle birlikte, Alman halkının büyük çoğunluğu ellerindeki eski Alman Marklarını Euro ile değiştirdi.

Ancak, Almanya Merkez Bankası (Deutsche Bundesbank) verilerine göre, hala 12,3 milyar Alman Markı dolaşımda bulunuyor.

Yüzbinlerce, hatta milyonlarca kişinin eski paralarını dönüştürmeyi unuttuğu veya sakladığı tahmin ediliyor.

Euro’ya geçişin ardından eski marklar piyasa değerini kaybetmiş olsa da, bu paralar şu anda da geçerli ve istenildiği zaman Euro’ya dönüştürülebiliyor.

Alman Markı ile Euro arasındaki dönüşüm oranı 1 Euro = 1,95583 Mark olarak belirlenmişti. Bu oran hala geçerli.

Yani, eski marklar, sahipleri tarafından istendiği zaman Bundesbank’a götürülüp Euro’ya çevrilebiliyor. Ayrıca, bu dönüşüm için herhangi bir zaman sınırlaması da bulunmuyor.

Avrupa’daki diğer ülkelerde eski para birimlerinin dönüşümü için son tarihler belirlenmişken, Almanya’daki esneklik devam ediyor. Bu durum, eski Alman marklarını saklayanlar için büyük bir avantaj sağlıyor.

2023 yılı itibarıyla, 90 bin kişi eski marklarını Euro’ya çevirerek toplamda 53 milyon D-Mark’tan fazla para takas etti.

Bundesbank uzmanlarına göre, Almanya’daki eski markların büyük bir kısmı insanların unutkanlıklarından dolayı "yastık altında" saklanıyor.

Çekmecelerde, kitaplar arasında, kömürlüklerde ya da bahçelerde saklanmış marklar, genellikle mirasçılar tarafından tesadüfen bulunuyor.

Yakınlarının vefatının ardından evlerini temizleyen ya da boşaltan kişiler eski paralarla karşılaşıyor.

Örneğin, bu yılın başında bir kişi miras kalan evini satıp borçlarını ödemek isterken, evi boşaltırken alışveriş torbası içinde yaklaşık 3,5 milyon Alman Markı bulmuştu. Bu parayla borçlarını ödeyen kişi, evini satmaktan vazgeçip borçlarını kapatarak sürpriz bir servet elde etti.

Bundesbank’a teslim edilen eski Alman markları ise hemen dönüşüm sürecine giriyor.

Banknotlar küçük parçalara kesilirken, madeni paralar ayrıştırılarak Almanya’daki beş farklı darphaneye gönderiliyor. Burada madeni paralar hurda metal olarak işleniyor ve geri dönüşüm sürecine sokuluyor.

Bu süreç, hem çevre dostu bir yaklaşım hem de eski paraların ekonomiye yeniden kazandırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG