Erişilebilirlik

Demokrat valiler Biden’a destek verirken Trump cephesi Başkan Yardımcısı Harris’i hedef alıyor


Tartışma programındaki performansının ardından yarıştan çekilmesine yönelik bazı çağrılarla karşı karşıya kalan Başkan Biden’a Demokrat valilerden destek geldi. Demokrat Başkan Biden bir radyo röportajında ''Sahnedeki 90 dakika 3,5 yılda yaptıklarımı silmez" dedi.
Tartışma programındaki performansının ardından yarıştan çekilmesine yönelik bazı çağrılarla karşı karşıya kalan Başkan Biden’a Demokrat valilerden destek geldi. Demokrat Başkan Biden bir radyo röportajında ''Sahnedeki 90 dakika 3,5 yılda yaptıklarımı silmez" dedi.

Tartışma programındaki performansının ardından yarıştan çekilmesi çağrılarıyla karşı karşıya olan Başkan Biden’a Demokrat Partili valilerden destek geldi. Bazı Demokrat Kongre üyeleri Biden’ın çekilmeyi tercih etmesi halinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in en iyi seçenek olduğu görüşünde olduklarına ilişkin sinyal veriyor.

Başkan Joe Biden Çarşamba akşam saatlerinde Beyaz Saray’da basına kapalı toplantıda 20’den fazla Demokrat Partili vali ile biraraya geldi. Maryland, Minnesota ve New York valileri görüşmeden sonra Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, “Hiçbirimiz Perşembe gecesinin kötü bir performans olduğunu inkar etmiyoruz. Ancak bu inandığımız şeyi etkilemiyor: O da Başkan Biden’ın verdiği sözleri yerine getirdiği” diye konuştu.

Biden’ın tartışma programı performansının hemen ardından Demokrat başkana güçlü şekilde arka çıkan ancak çekilmesi halinde olası adaylar arasında adı geçen California Valisi Gavin Newsom ise CNN’e yaptığı açıklamada, “Başkan Biden kararlı. Ben de. Joe Biden bizi kolladı ve şimdi bizim onu kollamamızın zamanı” dedi.

Olası adaylar arasında adı geçen bir diğer isim olan Michigan Valisi Gretchen Whitmer ise sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “Adayımız Joe Biden. Kazanmak için yarışta ve ben de onu destekliyorum” diye yazdı.

Biden’ın seçim kampanyasından Demokrat Partili valilerle yapılan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Kasım ayında sandıkta Donald Trump’ın oluşturduğu varoluşsal tehdidi yenilgiye uğratma konusundaki kararlılığını yineledi ve Demokrat valilerin tavsiyelerine ve uzman görüşlerine başvurdu” denildi.

“Tüm katılımcılar Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris’in Kasım ayında Donald Trump’ı yenilgiye uğratmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya yönelik kararlılıklarını tekrarladı” ifadeleri kullanıldı.

Demokrat valiler Biden’a destek verirken Trump cephesi Başkan Yardımcısı Harris’i hedef alıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00

Biden: "Başkanlık makamına bilgelik ve karaktere sahip biri gerekiyor"

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yayınlanan bir radyo röportajında seçimin sonuçları bakımından kritik olacağına vurgulayarak, "Risk yüksek. Demokrasi, özgürlük, ekonomi. Hepsi tehlikede" dedi.

Biden, "Başkanlık dünyadaki en güçlü makam. Bu makama bilgeliği ve karakteri olan birisi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Biden bir başka radyo röportajında tartışma programı gecesindeki performansına ilişkin "Kötü bir geceydi. Ancak sahnedeki 90 dakika 3,5 yılda yaptıklarımı silmez" dedi.

ABD Başkanı Biden Cuma günü Wisconsin'da kampanya etkinliğinde olacak ve ABC kanalına bir röportaj verecek. Bu Biden'ın tartışma programı performansından bu yanaki ilk röportajı olacak.

Başkan Biden hem Demokrat Partili valiler hem de kampanya ekibiyle yaptığı görüşmelerde yarıştan çekilmeyeceğini söyledi.

Bazı Demokratlar Kamala Harris’e desteği işaret ediyor

Bazı Demokrat Kongre üyeleri ise Biden’ın yarıştan çekilmesi halinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in en iyi seçenek olacağı görüşünde olduklarının sinyalini veriyor.

CNN’in haberine göre Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın lideri olan Hakeem Jeffries bu isimlerden biri.

Biden’a yakın olduğu bilinen ve 2020 seçimindeki zaferinde önemli rol oynayan Demokrat Kongre üyesi James Clyburn de Biden’ın çekilmesi halinde Kamala Harris’e destek vereceğini belirtmişti.

Başkan Biden’ın Çarşamba günü telefonda görüştüğü Demokrat Partili Kongre üyeleri arasında Clyburn de vardı.

Biden’ın yarıştan çekilmesi gerektiği yönünde açık şekilde görüş beyan eden ilk Demokrat Partili Kongre üyesi Lloyd Doggett’in açıklamasının ardından Salı günü CBS’e konuşan Kamala Harris, “Adayımız Joe Biden. Trump’ı bir kez yendik ve yine yeneceğiz” demişti.

Trump cephesinde ne oluyor?

Demokrat Biden’ın Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ise haftasonunda sosyal medyadan yaptığı bazı paylaşımlardan sonra bu hafta içinde genel olarak sessizliğini koruyor.

Trump’ın bu hafta ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz resmi tatili sebebiyle programında herhangi bir resmi etkinlik görünmüyor.

Trump’ın sosyal medya ve çeşitli internet sitelerinde golf arabasında çekilen ve haber sitesi Daily Beast’in ulaştığı bir görüntüsü yer aldı.

Tam olarak hangi gün çekildiği bilinmeyen görüntüde CNN’de 27 Haziran’da yapılan tartışma programında Biden’a karşı sergilediği performanstan övgüyle söz eden Donald Trump, Biden’ın çekilmesiyle ilgili tartışmalara değinirken Kamala Harris’i hedef aldı.

Reuters’a göre bu görüntü Trump’ın New Jersey’deki golf kulübünde çekildi.

AP’ye ismini vermemek koşuluyla konuşan ve Trump cephesinin stratejisiyle ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre, Biden’ın kampanyasının yoğun baskıyla karşı karşıya olduğunu gören Trump’ın ekibi, odağın Biden’da olmasından memnun.

Trump’ın seçim kampanyası sözcüsü Karoline Leavitt yaptığı yazılı açıklamada, “Trump tarafından elde edilen ivmeyi ilerletmeye, kazanmak için gereken parayı toplamaya ve tarihi bir zafere hazır şekilde sonbahara girmeye devam edeceğiz” dedi.

Trump’ın seçim kampanyasından üst düzey danışmanlar Chris LaCivita ve Susie Wiles, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Demokrat Parti’nin çöktüğünü iddia etti. Joe Biden’ın Beyaz Saray için uygun olmadığını savunan kampanya danışmanları Demokratlar ve medyayı “Amerikan halkından hakikatı gizlemekle” suçladı.

Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Komitesi (NRCC) Çarşamba günü yayınladığı reklam filminde Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i hedef alarak Demokrat Başkan Yardımcısı’nın ABD’nin güney sınırındaki “göçmen krizinin mimarı” olduğunu iddia etti.

Trump’ın kampanya sözcüsü Karoline Leavitt, Harris’in bugüne kadarki en kötü ve en zayıf başkan yardımcısı olduğunu ileri sürdü.

Kamala Harris’in kampanyası: “Başkan Yardımcısı Harris Başkan Biden’la yarışmaktan gurur duyuyor”

Biden-Harris kampanyası ise Donald Trump’ın 6 Ocak Kongre saldırısına giden sürece işaret ederek Cumhuriyetçi adayın Amerikan demokrasisi için tehlike olduğu mesajını vermeye devam ediyor.

Biden’ın seçim kampanyası, “Asıl kötü olan kadınların haklarını ellerinden almak, seçimi kaybedip şiddete başvuran kalabalığı Kongre’ye saldırmaya teşvik etmek, kadınlara saldırmak, vergi ödememek ve ekonomimizin başarısız olmasına uğraşmak” dedi.

Harris’in kampanya sözcüsü Rhyan Lake, adaylık tartışmalarına değinmeden yapılan açıklamada, “Başkan Yardımcısı Harris Başkan Biden’la yarışta olmaktan gurur duyuyor. Trump ve aşırıcı müttefikleri hangi yanlış saldırılarla onu hedef alırsa alsın, Harris Biden-Harris'in icraatlarını savunmaya devam edecek” dedi.

Başkan Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada sonuna kadar yarışta kalmaya devam edeceğini söylemiş; Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates Biden’ın yarıştan çekilmeyi değerlendirdiğine ilişkin haberleri yalanlamıştı.

AP ve Reuters’ın haberinden yararlanılmıştır.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

XS
SM
MD
LG