Erişilebilirlik

Demokrat Parti Biden'a sahip çıkıyor


Başkan Joe Biden, New Jersey'deki McGuire Hava Kuvvetleri Üssü'nde Air Force One'a binmek üzere ailesi birlikte yürürken telefonda konuşuyor- 29 Haziran 2024.
Başkan Joe Biden, New Jersey'deki McGuire Hava Kuvvetleri Üssü'nde Air Force One'a binmek üzere ailesi birlikte yürürken telefonda konuşuyor- 29 Haziran 2024.

Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri, ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi gerektiği çağrılarını reddederek Biden’ın arkasında duruyor.

81 yaşındaki Biden, geçen hafta Cumhuriyetçi Partili rakibi, eski Başkan Donald Trump karşısında sergilediği kopuk ve duraksayan performansı dolayısıyla eleştirilmişti.

CNN kanalında canlı yayınlanan 90 dakikalık tartışma programının ardından, Biden’ın adaylığını çekmesi çağrıları yapılmıştı. Biden programda, bazı cümlelerini tamamlamakta zorlanmış, hükümetin ulusal sağlık sigortası sistemi olan “Medicare’i yendik” demişti.

CBS-YouGov tarafından yapılan son bir anket, Amerikalıların yüzde 72’sinin Biden’ın “zihinsel ve bilişsel sağlığının başkan olarak görev yapmaya uygun olmadığını” düşündüğünü ortaya koydu. Üç hafta önce yapılan başka bir anketin sonucu, Biden’ın lehinde 7 puan daha fazla çıkmıştı. Ancak başkanlık yarışına ilişkin yapılan ulusal anketler, Biden ile Trump arasındaki rekabetin başa baş devam ettiğini ortaya koyuyor.

"Biden liderlik konusunda sorun yaşamayacaktır"

Georgia eyaletinin önde gelen gazetesi The Atlanta Journal-Constitution, "Talihsiz gerçek şu ki Biden, yarım yüzyıldır takdire şayan bir şekilde hizmet ettiği ulusun iyiliği için yarıştan çekilmeli" yorumuna yer verdi.

Georgia’nın Demokrat Senatörü Raphael Warnock ise bu yoruma karşı çıkarak NBC kanalına yaptığı açıklamada, "Kötü tartışmalar oluyor. Joe Biden'la birlikteyim ve onun Kasım ayında bitiş çizgisini geçmesini sağlamak bizim görevimiz” dedi.

Biden'ın önde gelen destekçilerinden Güney Carolina Temsilcisi Jim Clyburn de CNN'e yaptığı açıklamada, “Joe Biden'ın önümüzdeki dört yıl boyunca liderlik konusunda bir sorun yaşayacağına inanmıyorum çünkü son üç buçuk yıldır liderlik konusunda harika bir iş çıkardı. Her zaman gelecekteki davranışların en iyi öngörüsünün geçmiş performans olduğunu söylerim” diye konuştu.

Maryland Valisi Wes Moore da CBS'de yaptığı açıklamada, "Başkan da hepimiz gibi zor bir gece geçirdi" dedi ancak bu durumun onu 5 Kasım seçimlerinden çekilmeye zorlamaması gerektiğini söyledi. Moore, "Joe Biden kendisini bu yarıştan çekmeyecek, çekmemeli de” ifadesini kullandı.

Moore, çekilmenin yeni bir adayın seçileceği Ağustos ayındaki parti kongresinden önce haftalarca sürecek bir kaosa yol açacağını ve ulusal seçimin kaybedilmesine yol açacağını savundu.

Cumhuriyetçiler eleştirilerinde ısrarcı

Cumhuriyetçiler ise, Biden'ın performansına ilişkin yorum yapmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi Ulusal Komisyonu’nun eski başkanı ve bir zamanlar Trump'ın personel şefi olan Reince Priebus, "Joe Biden’ı tamamen dezavantajlı" olarak nitelendirdi.

ABC’de konuşan Priebus,”Bu kötü bir tartışma gecesi değil, tutarsız, neredeyse imkansız bir karmaşaydı” dedi.

Güney Carolina Cumhuriyetçisi Senatör Lindsey Graham da, CNN'de Başkan Biden hakkında,"O iyi bir adam. O başarısız bir Başkan. Tehlikeye atıldı. Buradaki hikaye bu. Dünyanın gördüğü buydu, uzlaşmacı bir Başkan” dedi.

Biden, haftasonunu New York ve New Jersey'deki kampanya bağış toplama etkinliklerinde geçirdikten sonra, uzun zamandır planlanan bir aile buluşması için Washington dışındaki Camp David'e gitti. Biden, yarıştan ayrılmayı planladığına dair hiçbir sinyal vermedi ve tam tersini dile getirdi.

Tartışmanın ertesi günü Biden destekçilerine şunları söyledi: ”Genç bir adam olmadığımı biliyorum. Eskisi kadar kolay yürümüyorum. Eskisi kadar düzgün konuşmuyorum. Eskisi kadar iyi tartışmıyorum ama ne bildiğimi biliyorum. Gerçeği nasıl söyleyeceğimi biliyorum.”

Biden, "tüm kalbimle ve ruhumla bunu yapabileceğime inanmasaydım ikinci bir dönem için aday olmazdım” diye ekledi.

ABD'de başkanlık seçimi 5 Kasım'da yapılacak.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG