Erişilebilirlik

Demokrat Parti’nin 5 Kasım seçimleri öncesinde başkan adayını değiştirmesi neden zor?


Başkan yardımcısı Harris, Biden'ın oy pusulasındaki ortağı. Ancak bu, Harris’in oy pusulasında Biden'ın yerine geçebileceği anlamına gelmiyor.
Başkan yardımcısı Harris, Biden'ın oy pusulasındaki ortağı. Ancak bu, Harris’in oy pusulasında Biden'ın yerine geçebileceği anlamına gelmiyor.

Başkan Joe Biden'ı, Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump karşısındaki tartışma performansı, kendi partisinden bazı Demokratlar’ın, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için adaylığını sorgulamaya başlamasına yol açtı.

Biden'ın kampanyasını sonlandırmaya istekli olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yok. Kendisi kenara çekilmeyi seçmediği sürece de Demokrat Parti’nin Biden’ın yerine başka bir adayı getirmesi neredeyse imkansız görünüyor. Peki bunun nedeni ne?

Delegeler Biden’a bağlı

Her eyalet başkanlık ön seçimini tamamladı. Demokrat Parti kuralları, Biden'ın ön seçimlerde kazandığı delegelerin, yarıştan çekildiğini söylemediği sürece partinin 19-22 Ağustos tarihlerinde Chicago’da yapılacak ulusal kurultayında kendisini desteklemeye devam etmelerini zorunlu kılıyor.

Biden, tartışma sahnesinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra Atlanta'daki destekçilerine "Devam edelim" diyerek adaylıktan çekilme niyetinin olmadığının işaretini verdi.

Biden'ın kampanya sözcüsü Lauren Hitt, Cuma günü yaptığı açıklamada daha da net konuştu ve "Elbette çekilmeyecek" dedi.

Ulusal kurultaylar ve kuralları siyasi partiler tarafından kontrol ediliyor. Demokratik Ulusal Komite, 19 Ağustos'ta kurultay başlamadan önce toplanarak işleyişin nasıl yürüyeceğini değiştirebilir.

Ancak Biden yeniden seçilmek için çalışmalarına devam etmek istediği sürece bu senaryo, olası görünmüyor.

Mevcut kurallara göre "ulusal kurultaya seçilen ve bir başkan adayına bağlılık gösteren delegeler, kendilerini seçenlerin duygularını tüm vicdanlarıyla yansıtmak durumunda."

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Biden’ın yerine geçebilir mi?

Başkan yardımcısı Harris, Biden'ın oy pusulasındaki ortağı. Ancak bu, Harris’in oy pusulasında Biden'ın yerine geçebileceği anlamına gelmiyor.

Aniden yarıştan ayrılmaya karar vermesi durumunda da Biden, Harris’in oy pusulasında kendisinin yerine geçmesine hükmedemiyor.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı Chicago'da düzenleniyor. Ancak parti, süreç yüz yüze başlamadan önce Biden'ı resmi olarak aday göstermek için sanal bir yoklama yapacağını duyurdu. Yoklama için ise kesin tarih henüz belirlenmedi.

Biden yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyasından vazgeçmeyi tercih ederse Kamala Harris, muhtemelen Biden’ın yerini almak isteyen diğer Demokrat adaylara katılabilir.

Ancak bu durum, muhtemelen Harris ve diğerlerinin kurultayda eyalet delegelerinin desteğini almak için lobi faaliyetlerinde bulunacağı bir senaryo yaratabilir.

Bu durum Demokrat Parti için en son 1960 yılında gerçekleşmiş, başkan adayı John F. Kennedy ve kendisine yardımcısı olarak seçtiği Lyndon B. Johnson, Los Angeles'ta düzenlenen parti kurultayında oy toplamak için yarışmıştı.

Diğer olası Demokrat Partili adaylar ne yapabilir?

Kamala Harris dışında, 2024'te Biden'ı desteklerken gelecekte kendileri de başkanlık için yarışmak isteyen isimler arasında California Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Illinois Valisi J. B. Pritzker ve California’dan Temsilciler Meclisi Üyesi Ro Khanna yer alıyor.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve Minnesota Senatörü Amy Klobuchar'ın yanısıra Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg dahil Biden'ın partinin 2020 başkanlık ön seçimlerinde geride bıraktığı diğer isimler de yeniden yarışa girmeyi deneyebilir.

Muhafazakar gruplar, Biden'ın yarıştan aniden ayrılması halinde ülke çapında davalar açarak, isminin oy pusulasında yer almasının hukuki olup olmadığını sorgulayacaklarını belirtmişti.

Ancak Demokratik Ulusal Komite'nin kural koyucu kolunun üyesi olan Brookings Enstitüsü uzmanı Elaine Kamarck, siyasi ön seçimleri yürüten partiler, ırkçı seçmen baskısı gibi anayasal haklarla çelişecek herhangi bir adım atmadıkları sürece, mahkemelerin siyasi ön seçimlerin dışında kaldığını söyledi.

Yönetim çalışmaları alanında kıdemli bir araştırmacı olan ve başkan adaylığı süreci hakkında kitap yazan Kamarck, tartışma programından önce verdiği bir söyleşide, "Bunun partinin yetki alanında olduğu anayasal olarak çok açık. Bir siyasi partiyi temsil etmesi için birini aday gösterme işi siyasi partinin işidir" demişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG