Erişilebilirlik

Camp David’de toplanan Biden’ın ailesi, Başkan’dan yarışta kalmasını ve mücadeleyi sürdürmesini istedi 


29 Haziran 2024 - Başkan Biden, eşi Jill ve torunları haftasonu Camp David'de buluştu.
29 Haziran 2024 - Başkan Biden, eşi Jill ve torunları haftasonu Camp David'de buluştu.

Associated Press haber ajansı, dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Başkan Joe Biden'ın ailesinin Camp David'de toplandığını, Başkan’ı seçim yarışında kalmaya ve geçen haftaki tartışma programında sergilediği düşük performansına rağmen mücadeleye devam etmeye teşvik ettiğini bildirdi. Habere göre Biden ailesinin bazı fertleri, Biden yönetimi yetkililerinin Başkan’ı tartışma programına hazırlama tarzını eleştirdi.

Biden Pazar gününü First Lady Jill Biden, çocukları ve torunlarıyla birlikte inzivaya çekilerek geçirdi. Camp David’deki bu buluşma, yaklaşan Demokrat Parti Ulusal Kurultayı için ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz ile çekim yapmak üzere önceden planlanmıştı.

Ancak bu buluşma aynı zamanda Perşembe günkü tartışma programında Biden’ın sergilediği düşük performansın ardından Demokrat Parti içinde patlak veren kaygıların nasıl giderileceğine yönelik fikir alışverişi yapılmasını amaçlıyordu.

Biden ailesi, Başkan’ın Donald Trump karşısında kötü bir performans sergilediğinin farkında olsa da, Cumhuriyetçiler’in muhtemel adayını yenebilecek en uygun kişi olduğunu düşünmeye devam ediyor. Ayrıca, iç tartışmalar hakkında kamuya açık konuşma yetkisi olmayan ve isimlerinin gizli kalması koşuluyla Associated Press'e bilgi veren kişilere göre aile, Biden’ın dört yıl daha başkanlık görevini yapabileceğine inanıyor.

Başkan Biden’ın seçim yarışında kalması konusunda en çok ses çıkaranlar arasında eşi Jill Biden ve oğlu Hunter var. Başkan Biden uzun zamandır hem eşine hem de oğluna akıl danışıyor ve tavsiyelerine başvuruyor. Her ikisi de Başkan'ın zor durumdayken pes etmemesi gerektiğine ve sadece tek bir kötü performans olarak niteledikleri tartışma programının etkilerini ardında bırakabileceğine inanıyor. Kaynaklara göre ailesi, kadrosunun Biden'ı tartışmaya hazırlama biçimini sorguladı ve daha iyi bir hazırlık yapılıp yapılamayacağını merak ettiklerini söyledi.

Demokratlar’ın yarışta kalıp kalmayacağını giderek daha fazla sorguladığı bu dönemde Biden kampanyası, Başkan’ın sesinin hırıltılı çıktığı, düşünce akışından koptuğu ve zaman zaman anlaşılması zor cevaplar verdiği tartışma programından sonraki günleri bağışçıları ve vekilleri Biden’ın yanında tutmak için çalışarak geçirdi.

Delege sürecinin bu noktasında, yeni bir Demokrat Parti başkan adayı olması için Biden'ın öncelikle yarıştan çekilmeye karar vermesi gerekiyor. Biden'ın sözünü en çok dinlediği eşi ve oğlu ise kendisine yarışta kalmasını söylüyor.

Tartışmadan önce bile, 81 yaşındaki Başkan Biden’ın yaşı seçmenler arasında kaygı yaratıyordu. Tartışma programı, halkın endişelerini seçim gününden önce pekiştirmiş gibi görünüyor. CNN, Biden-Trump tartışmasını 51 milyondan fazla kişinin izlediğini açıkladı.

Başkan ailesiyle Camp David’de biraraya gelirken, Demokrat Parti’nin önde gelen liderleri de Pazar günü Biden kampanyasına açık bir destek gösterisi yapmak için toplandı.

Biden’ın yakın müttefiklerinden Güney Carolina eyaleti Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi James Clyburn, "Joe Biden'ın önümüzdeki dört yıl boyunca liderlik etmekte bir sorunu olduğuna inanmıyorum. Mevcut siciliyle yarışmaya devam etmeli" dedi

Baptist papazı olan Georgia Senatörü Raphael Warnock da Biden'ın tartışma performansıyla ilgili yorum yaparken, "Keşke daha iyi bir vaaz verseydim dediğim birkaç Pazar günü oldu" dedi.

"Ama vaaz bittikten sonra, benim işim mesajı somutlaştırmak, hizmet ettiğim insanlara liderlik etmekti. Joe Biden'ın hayatı boyunca yaptığı da buydu" diyen Warnock'un bu sözleri, diğer destekçilerin Biden'ın kötü bir tartışma geçirdiği, ancak bir ömür boyu iyi bir yönetim sergilediği mesajının bir yankısıydı.

Warnock da Clyburn ve diğerleri gibi, Trump'ın tartışma sırasında gerçeği yansıtmayan çok sayıda açıklamasına değindi. Hem Biden hem de tartışmayı yöneten CNN moderatörlerinin teyit etmede yetersiz kaldığı bu açıklamaların bazıları, 6 Ocak 2021'de Trump destekçileri tarafından Kongre Binası'na yapılan saldırı, göç ve 2020 seçimlerinin sonucuyla ilgiliydi.

Senatör Warnock, Trump için "Ağzı ne zaman hareket etse yalan söylüyordu" dedi.

Ancak bazı Demokratlar arasında Biden'ın kampanyasının ve Demokrat Parti Ulusal Komitesi'nin tartışmanın etkisini yeterince ciddiye almadığına ilişkin endişeler var.

Senato'da Biden ile birlikte yirmi yıldan uzun süre görev yapan eski Iowa Senatörü Tom Harkin, tartışmayı "Biden'ın toparlanamayacağı bir felaket" olarak nitelendirdi.

Destekçilerine gönderdiği ve Associated Press’in incelediği bir e-postaya göre Harkin, önemli yarışlardaki Demokrat senatörlerin ve "belki de görev başındaki tüm Demokrat Partili senatörlerin Biden'a bir mektup yazarak delegeleri serbest bırakmasını ve kurultayın yeni bir aday seçebilmesi için kenara çekilmesini istemelerini" önerdi. Bu e-postaya ilk olarak Iowa'lı gazeteci Julie Gammack, Iowa Potluck adlı köşesinde atıfta bulunmuştu.

Harkin, "Bu tehlikeli bir dönem ve Joe Biden'ın egosundan ya da Başkan olarak kalma arzusundan daha önemli" dedi.

Maryland eyaletinden Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Jamie Raskin ise "partinin her kademesinde ne yapılması gerektiği konusunda çok dürüst, ciddi ve titiz görüşmeler yapıldığını" ifade etti.

Ancak Demokrat Parti Ulusal Kongresi (DNC) Başkanı Jaime Harrison ve Biden'ın kampanya yöneticisi Julie Chavez Rodriguez, Cumartesi öğleden sonra ülke çapında onlarca komite üyesiyle bir görüşme yaptı. Bu grup, partinin en etkili üyelerinden oluşuyor. Görüşmede ileriye dönük iyimser bir değerlendirme sunan Harrison ve Chavez Rodriguez, görüşmedeki diğer kişilerin soru sormasına fırsat vermedi.

Görüşmeye katılan ve çoğu isimlerinin açıklanmasını istemeyen çok sayıda komite üyesi, kendilerinden ciddi bir çıkmazı görmezden gelmelerinin istendiğini hissettiklerini anlattı.

Görüşmeye katılan Colorado eyaleti DNC üyesi Joe Salazar, "Durumu ele alırken söylenebilecek pek çok şey vardı. Ama gerçeklik algımızla oynadılar" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG