Erişilebilirlik

Davutoğlu Dini Azınlık Liderlerini Ağırladı


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Avrupa’da İslam karşıtlığının hızla arttığı bir dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hristiyan ve Musevi dinlerinin temsilcileriyle İstanbul’da öğle yemeğinde bir araya geldi. Dolmabahçe Sarayı'ndaki yemeğe Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı

Avrupa’da İslam karşıtlığının hızla arttığı bir dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hristiyan ve Musevi dinlerinin temsilcileriyle İstanbul’da öğle yemeğinde bir araya geldi.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemeğe Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Rum Ortodoks Patrik Vekili Peter Stefanos, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Reisi François Yakan, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, ve Ermeni Katolik Başpiskoposu Levan Zekiyan katıldı.

Davutoğlu’ndan Avrupa’da yükselen İslamofobi’ye tepki

Başbakan Davutoğlu basına kapalı yemek öncesi yaptığı konuşmada son dönemde Avrupa’da gittikçe yaygınlaşan İslam düşmanlığı ve ırkçılığı eleştirdi.

İstanbul’daki bu toplantıyla bütün dünyaya, hangi türden olursa olsun her tür ötekileştirme, baskı ve zulme karşı ortak bir mesaj verildiğini söyleyen Başbakan, ‘ister İslamofobi çerçevesinde olsun ki son zamanlarda yaygınlaştı, Avrupa'da camilere saldırılar hepimizin gündemindedir, ister antisemitizm şeklinde olsun ki o da çarpıcıdır. Kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı dolayısıyla dışlanmışsa, baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu insanlığın gelecek nesillere bırakacağı en güzel mirası olacak’ dedi.

Davutoğlu, İslamofobi’ye getirilecek eleştirel yaklaşımın aslında yalnız Müslümanlara yönelik ayrımcılığa değil tüm dini kimliklere yapılan ayrımcılığa karşı ses yükseltmek anlamına geleceğini belirtti.

‘Anadolu, İslam Hristiyanlık ve Musevilik izleriyle dolu’

Geçen hafta Musevilerin Hanuka Bayramı’nı tebrik ettiğini söyleyen Türkiye Başbakanı, iki Noel arası Mevlid Kandili’nin kutlandığı günde ‘yeni yılda yeni bir başlangıç için’ şiarıyla bu buluşmayı tertip ettiğini ifade etti.

Anadolu topraklarının hem Hristiyan geleneğinin hem de İslam geleneğinin çok sembolik merkezlerini barındırdığını söyleyen Davutoğlu, ‘hele Şanlıurfa'ya giderseniz, Şanlıurfa Hazreti İbrahim'le birlikte bütün etrafındaki İbrahimi geleneğin doğduğu ve orada hala her bir köşesinde kendi izini bıraktığı bir peygamberler şehridir. Ülkemizin neresine giderseniz gidin bu anlamda bu birlikteliği görürsünüz ve bu birlikteliğin getirdiği o manevi havayı hissedersiniz. Dolayısıyla ben bu sofrayı İbrahimi sofra olarak nitelendiriyorum’ diyerek Türkiye topraklarıyla Musevi inancı arasında da bağ kurmuş oldu.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki kurulan sofra çevresindeki tüm geleneklerin bu topraklarda azınlık olarak kabul etmeyen Davutoğlu, Türkiye’deki tüm dini ve etnik toplulukların büyük ailenin parçası olduğunu ifade etti.

Davutoğlu: Yurttaşlarımız arasında hiçbir zaman farklılık gözetmedik

Davutoğlu, ‘otantik kültür gelenekleri bağlamında, dini gelenekler bağlamında ülkemizin bütün renklerini barındıran bu tablo bizim için önemlidir. Diğer taraftan da eşit vatandaşlık ilkesi bağlamında da bu tablo önemlidir. Hiçbir zaman biz, yurttaşlarımız arasında yurttaşlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik, gözetmeyiz. Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için azizdir ve bütün dinlerde azizdir" diye konuştu.

Üç buçuk saat süren yemekte, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de bulundu.

XS
SM
MD
LG