ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıkladığı verilere göre, 14 Ocak haftasında ülkede görülen COVID-19 vakalarının yaklaşık yüzde 43’ü, Omicron’un XBB.1.5 olarak adlandırılan alt varyantı olarak tespit edildi.
Ocak ayının ilk haftasında da CDC, bu varyantın toplam vakaların yüzde 27,6’sını oluşturacağını tahmin etmiş, XBB.1.5’in görülme oranı tahminin de üzerine çıkarak yüzde 30 civarında olmuştu.
COVID-19’un Omicron varyantının alt varyantı olan XBB.1.5 bugüne kadar tespit edilen en hızlı bulaşan COVID-19 virüsü olarak biliniyor. Omicron’un iki farklı alt varyantının birleşiminden oluşan XBB.1.5, ilk olarak Ekim ayında görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de bu varyantın hızlı bulaşma özelliği nedeniyle COVID-19 vakalarını beklentilerin ötesinde tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar henüz XBB.1.5’in küresel bir dalgaya neden olup olmayacağının bilinmediğini ancak mevcut aşıların, ağır semptomlar, hastaneye yatış ve ölümler konusunda koruma sağladığını hatırlatıyor.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçen hafta Twitter hesabından paylaştığı mesajında, sözkonusu varyantın küresel olarak yayılmakta olduğunu ve 25’ten fazla ülkede tespit edildiğini belirtmişti.
ABD’de son 6 haftada artan vaka sayılarının da hızlı bulaşan XBB.1.5 alt varyantı kaynaklı olduğu düşünülüyor.
XBB.1.5 alt varyantı yaygınlık konusunda Omicron’un daha önce baskın olan BQ.1.1 ve BQ.1 varyantlarını çoktan geride bıraktı. CDC verilerine göre bu iki alt varyant bir hafta önce tüm vakaların yüzde 53,2’sini oluştururken son haftada bu oran yüzde 44,7’ye geriledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarılar
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, küresel olarak COVID-19 ve alt varyantlarının yayılmasının önlenmesi için bazı tavsiyelerde bulundu. Örgüt, hızlı antijen testleri negatif olan kişilerin izolasyondan çıkarılmalarını tavsiye etti.
WHO ayrıca COVID-19 tedavisinde NIRMATRELVIR-RITONAVIR ya da diğer adıyla PAXLOVID ilacının kullanılmasını tavsiye etmeye devam ettiğini açıkladı. Bunlarla birlikte, SOTROVIMAB AND CASIRIVIMAB-IMDEVIMAB ilaçlarının da COVID-19’a karşı kullanılabileceği belirtildi.
Örgüt ayrıca semptom görülen ancak test yapılmayan kişilerin 10 gün izolasyon sürecinde kalmalarını tavsiye etti.
Dünya Sağlık Örgütü, test yapılan ve test sonucu pozitif çıkan vakaların da 10 gün yerine 5 gün izolasyon sürecinde kalmalarının yeterli olacağını kaydetti.