Biden yönetiminin Çin’e yönelik çip kısıtlamalarını arttırmasının ardından Pekin, askeri ve iletişim teknolojisinde kullanılan bazı minerallerin ABD’ye ihraç edilmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, galyum, germanyum, antimon ve süper sert malzemelerin ABD’ye ihracatına izin verilmeyeceği belirtildi.
Ulusal güvenliğe ve çıkarların korunmasına atıfta bulunulan açıklamada, ABD'ye halihazırda gönderilen grafit ürünlerin son kullanımının daha sıkı bir şekilde gözden geçirileceği de kaydedildi.
Bu karar, Pekin’in geçen yılın başında ilan ettiği kritik minerallerin ihracatına yönelik mevcut sınırlamaları daha da katılaştırıyor.
Çin’in açıklaması, ABD’nin dün Çin’in yarı iletken endüstrisine yönelik üç yıl içindeki üçüncü baskını başlatması ve aralarında çip ekipmanı üreticisi Naura Technology’nin de bulunduğu 140 şirketin ihracatını durdurmasının ardından geldi.
Çin gümrük verilerine göre, ABD bir yıl önce bu mineraller için en büyük pazarlardan biri olmasına rağmen, bu yıl Ekim ayına kadar Çin'den ABD'ye işlenmiş ve işlenmemiş germanyum veya galyum sevkiyatı yapılmadı.
Galyum ve germanyum yarı iletkenlerde, germanyum ayrıca kızılötesi teknolojisinde, fiber optik kablolarda ve güneş pillerinde kullanılıyor.
Benzer şekilde, Pekin'in ihracatını sınırlama hamlesinin yürürlüğe girmesinin ardından Çin'in Ekim ayı toplam antimon ürünleri sevkiyatı Eylül ayına kıyasla yüzde 97 düştü.
Mühimmat, kızılötesi füzeler, nükleer silahlar ve gece görüş gözlüklerinin yanısıra piller ve fotovoltaik (güneşten elektrik elde etme yöntemi) ekipmanlarda da kullanılan antimonun dünya genelinde çıkarılan miktarının yüzde 48'i geçen yıl Çin'e aitti.
ABD, Çin'e son teknoloji ürünü çip imalat ekipmanlarının satışını engelleyecek
Biden yönetiminden Pazartesi günü yapılan açıklamada, Çin'e bir dizi yeni ihracat kontrolü getirileceği ve son teknoloji ürünü yarı iletken imalat ekipmanı ve yüksek bant genişliğine sahip bilgisayar belleği satışının kısıtlanacağı duyurulmuştu.
Yeni yasaklar, piyasadaki en hızlı ve en verimli çipler olan ve “gelişmiş düğüm” olarak bilinen yarı iletkenleri üretmek için kullanılan 24 farklı ekipman ve üç farklı yazılım aracının satışını kapsıyor.
Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından açıklanan ihracat kontrolleri, gelişmiş düğüm yarı iletkenlerin yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yüksek yoğunluklu uygulamalarda performanslarını en üst düzeye çıkarmak için gereken yüksek bant genişliğine sahip bellek ürünlerinin transferini de kısıtlıyor.
Aynı zamanda Biden yönetimi, çoğu Çin'in yerli yarı iletken üretim endüstrisinde yer alan 140 şirketi, ABD'li firma ve bireylerin iş yapmasının kısıtlandığı kuruluşlar listesine ekledi. Genel olarak, listede yer alan şirketlere belirli teknolojilerin ihraç edilmesi için federal hükümetten lisans alınması gerekiyor.
Askeri ilerlemenin engellenmesi
Son yaptırımlar özellikle Çin'in gelişmiş yarı iletkenleri kendi başına üretmesini engellemeyi amaçlıyor. Bunun nedeni, Çin'in daha sonra yapay zekayı yeni askeri donanıma ve gelişmiş sosyal kontrol araçlarına dahil edeceğinden duyulan endişe.
Bakanlığın yaptırımları duyurduğu açıklamada, “Gelişmiş yapay zeka modelleri savaş alanında hızlı müdahale senaryoları için kullanılabilir; siber silahlar veya kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer silahlar geliştirmenin önündeki engelleri azaltabilir, azınlıkları ve siyasi muhalifleri bastırmak ve gözetlemek için yüz ve ses tanımadan yararlanabilir” denildi.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo yaptığı açıklamada, “Bu eylem, Biden-Harris yönetiminin müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, Çin'in ulusal güvenliğimiz için risk oluşturan ileri teknolojilerin üretimini yerlileştirme kabiliyetini bozmaya yönelik hedefli yaklaşımının doruk noktası” dedi.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da aynı açıklamada “ABD, teknolojimizin düşmanlarımız tarafından ulusal güvenliğimizi tehdit edecek şekilde kullanılmasını önlemek için önemli adımlar attı” dedi.
Sullivan, “Teknoloji geliştikçe ve düşmanlarımız kısıtlamalardan kaçınmak için yeni yollar aradıkça, dünya lideri teknolojilerimizi ve bilgi birikimimizi proaktif ve agresif bir şekilde korumak için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz, böylece ulusal güvenliğimizi zayıflatmak için kullanılmayacak” ifadelerini kullandı.
Çin'den yanıt
Çin'in Washington Büyükelçiliği VOA'e gönderdiği açıklamada yaptırımları kınadı.
Açıklamada, “Çin, ABD'nin yarı iletken ihracatına yönelik son kontrol tedbirlerine şiddetle karşı çıkmaktadır. Bu hareket tipik bir ekonomik zorlama ve piyasa dışı uygulamadır” denildi.
Büyükelçilik, ABD'yi ulusal güvenlik gerekçesini “abartmakla,” ihracat kontrol kurallarını kötüye kullanmakla ve “zorbalıkla” suçladı.
Açıklamada “yarı iletken endüstrisi son derece küreselleşmiş bir sektör. ABD'nin düzenleyici tedbirleri kötüye kullanması, ülkeler arasındaki normal ekonomik ve ticari alışverişleri ciddi şekilde engelliyor, piyasa kurallarını ve uluslararası ekonomik ve ticari düzeni baltalıyor ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. ABD şirketleri dahil küresel yarı iletken endüstrisi ciddi şekilde etkileniyor” denildi.
Açıklama, Çin'in “meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumak için gerekli tedbirleri alacağı” da vurgulandı.
Forum