Erişilebilirlik

Cenevre 2 Görüşmelerinde İlk Tur Sona Erdi


Lahdar İbrahimi
Lahdar İbrahimi

Suriye’de çatışan taraflar arasında geçen barış görüşmelerinin ilk turunda fazla ilerleme sağlanamadı. Ancak görüşmelerde en azından gelecek ay yapılacak ikinci tur için bir temel oluşturulduğu vurgulanıyor

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin ortak Suriye özel temsilciliğini yürüten Lahdar İbrahimi, Cenevre’deki görüşmeleri “ılımlı bir başlangıç” olarak niteledi. İbrahimi, taraflar arasında, çatışmaların sona erdirilmesinden, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına kadar büyük görüş ayrılıkları olduğunu vurguladı.

İbrahimi, görüşmelerin bir sonraki turunun 10 Şubat’ta başlayacağını ve bunun için Suriye hükümetinden onay beklediklerini söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Devlet Başkanı Beşar Esat’ın onayını almadan görüşmelerin ikinci turuna dönme konusunda hemen bir vaatte bulunmayacaklarını açıkladı. Muallim, Esat’a kendi hazırladıkları raporları sunacaklarını ve konuyu tartıştıktan sonra bir karara varacaklarını söyledi.

Esat rejimi ve muhalefet üç yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek için, 2012 yılında Cenevre’de hazırlanan bildiriyi esas almayı kabul etti.

Ancak Suriye hükümeti, muhalefetin geçiş hükümetini Beşar Esat olmadan kurma talebini reddediyor.

Dışişleri Bakanı Muallim, görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor olmasını Amerika’nın müdahalesine bağladı.

Bu arada Suriye’de çatışmaların en yoğun olduğu yerlere de insani yardım ulaştırma konusunda ilerleme sağlanamadı. İbrahimi, özellikle isyancıların elinde bulunan ancak rejime bağlı kuvvetlerce kuşatma altına alınan Humus’a yardım ulaştırılamıyor olmasından büyük rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Humus’ta çok sayıda kişinin açlıktan ölme noktasına geldiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Yetkilisi Valerie Amos, Suriye görüşmelerinin kuşatma altındaki bölgelere insani yardım gönderilmesi konusunda bir anlaşmaya varamadan bitmesinin kendisinde “derin hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşta Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 100 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan Amerika, kimyasal silahlarını imha etme sürecini hızlandırması yönünde Şam hükümetini uyardı.

Kerry: “Tüm Seçenekler Hala Masada”

Almanya’da konuşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, kimyasal silahların imhasını geciktirmek için “hiçbir meşru gerekçe olmayacağını” söyledi. Esat’a yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapan Kerry, aksi takdirde diğer seçenekleri gözden geçireceklerini belirtti, tüm seçeneklerin “hala masada olduğu” uyarısı yaptı.

Şam hükümeti sivillere karşı kullanmakla suçlandığı kimyasal silahlarını teslim etmeden önce Amerika, Suriye’yi kısıtlı hava saldırılarıyla vurma tehdidinde bulunmuştu. Washington, Ağustos ayında Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısından Esat rejimine bağlı kuvvetleri sorumlu tutuyor.
XS
SM
MD
LG