Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

17:39 23.3.2020

ABD'li Yetkiliden Sert Uyarı: ‘Kriz Bu Hafta Kötüleşecek’

ABD’de kamu sağlığı hizmetlerinden sorumlu yetkili Jerome Adams, Corona virüsü salgınıyla ilgili bugüne kadarki en sert uyarısını yayınladı. Adams, Amerikan halkını krizin bu hafta içinde ‘’kötüleşeceği’’ yönünde uyardı.

Jerome Adams
Jerome Adams

Salgının ülkede hızla yayılması karşısında nüfusun üçte birine yakını, yetkililerce yayınlanan ‘’evde kalın’’ emirleriyle yeni haftaya başladı. Toplamda nüfusları 100 milyonu geçen bazı eyaletler, ülkede 35 bine yakın kişiye bulaşan ve 428 can kaybına yol açan salgını kontrol altına alabilmek için çeşitli kısıtlamalar getirdi.

Adams, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘’Bu hafta durum kötüleşecek’’ diyerek, başkent Washington’da her yıl bu zamanlar açan kiraz çiçeklerini görmeye çok sayıda kişinin gitmesine dikkate çekti ve ‘’Salgın bu şekilde büyüyor. Herkes şu anda doğru adımları atmalı: Evde kalın’’ ifadesini kullandı.

18:07 23.3.2020

Trump ‘Ekonomide İzlenecek Yola’ 15 Günlük Planın Sonunda Karar Verecek

Başkan Donald Trump’ın, ekibiyle özel ortamlarda, Corona virüsü salgını nedeniyle çok sayıda sektörde birçok iş yerine kilit vurulmasının ABD ekonomisine verdiği zarar nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdiği ve bu iş yerlerinin tekrar açılması fikrini gündeme taşıdığı bildiriliyor. Reuters, haberini, konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirttiği iki kaynağa dayandırdı.

Trump, Pazar geç saatlerde paylaştığı Twitter mesajında da, ‘’Çarenin, sorunun kendisinden daha fazla problem yaratmasına izin veremeyiz’’ diye yazdı ve 15 günlük sürenin sonunda ‘’nasıl bir yöne gidecekleri konusunda bir karar alacaklarını’’ kaydetti.

Trump, bir hafta önce 15 gün içerisinde salgınının hızını yavaşlatmayı amaçlayan bazı adımlar açıklamış ve ekonomik faaliyetlerin önemli bir kısmı durdurulmuştu. Başkan Trump, başkanlık seçimi kampanyasını güçlenen bir ABD ekonomisi üzerine kurmak istiyordu. Ancak şimdi Corona krizi yüzünden milyonlarca iş kaybının yaşanabileceği olasılığı dile getiriliyor.

Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Pazar günü yaptığı açıklamada, Amerikan halkının geniş kesimini etkileyen kapanmaların 10 ila 12 hafta, yani Haziran ayı başına kadar sürebileceğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre bir kaynak, Trump’ın geçen hafta sonlarına doğru, iş yerlerini 15 günlük kapatma süresinin dolmasından sonra tekrar açmaktan bahsettiğini, gerekçe olarak da ekonomiye kilit vurulmasının yaratacağı zararlardan duyduğu endişeyi gösterdiğini aktardı. Kaynağa göre Trump, ‘’Biz güçlüyüz ve bu krizle başa çıkabilmek için de güçlü ekonomiye ihtiyacımız var,’’ mesajını verdi.

Amerikan Muhafazakarlar Birliği Başkanı ve Trump’a yakın isimlerden Matt Schlapp, işyerlerinin açılması fikrine destek vererek, ‘’Yaşlılar ve hastaların her türlü önlemi almasının, sağlıklılarınsa işe dönmesinin vakti geliyor’’ dedi.

Senato’dayken Trump’la sık sık görüş ayrılığı yaşayan eski Cumhuriyetçi senatör Bob Corker da Twitter’dan, ‘’Donald Trump’a yüzde yüz katılıyorum’’ diye yazdı.

18:48 23.3.2020

Wall Street Haftaya Yine Kayıplarla Başladı

ABD'de Corona virüsü salgınından en çok etkilenen eyaletlerde milyonlarca kişiye "evde kalın" talimatı verilmesinin ardından ABD borsaları bu haftaya yine kayıplarla başladı. Pazartesi günkü kayıplarla birlikte S&P 500 Endeksi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en kötü ayı geride bırakmak üzere.

ABD Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını sıfıra yakın bir noktaya indirmesi ve sınırsız hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet satın alacağını açıklamasının ardından banka şimdi de öğrenci kredisi, kredi kartı kredisi ve şirketlere doğrudan kredi sağlayacak.

Merkez Bankası'nın olağanüstü olarak nitelenen önlemlerinin ardından borsada hisseler başlangıçta % 3 değer kazansa da, Corona virüsü salgınında can kaybının ve salgının şirketler üzerindeki ekonomik etkisinin ağır olacağına ilişkin bulguların artmasına bağlı endişeler yüzünden endeksler yeniden düşüşe geçti.

ABD saatiyle 11:50 itibariyle Dow Jones Endeksi 908 puan kaybetti. Enerji sektöründe de % 5 oranında düşüşün yaşanmasıyla petrol fiyatları inişe geçti.

Uzmanlar FED'in attığı adımların yatırımcıya ekonomiyi bu zor dönemde desteklemek üzere ne gerekiyorsa yapacağı mesajını verse de piyasaların virüsle mücadelede tedavi yöntemleri ortaya çıkana kadar şu anda beklemede olduğunu belirtiyor.

Yatırımcılar ABD Senatosu'nun ekonomik teşvik paketini hafta sonu onaylaması beklentisi içindeydi ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler henüz paket konusunda anlaşma sağlamış değil.

Goldman Sachs, 2020 yılının ikinci çeyreğinde ABD Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nda % 24 oranında daralma ve bunun sonucu olarak da Küresel Reel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'da net bir daralma bekliyor.

19:16 23.3.2020

Actemra İlacının Ağır Corona Vakalarında Denenmesi Onaylandı

Roche İlaç Grubu bünyesindeki Genentech firması, etkin maddesi tosilizumab olan Actemra adlı ilacın ağır Corona hastalarında denenmesinin ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından onayladığını açıkladı. Genentech, ilacın randomize, çift kör ve plasebo kontrollu Faz III klinik denemesinin, Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü (BARDA) ile birlikte yürütüleceğini kaydetti.

Genentech ayrıca, Corona virüsüyle mücadeleye destek kapsamında, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (HHS) tarafından kullanılmak üzere, ABD Stratejik Ulusal Stoğu’na 10 bin şişe Actemra vereceğini açıkladı. Üretime aynı hızla devam eden firma, ülkedeki Actemra stoğunun durumdan etkilenmeyeceğini de belirtiyor.

Genentech CEO’su Alexander Hardy, “FDA'in Actemra’nın Corona virüsünden kaynaklanan ağır zatürre hastaları üzerindeki etkisini değerlendiren bu klinik denemeyi hızla onayladığı için teşekkür ediyoruz ve denemelere bir an önce başlamaya çalışıyoruz,” dedi. Hardy, “Bu klinik deneyi BARDA ile ortak yürütmemiz ve ülkedeki Actemra stoğuna katkıda bulunmamız, Amerika’da bir kamu sağlığı krizi karşısında, hükümetin, biyoteknoloji endüstrisinin ve sağlık kuruluşlarının nasıl işbirliği yaptıklarının önemli bir örneğidir,” şeklinde konuştu.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Daha fazla

XS
SM
MD
LG